AÇIK
Açıklanan verilere göre, TAV’ın işlettiği havalimanlarında dış hat yolcu trafiği, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5 artışla 9,8 milyona ulaştı. İç hat yolcu trafiği de yüzde 4’lük bir artışla 8 milyon olarak gerçekleşti.
TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Serkan Kaptan, yılın ilk çeyreğindeki performansı değerlendirirken, “2025’in ilk çeyreğinde dış hat yolcumuz geçen seneye kıyasla yüzde 5 büyüdü” dedi. Antalya gibi destinasyonlarda görece daha soğuk geçen kış dönemi, Paskalya takviminin etkisi ve Ramazan Bayramı’nın zamanlamasının trafik üzerinde rol oynadığını belirten Kaptan, havalimanı işletmeciliğinde mevsimselliğin yüksek olduğuna işaret ederek, “Mevsimselliğin yüksek olduğu bir sektör içindeyiz. Yıllık dış hat yolcumuzun yüzde 13’üne birinci çeyrekte hizmet verirken, yüzde 39’unu üçüncü çeyrekte ağırlıyoruz” diye konuştu. Kaptan, yaz sezonuna ilişkin beklentilerini ise “Yaz sezonunun canlı geçmesini bekliyoruz” sözleriyle dile getirdi.
Nisan ayında Antalya Havalimanı’nda terminal ve hava tarafı yatırımlarının tamamlandığını bildiren Serkan Kaptan, ek yatırımlarla “İmtiyaz süremiz içinde havalimanının kapasitesini 80 milyon yolcunun üstüne çıkaracağız” hedefini vurguladı. Akdeniz’in turizm merkezi Antalya için uzun vadeli proje finansmanı anlaşmasının da imzalandığını ekleyen Kaptan, bu sayede hem misafirleri en iyi şekilde ağırlayacaklarını hem de yatırımcılar için değer yaratmaya devam edeceklerini söyledi.
Ankara Esenboğa Havalimanı’ndaki yatırımların da takvime uygun şekilde ilerlediğini belirten Kaptan, buradaki projelerin de 2025’in ikinci çeyreği içinde tamamlanmasının planlandığını duyurdu.
Çevresel sorumluluk ve operasyonel verimlilik hedefleri kapsamında yapılan güneş enerjisi projelerinde de önemli adımlar atılıyor. Bodrum ve İzmir havalimanlarındaki güneş enerji santrallerinin inşaatının programa göre devam ettiği ve ikinci çeyrekte tamamlanmasının beklendiği bilgisi paylaşıldı.
Finansal sonuçlara ilişkin detayları paylaşan Serkan Kaptan, ilk çeyreği yolcu büyümesinin oldukça üzerinde, “yüzde 18’lik kuvvetli bir ciro büyümesiyle” kapattıklarını belirtti. Bu artışın nedenleri arasında fiyat ayarlamaları, ticari harcama artışı, Almatı’daki yeni ticari alanlar ve TAV Technologies’in Katar’da yürüttüğü yeni projenin etkili olduğunu ifade etti. Kaptan, düşük sezonda FAVÖK (Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Kar) büyümesinin ciro büyümesinin altında kalmasının nedenlerini, Katar projesinin marjlar üzerindeki seyreltici etkisi, önceki yılın tek seferlik gelirleri ve Türk Lirası enflasyonu olarak açıkladı. Ayrıca 40,1 milyon avroluk gayri nakdi bir etkinin de net karlılığı düşük sezonda baskıladığını ifade etti. Yatırım dönemine rağmen net borçluluğun 1,8 milyar avro seviyesinde sabit kaldığı bilgisi verildi.
Serkan Kaptan, son olarak geleceğe yönelik beklentilerini yineleyerek canlı bir yaz sezonu trafiği öngördüklerini belirtti. Ayrıca, Yönetim Kurulunun “2025 yılı net kârımızdan temettü dağıtma niyetini de yatırımcılarımızla paylaşmak isterim” diyerek, “Yeniden temettü dağıtmaya başlamak, şirketimiz için önemli bir eşiğin daha geçilmesi anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.
GÜNDEM KORİDORU
14 Mayıs 2025