Panorama

Türkiye'de IT açığı 90 bine ulaştı

"Günümüz dünyasına teknoloji alanında yetişmiş yetenek bulmak, sadece Türkiye'de değil, tüm dünyada işe alım ekiplerinin zorlandığı konuların başında geliyor" diyen Kariyer.net CEO'su Fatih Uysal, teknoloji ve dijital yetkinliklere sahip kişilerin iş dünyasında önemli bir avantaj elde ettiğinin altını çiziyor.

6dk okuma
Türkiye'de İş Dünyası24.02.2023
Türkiye'de IT açığı 90 bine ulaştı

"Günümüz dünyasına teknoloji alanında yetişmiş yetenek bulmak, sadece Türkiye'de değil, tüm dünyada işe alım ekiplerinin zorlandığı konuların başında geliyor" diyen Kariyer.net CEO'su Fatih Uysal, teknoloji ve dijital yetkinliklere sahip kişilerin iş dünyasında önemli bir avantaj elde ettiğinin altını çiziyor.

Neredeyse tüm sektörler teknoloji ve dijital dünyaya adapte olmak için yarış haline girdi. Ancak şirketlerin çok azı bu dönüşüme ayak uydurabilecek yetkinlikte. Kariyer.net’in araştırmasına göre; Türkiye’de net IT yeteneği açığı 90 bine ulaştı ve tahmini olarak yıllık beş katından daha fazla açık var. Dijital yetkinlikler ve becerilerin artık sektör fark etmeksizin önemli bir avantaj olduğunun altını çizen Kariyer.net CEO’su Fatih Uysal, “Kariyer.net verilerine baktığımızda bilişim sektöründe, 2022 yılının ilk dört ayında, 2021 yılının ilk dört ayına göre yüzde 3 daha fazla ilan yayınlandı. Özellikle 2021 yılından sonra sektördeki talep hızlı bir ivme kazanarak yukarı yönlü seyrini sürdürdü” diyerek insan kaynağına olan ihtiyacın boyutunu Türkiye’de İş Dünyası’na anlattı…
Türkiye’nin en büyük online istihdam platformu olan Kariyer.net’in iş yapış şekli hakkında bilgi verir misiniz?
Bir teknoloji şirketi olarak 23 yıllık tecrübemizi, gelişmiş altyapımız ve Ar-Ge kaynaklarımız ile buluşturarak işverenler için işe alım süreçlerini kolaylaştırıyor, bununla birlikte adayların yaşadığı deneyimi sürekli iyileştiriyoruz. İş dünyasında yaşananları iyi bir şekilde gözlemleyerek, adayların ve işverenlerin ihtiyaç, beklenti ve taleplerini hızlı bir şekilde cevaplamak için çalışıyoruz. Kariyer.net’te milyonlarca aday ve yüzbinlerce şirket, aradıkları işleri bize beyan ediyorlar. Bizim gücümüz aslında buradan geliyor. Buradan güç alarak her geçen gün daha akıllı algoritmalar eşliğinde her iki tarafın da hayatını kolaylaştırmak ve istihdam artışına destek olmak hedefindeyiz.
Kariyer.net’i kurma fikri ortaya nasıl çıktı? Şu anda nasıl bir vizyon ve misyon ile hareket ediyoruz?
1999 yılında, işverenlerin ihtiyaç duyduğu yeteneği, iş arayanların ise hayallerindeki işi bulmasına yardımcı olmak amacıyla bir start-up olarak kurulduk. Hala aynı start-up ruhuyla çalışmaya devam ediyoruz. Türkiye’nin en büyük online istihdam platformu olarak sorumluluğumuzun farkındayız. Bu farkındalıkla sektöre yön verecek çalışmalar yapıyor ve hem iş arayan adaylara hem de işverenlere değer katacak çözümler geliştiriyoruz. Kariyer.net sadece bir iş bulma platformu olmanın ötesinde, adayların kariyer hayatları boyunca yanlarında yer alan bir yol arkadaşı olma misyonunu üstleniyor. Veri tabanımızda yer alan üniversite öğrencilerinin ve yeni mezunların hedefledikleri kariyere ulaşmaları için birçok araştırma yapıyor ve onlar için yararlanabilecekleri, kolay ulaşılabilir ve benzersiz kaynaklar sunuyoruz. Bununla birlikte küresel boyutta yaşanan yetenek açığı sorunlarıyla mücadelede doğru adayın doğru işle buluşmasının kritik öneme sahip olduğunu biliyoruz. Yatırımlarımızı bu bilinçle yapıyor, işe alımdaki tüm süreçleri uçtan uca dijitalleştiriyoruz.

DİJİTALLEŞME ŞART

Dijitalleşmenin insan kaynakları üzerindeki etkileri nelerdir sizce? Teknoloji ve dijitalizasyona nasıl ayak uyduruyorsunuz?
Günümüz dünyasında şirketlerin sağlıklı ve sürdürülebilir büyümesi ve sektörde rekabet edebilmeleri için işe alım süreçleri başta olmak üzere tüm süreçlerini dijitalleştirmeleri şart. Bu nedenle tüm iş süreçlerinde olduğu gibi İnsan Kaynakları yönetimi süreçlerinin de dijitalle uyumunu tamamlaması gerekiyor. Geleneksel yöntemlerle nitelikli insanlara kavuşmak, verimliliğin odak noktası olduğu bu yeni dünyada artık tercih edilebilir bir yöntem olmaktan çıkıyor. Dünyadaki teknolojik gelişmeler ve buna bağlı dijital dönüşüm, bulunduğumuz sektörde de yansımalarını gösteriyor. Dijital dünya kurulduğumuz günden bu yana içinde bulunduğumuz bir alan. Bu nedenle Kariyer.net olarak, dijitalleşmeye ayak uydurmaktan ziyade şirketlerin dijital dönüşüme entegre olması için öncü çalışmalar yapıyoruz. İnsan Kaynakları sektöründe tek, internet sektöründe ilk olan Ar-Ge Merkezimizi 2014 yılında kurduk.

