Türkiye'de Gündem

AB ile Gümrük Birliği ekonomik ilişkilerin anahtarı olacak

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Serpil Veral Brüksel’de düzenlenen Türkiye-AB I. Üst Düzey Ticaret Diyaloğu İş Dünyası Yuvarlak Masa toplantısına katıldı. Toplantıda Gümrük Birliği anlaşmasının günümüz koşullarına uygun olarak yeniden şekillendirilmesi gerektiğini söyleyen Veral, “Ticaret alanında yakın diyalog ve iş birliğinin derinleştirilmesi için Gümrük Birliği’nin modernizasyonu müzakerelerinin başlatılması elzemdir” dedi.

6dk okuma
12.07.2024
AB ile Gümrük Birliği ekonomik ilişkilerin anahtarı olacak

TÜSİAD, AB düzeyinde Avrupa iş dünyasını temsil eden ve karar süreçlerine dahil olan Avrupa İş Dünyası Konfederasyonu BusinessEurope’un tam üyesidir. TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Serpil Veral, BusinessEurope*’un da katıldığı oturumda Türk iş dünyasının AB-Türkiye ilişkilerinde yol haritası ve ekonomik entegrasyon ortaklığının geliştirilmesi alanında önceliklerini AB ve Türkiye nezdindeki muhataplarına aktardı.

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Serpil Veral, Türk iş dünyasının son dönemde AB kurumları ve üye ülkelerinin Avrupa Yeşil Mutabakatını yeniden sanayileşmeyi destekleyecek şekilde Avrupa Rekabetçilik Mutabakatıyla tamamlama hedefinin memnuniyetle karşılandığını belirtti. AB-Türkiye Ticaret Üst Düzey Diyaloğunun Avrupa'nın rekabetçiliğine ilişkin geniş kapsamlı tartışmanın önemli bir parçası olarak değerlendirildiğini belirtti. Ticari ilişkilerdeki sorun ve eksikliklerin, mevcut AB-Türkiye Gümrük Birliği'nin güncelliğini yitirmiş olmasından ve yapısal eksikliklerden kaynaklandığının altını çizen Veral, Gümrük Birliği'nin yeşil ve dijital gündem doğrultusunda modernizasyonunun ekonomik ortaklığın çağa uygun hale getirilmesinin en etkili yolu olduğunu vurguladı. Bu yönde ilerlemenin ekonomik ilişkilerin tam potansiyelinden yararlanmanın anahtarı olduğunun altını çizdi.

Toplantıda, Türkiye-AB Ticaret Üst Düzey Diyaloğunun günümüzdeki sorunlarla sınırlı kalmaması, gelecekteki fırsatları da içermesi gerektiğinin altı çizildi. Bu yönde ticarete ilişkin üst düzey siyasi diyalog toplantılarının, dijital ekonomi ve veri akışları, değer zincirlerinin dayanıklılığı, döngüsel ekonomi, net-sıfır sanayi ortaklıkları, teknolojik standartlar gibi yeşil ve dijital dönüşüm için öncelik olarak belirlenen stratejik iş birliği alanlarında etkin ve sistematik çalışma gruplarıyla desteklenmesi gerektiği belirtildi.

“GÜMRÜK BİRLİĞİ’NİN GÜNCELLENMESİ KİLİT ÖNEMDE”

BusinessEurope Genel Direktörü Markus J. Beyrer ise Türkiye-AB Gümrük Birliği’nin ikili ticaretin yüzde 60’ından fazlasını kapsadığına dikkat çekerek Türkiye’nin AB ile yasal uyumlaşmasının ve Gümrük Birliği’nin güncellenmesinin kilit önemde olduğunun altını çizdi.

AB Dış Eylemler Dairesi ve AB Komisyonu ortaklığında hazırlanan AB-Türkiye siyasi, ekonomik ve ticaret ilişkilerinin durumuna dair 29 Kasım 2023 tarihli Ortak Tebliğ, Türkiye ve AB ilişkilerinin geliştirilmesi için ticaret ile ilgili yeni üst düzey diyalog mekanizması kurulması dahil olmak üzere temel alanlarda angajman önerisi sunmaktaydı. Türkiye-AB I. Üst Düzey Ticaret Diyaloğu’nun başlatılması kararı 30 Mayıs’ta Brüksel’de bir araya gelen Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve AB Komisyonu’nun Ticaret ve Ekonomiden Sorumlu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis tarafından açıklanmıştı.

Türkiye'de Gündem
Yorum Yaz