DOLAR 34,5594 0.22%
GBP 43,2718 -0.67%
EURO 35,9931 -0.67%
ALTIN 3.000,591,32
BIST 9.453,480,91%
BITCOIN 34149971.40503%
ETH 1155134.46976%
İstanbul
13°

AÇIK

Engelli Çalışanların Önündeki Engel “Kariyer Gelişimi ve Terfi Fırsatı”

Engelli Çalışanların Önündeki Engel “Kariyer Gelişimi ve Terfi Fırsatı”

26/07/2024 17:05

ES Kariyer Kurucusu ve Çeşitlilik Savunucusu Esra Odabaşı, Engelli Çalışanların İş Hayatında Karşılaştıkları Güçlükleri araştırdı. Sonuçlara göre, farklı engellere sahip katılımcıların yüzde 44’ü, iş yerlerinde fiziksel erişilebilirlik sorunları yaşarken, engelli çalışanların yüzde 48’i, iş yerinde önyargılar ve ayrımcılıkla karşılaşıyor.

ES Kariyer engelli çalışanların sorunlarını mercek altına aldı. Yapılan araştırma, engelli çalışanların iş hayatında karşılaştıkları çeşitli güçlükleri ve bu güçlüklerin yaygınlık oranlarını ortaya çıkardı.

Bu bulguların, iş yerinde daha kapsayıcı ve destekleyici politikalar geliştirilmesi için önemli bir rehber niteliğinde olduğunu söyleyen ES Kariyer Kurucusu ve Çeşitlilik Savunucusu Esra Odabaşı, “Engelli çalışanların ihtiyaçlarını anlamak ve bu ihtiyaçlara yönelik çözümler üretmek, iş yerinde eşitlik ve adaletin sağlanmasına katkıda bulunacaktır. Engelli çalışanların iş hayatında karşılaştıkları güçlüklere dair yaptığımız araştırma çarpıcı sonuçları ortaya çıkardı.” dedi.

Araştırmayla ilgili bilgiler veren Odabaşı; “Engelli istihdamı danışmanlığı hizmetlerimiz kapsamında, işe yerleştirdiğimiz yaklaşık 1000 engelli birey ve daha önce mülakatlarını tamamladığımız yaklaşık 6000 engelli aday ile birebir görüşmeler gerçekleştirdik. Bu görüşmelerden elde ettiğimiz veriler, engelli çalışanların iş hayatında karşılaştıkları güçlükleri ve bu güçlüklerin oranlarını ortaya koydu.

ERİŞİLEBİLİRLİK SORUNLARI

Görüşmelerimizde farklı engellere sahip katılımcıların yüzde 44’ü, iş yerlerinde fiziksel erişilebilirlik sorunları yaşadıklarını belirtmiştir. Bu sorunlar, iş yerlerine ulaşım ve iş yerinde hareket etme konularında kendini göstermektedir.

UYGUN İŞ ARAÇLARI VE TEKNOLOJİ EKSİKLİĞİ

Katılımcıların yüzde 32’si, ihtiyaçlarına uygun iş araçları ve teknolojilerin sağlanmadığını ifade etmiştir. Bu durum, iş verimliliğini ve memnuniyetini olumsuz etkilemektedir.

ÖNYARGILAR VE AYRIMCILIK

Araştırmamıza katılan engelli çalışanların yüzde 48’i, iş yerinde önyargılar ve ayrımcılıkla karşılaştıklarını bildirmiştir. Bu, işe alım süreçlerinden terfi ve kariyer gelişimine kadar geniş bir yelpazede kendini göstermektedir.

KARİYER GELİŞİMİ VE TERFİ ZORLUKLARI

Görüşmelerde katılımcıların yüzde 61’i, kariyer gelişimi ve terfi fırsatlarına erişimde zorluklar yaşadıklarını belirtmiştir. Bu, iş yerinde eşit fırsatlar sağlanmamasından kaynaklanmaktadır.

Katılımcıların yüzde 44’ü, iş yerinde sağlık ve güvenlik önlemlerinin yeterince dikkate alınmadığını ifade etmiştir. Bu, engelli çalışanların iş yapma kapasitelerini ve genel sağlık durumlarını olumsuz etkileyebilir.

SOSYAL DAHİL OLMAMA

Araştırmamıza katılanların yüzde 40’ı, iş yerinde sosyal dahil olmama veya izolasyon yaşadıklarını bildirmiştir. Bu durum, iş arkadaşları tarafından yeterince dahil edilmemekten kaynaklanmaktadır.

ESNEK ÇALIŞMA KOŞULLARI EKSİKLİĞİ

Katılımcıların yüzde 52’si, esnek çalışma saatlerine veya uzaktan çalışma imkanlarına ihtiyaç duyduklarını ancak bu imkanların sağlanmadığını belirtmiştir.

DESTEK VE KAYNAK YETERSİZLİĞİ

Görüşmelerde katılımcıların yüzde 58’i, iş yerinde gerekli destek ve kaynakların yetersiz olduğunu ifade etmiştir. Bu, engelli bireylerin karşılaştıkları zorluklarla başa çıkmalarını zorlaştırmaktadır.” şeklinde konuştu.

8 yıl içinde işe yerleştirdikleri adayları hakkında da bilgi veren Odabaşı, “Çalışan adaylarının yüzde 48’inin hala aynı şirkette çalıştığını, yüzde 56’sının terfi aldığını ve yüzde 62’sinin aynı şirkette çalışmayan, daha üst bir pozisyonda başka şirketlerde çalışmaya devam ettiğini ifade ederek sözlerini bitirdi.

En az 10 karakter gerekli