Söyleşi

Yolcu taşımacılığında dijital dönüşüm

Servissepeti.com ülkemizin ilk dijital turizm firması olarak büyük bir ivme yakaladı. Sektörün araç bulma sorununa çözüm üreten proje, tur ve servis yolculuklarına sağladığı büyük kolaylıkla son günlerde herkesin dilinde. Markanın şu an dört şehir, 79 tur firması ve 160 bireysel turizm araç sahibiyle hizmet verdiğini söyleyen Servissepeti Kurucusu Barış İşlek, “Ülke çapında gerçekleşen aylık 150 bin transferden yüzde onluk pay alma hedefi ile çıktığımız bu serüvende büyük bir bölümü tamamlamış bulunuyoruz” diyor.

6dk okuma
Türkiye'de İş Dünyası14.07.2022
Yolcu taşımacılığında dijital dönüşüm

Servissepeti.com ülkemizin ilk dijital turizm firması olarak büyük bir ivme yakaladı. Sektörün araç bulma sorununa çözüm üreten proje, tur ve servis yolculuklarına sağladığı büyük kolaylıkla son günlerde herkesin dilinde. Markanın şu an dört şehir, 79 tur firması ve 160 bireysel turizm araç sahibiyle hizmet verdiğini söyleyen Servissepeti Kurucusu Barış İşlek, “Ülke çapında gerçekleşen aylık 150 bin transferden yüzde onluk pay alma hedefi ile çıktığımız bu serüvende büyük bir bölümü tamamlamış bulunuyoruz” diyor.

Bize biraz Servissepeti.com’dan bahseder misiniz? Markayı kurma fikri ortaya nasıl çıktı?

Servissepeti.com, tur ve seyahat içerikli olan bireysel ve kurumsal müşterilerin ihtiyaçlarına cevap veren sosyal ve ticari içerikli bir proje. Tur ve seyahat faaliyetlerini hiçbir turizm ve acenteye bağlı kalmadan düşük maliyet ve en hızlı bir şekilde kendilerine uygun aracı bulabilmelerini sağlayan dijital bir platform.

İlk olarak her firma gibi küçük seviyelerde birkaç araçlık okul servisleri, yine birkaç araçlık fabrika servisleriyle başladık. Benim şansıma servis hizmeti verdiğim bazı firmalar agresif büyüme gerçekleştirdi. İhracatçı firmalarla çalışmamdan kaynaklı güzel yerlere geldik. İki sene içinde firmalarla birlikte bizde büyüme gerçekleştirdik. Ben aslında Baha Tur’un ikinci kuşağıyım. Servissepeti.com bizim markamız. Kendi sektörümüzle ilgili en büyük sıçramayı Bahçeşehir Koleji’nin işini almakla yaptık. Tabii bu süreçte biraz zorlandık ama işimizi layıkıyla yerine getirdik.

Bursa’nın Teleferik, Mesken gibi bölgeleri batı tarafına öğrenci göndermeyi çok sevmeyen bölgelerdi. Bizimde batı tarafında çok öğrencimiz olduğu için sıkıntılar yaşadık. Servissepeti ile ilgili fikirler de bu dönemde doğdu. Bir platform oluşturup işi dijitale taşıyalım istedik. İlk olarak şehir içi taşımacılığa çözüm ürettik. Ardından da bu işin şehirlerarası taşımacılığa daha uygun olacağını düşünerek platformu değiştirdik. Şehirlerarası olan transferlerdeki avantajımız hep D2 belgeli araçlarla çalışmamız oldu. Hiçbir zaman karayolları yönetmeliğinin yasadışı diye tabir ettiği yolları kullanmadık. Şehirlerarasında yolcu taşımacılığında transfer hizmetini dijital platformda ilk yapan firma olduğumuz için beğenildik. Servissepeti ailesi olarak görevimizi de tam anlamıyla yerine getirdiğimizi düşünüyoruz. 2018 yılında ismimiz sosyal medyada duyulmaya başlandı. Ardından da Altur, Obilet gibi büyük firmalar markamızla ilgilenmeye başladı. Fakat bu işin arkasında Baha Tur olduğu için ve hali hazırda mevcut düzenimiz artık oturduğu için dışarıdan yatırım almayı hiçbir zaman kabul etmedik. Bu işi kendi bünyemizde yapmaya çalıştık.

Servissepeti Kurucusu Barış İşlek

“ÖNCELİĞİMİZ TURİZM”

Dijital dünyanın getirdiği yenilik alışveriş sektörünün yanı sıra artık ulaşıma da yansımış durumda. E-ticaret kapsamında geliştirdiğiniz yatırım hangi alanları kapsıyor? Servissepeti.com’un şuandaki transfer hacmi nedir?

Şu an dört şehir, 79 tur firması ve 160 bireysel turizm araç sahibiyle hizmet veriyoruz. Ülke çapında gerçekleşen aylık 150 bin transferden yüzde onluk pay alma hedefi ile çıktığımız bu serüvende büyük bir bölümü tamamlamış bulunuyoruz. Bizim önceliğimiz her zaman turizmdi. Ayrıca çözüm ortaklarımıza karşı olan sorumluluğumuzu her zaman hissettik. Mesela çözüm ortaklarımıza akaryakıtlarını sitemiz üzerinden alabilme gibi kolaylıklar sağladık. Bu da turizm ekosistemine bir katkı oldu. Çözüm ortaklarımız yakıt maliyetlerini ceplerinden karşılamak yerine verdiği hizmetin karşılığında akaryakıt alabiliyor.

