Gündem Koridoru

490 milyar dolarlık ekonomi ‘ambalaja’ girdi

2022’de ambalaj sektörünün 7.5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini ifade eden Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) Başkanı Zeki Sarıbekir, 2023 ihracat hedefinin ise 10 milyar dolar olduğunu söyledi.

6dk okuma
Türkiye'de İş Dünyası05.04.2023
490 milyar dolarlık ekonomi ‘ambalaja’ girdi

2022’de ambalaj sektörünün 7.5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini ifade eden Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) Başkanı Zeki Sarıbekir, 2023 ihracat hedefinin ise 10 milyar dolar olduğunu söyledi.

Türkiye’de yaklaşık 490 milyar dolarlık bir ekonomik hareketin ambalajlarla sağlandığının altını çizen Sarıbekir, “Türkiye’de toplam 819 milyar dolarlık GSYİH’nin yüzde 60’ı ambalajla mümkün olmuştur. 2030 yılına ise sektör büyüklüğümüz için 50 milyar dolar, ihracat için de 20 milyar dolar hedef koyduk. Sektör olarak rekabet gücümüz ve potansiyelimiz yüksek” dedi.

ASD’nin düzenlediği iftar yemeğinde konuşan Sarıbekir, şunları söyledi:

"Ambalaj üreticileri olarak sadece gıda ve içecek değil sağlık, temizlik, hijyen vb. ürünler başta olmak üzere tüm sektörlere hizmet veriyoruz. Ürünler ambalaj sayesinde tüketicisine sağlıklı ve hijyen bir şekilde ulaşıyor. Ambalaj sektörü olarak bunun bilinciyle hareket ediyoruz. Tedarik zincirini aksatmamak için üretimi sürdürüyoruz.”

AMBALAJ SEKTÖRÜNÜN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK YOL HARİTASI

Ambalaj sektörü olarak bir yandan büyümeye ve ülkeye daha fazla katkı sunmaya  odaklandıklarının altını çizen Zekir Sarıbekir, diğer taraftan gelecek için sürdürülebilirlik konusunda çalışmalarını da hızlandırdıklarını söyledi. Zeki Sarıbekir, “Sürdürülebilirlik hakkında ambalaj sektöründe farkındalık yaratılması ve rehber olunması amacıyla, ‘ASD Sürdürülebilirlik Raporumuzu’ tamamlamak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Sektörümüzün ilk sürdürülebilirlik raporunu yayınlayacağız. Raporumuzun ambalaj sektörünün sürdürülebilirlik yol haritasını oluşturmaya örnek olacağını düşünüyoruz.” diye konuştu. İklim değişikliğinin etkilerinin azaltılmasına yönelik öncelikli konular arasında; sorumlu üretim, enerji verimliliği, yenilenebilir enerji, döngüsel ekonomi, sera gazı hesaplama - azaltım ve Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın sıralanabileceğini dile getiren Zeki Sarıbekir, şunları söyledi: “Sektör mensuplarımız karbon ayak izi ölçümlerini yaptırmalıdır. Avrupa Yeşil Mutabakatı’nda hedeflenen üretim ve ticaret süreçlerini ve değişimini takip etmeliyiz. Üretim süreçlerimizi kaynak verimliliğini en üst seviyede tutan, sürdürülebilir bir üretim modeli olan döngüsel ekonomi temeli üzerine kurmalıyız.”

Türkiye'de Gündem
Yorum Yaz