Sizin için ilk dijital turizm firması demek yanlış olmaz sanırım…

Kesinlikle evet. Bu konuyla ilgili 2014 yılının sonunda bu işe başladığımızda Türkiye’nin ilk dijital turizm firması olarak bir ilki gerçekleştirdik. Verdiğimiz hizmeti şöyle anlatabilirim; Seyahat etmek isteyen yolcularımız internet sitemiz ya da İOS-Android uygulamalarımız aracılığıyla seyahat edeceği il ve ilçe bilgilerini girerek fiyat teklifi talep ediyor. Sisteme kayıtlı çözüm ortaklarımızda bu talebe anlık reaksiyon vererek fiyat tekliflerini iletiyor. Yolcularımız çözüm ortaklarımızın ilettiği fiyat tekliflerini değerlendirip kendilerine en uygun teklifi seçerek güvenilir şekilde hizmete ulaşabiliyor. Şuanda anlaşmalı olduğumuz dört şehir var. Bu şehirler İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa. Sistemi yazarken sektöre zarar vermemek adına Servissepeti’nin belirttiği tahmini transfer bedelinin yüzde 30’una kadar iskonto yapılabiliyor. Çünkü daha aşağısına yapmaya çalıştığın zaman hem sektördeki rekabet gücü azalıyor hem de bu durum sektöre zarar veriyor. Müşteriyi korumak önemli ama tur firmalarının birbirleri arasındaki haksız rekabeti öne-meye çalışmak için böyle bir yol haritası çizdik. Nitekim de bu konuda iyi yaptığımızı düşünüyoruz. Son dönemlerdeki akaryakıt durumları malumunuz. Tur firmalarının çektiği çilelerde ortada. Sistem, ilgili tur firması seçildiği zaman yolcunun transfer bilgileriyle turizm firmasının transfer bilgileri SMS yöntemiyle çaprazlanarak birbirlerine veriliyor. Ödeme ise sanal pos ya da kapıda ödeme yöntemiyle yapılıyor.

Barış İşlek, "Şu an dört şehir, 79 tur firması ve 160 bireysel turizm araç sahibiyle hizmet veriyoruz. Ülke çapında gerçekleşen aylık 150 bin transferden yüzde onluk pay alma hedefi ile çıktığımız bu serüvende büyük bir bölümü tamamlamış bulunuyoruz. Bizim önceliğimiz her zaman turizmdi. Ayrıca çözüm ortaklarımıza karşı olan sorumluluğumuzu her zaman hissettik" diyor.

“METAVERSE ÜZERİNDEN ARSA SATIN ALDIK”

Bir röportajınızda metaverse evreninden bir arsa satın aldığınızı söylüyorsunuz. Bu alandaki yatırımızı anlatır mısınız?

Metaverse benim kişisel olarak ilgimi çeken bir platform. 2014’ten bugüne dijital platformda bir şeyler yapmaya çalıştığımız için bizim kendi araç ve kendi transfer grubumuzu bu ortamlarda sunmak istiyoruz. Metaverse evreninde insanlar sanal yoldan bu araçları görüp reelde de bu araçlarla çalıştığımızı gösterebilmek istiyoruz. Metaverse ile ilgili kısa vadeli planımız şuanda bu. Bununla ilgili metaverse üzerinden Bursa’dan bir arazi satın alarak yazılımcımızla birlikte çalışmalara başladık. İlk etapta araç filomuzu göstermek gibi bir hedefimiz var.

Şuanda hali hazırda dört büyükşehirde hizmet veriyorsunuz. Servissepeti.com’un gelecek planları arasında uluslararası arenaya açılmak var mı?

Yurtdışında birçok fuara katıldım. Yurtdışında organizasyonlara özel turizm araç platformu ya da dijital platform bulunmuyor. Bununla ilgili olarak uluslararası arenaya açılmayı elbette ki planlıyoruz ama ilk etapta sıkıntılı olan bu hizmet sektörünü biraz standartlaştırılmış hale getirip bize yakın olan Balıkesir, Yalova gibi şehirlerde uygulamak. İşe yakın şehirlerden başlamak istiyoruz çünkü sitemizde bir problem olduğunda buna kolayca müdahale edebiliyoruz. Ama Malatya, Elazığ gibi bizden çok uzak olan şehirlerde buna müdahale etme şansımız kalmıyor. Bizimde asıl amacımız yavaş yavaş halkaları tamamlayarak devam etmek.

Servissepeti.com’un gelecek planlarında neler var? Şuanda kullanıcıların tepkileri ne durumda?

Gelecek planlarımızda servissepeti olarak 81 ilde çözüm ortağına kavuşup bu şehirlerde kendi turlarını düzenleyecek bireysel ve kurumsal müşterilere bu sosyal deneyimi yaşatmak ve seyahat etmenin daha az maliyetle de yapılabildiğini ispatlamak var. Kısa vadedeki hedefimiz ise Bursa yakınında olan Yalova, Balıkesir gibi şehirlerde çözüm ortaklarıyla anlaşmak. Servissepeti olarak şuanda yüzde 85-90 oranında memnuniyet yakaladık. Müşterilerimizden çok olumlu geri dönüşler alıyoruz.

Söyleşi
Yorum Yaz