Bu merkezimizde yapay zekâ, makine öğrenmesi gibi yenilikçi teknolojileri kullanarak işveren ve adaylarımızın işini kolaylaştıracak çözümler geliştiriyoruz. Açılan ilana uygun aday bulma noktasında doğru aday ve doğru iş eşleştirmesini yapabilmek oldukça kritik. Biz de bu ihtiyaçtan yola çıkarak; birbirine en uygun özgeçmiş ve ilanları bulabilmek için makine öğrenmesi kullanıyoruz. Binlerce farklı pozisyonu, milyonlarca ilan ve özgeçmişi uygun şekilde sınıflandırmak ve birbirlerine olan yakınlıklarını hesaplamak için Doğal Dil İşleme’den yararlanıyoruz. İşe alım süreçlerinde yapay zekâ teknolojisi ile çalışan Akıllı İlan uygulamamız, sanal işe alım asistanı olarak işverenlerin doğru adayları seçmelerine yardımcı oluyor. Dijitalleşmeyle beraber belge sahteciliğinin artması üzerine, My Security Analytics iş ortaklığı ile geliştirdiğimiz FinalCheck ürününü de 2021 Eylül ayında hizmete sunduk. FinalCheck ile şirketler, çalışanlarının belgelerini tek bir platformda, güvenli ve hızlı bir şekilde doğrulayabiliyorlar. Video mülakat, online mülakat ve gözetimli online test imkanlarını şirketlerle buluşturan HR Venue hizmetimiz de insan kaynakları profesyonellerinin zamanını daha iyi yönetmesini sağlarken işe alım sürecini hızlandırıyor. Türkiye’nin mavi yaka iş ve çalışan bulma problemine dijital çözüm sunma ve istihdama katkı sağlama misyonuyla 2017yılında İşin Olsun’u hayata geçirdik. Türkiye’nin lokasyon bazlı ilk ve en büyük ücretsiz iş ve çalışan bulma platformu olan İşin Olsun’a kendi geliştirdiğimiz yapay zekâya dayalı, akıllı ilan öneri sistemlerimizi entegre ettik. Bugün 7,5 milyondan fazla kişinin indirdiği İşin Olsun uygulamamızda üye işveren sayısı 720 bine ulaştı. Beş yılda İşin Olsun sayesinde 2 milyon kişi işe yerleşti.

Kariyer alanındaki trendleri yakalamak için yürüttüğünüz çalışmalar nelerdir? Platformun geçmişi ile bugününü karşılaştıracak olsanız neler söylersiniz?

23 yıldır sürekli öğrenmeye ve kendimizi geliştirmeye odaklanıyoruz. Tüm kaynaklarımızı yeni teknolojilerle güncelliyor, hem işletmelerdeki işe alım yetkililerinin kullandığı hem de adayların kullandığı ürün ve servislerimizi baştan sonra yeniliyoruz. Bunun hiç bitmeyen bir yolculuk olduğunun farkındayız. Sürekli değişen dünyaya ve hızla ortaya çıkan ve iş dünyasını kökten değiştiren trendlere adapte olarak dinamik yapımızı her zaman daha iyisini yapmak üzere geliştiriyoruz. Sektör girişimciliği kadar kurum içi girişimciliğe de inanıyoruz. Kurum içinde yeni fikirler geliştirerek inovasyon disiplinlerini kullanabilen değişim liderlerine yatırım yapıyor, kurum içi girişimciliği destekliyoruz. Geçtiğimiz yıl İK’da dijital dönüşümü desteklemek için işveren markası çözümlerimizi dijitalleştirerek, kendi bünyemizde birçok start-up kurduk. Bunlardan biri, dijital işveren marka çözümlerimizi şirketlerlebuluşturmak için kurduğumuz girişimimiz WeBrand. WeBrand; Kariyer fuarları ve canlı yayınlar, işveren markası strateji ve tasarımı, genç yetenek iletişimi ve sosyal medya iletişimi olmak üzere dört konu başlığında yeni nesil çözümler sunuyor. Geçtiğimiz bir yılda farklı sektörler, yetenek grupları ve girişimler için toplamda 200’e yakın işveren ile 20’ye yakın kariyer fuarı ve canlı yayın gerçekleştiren WeBrand, toplamda 1 milyonu aşkın genç yeteneği işverenlerle online platformlarda buluşturdu. Bugün teknoloji alanında yetişmiş yetenek bulmak, sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada işe alım ekiplerinin zorlandığı konuların başında geliyor. Hem teknoloji hem de işe alım ekiplerinin doğru yeteneği saptamak için gereğinden fazla zaman harcadığını; buna rağmen birçok teklifin işe alımla sonuçlanmadığını görüyoruz. Bu iç görüden yola çıkarak, teknoloji alanında yayınlanan iş ilanlarına gelen başvurular arasından en nitelikli adayların en az eforla ve en hızlı şekilde seçilmesini sağlayan bir start-up olan Coensio’ya 2021 yılı içerisinde yatırım yaptık. Coensio’nun farkı, sürecin en başından itibaren eleme amaçlı geliştirilmiş bir yazılım olması. Amacımız; hem bu alanda çalışan arayan işverenlerin işini kolaylaştırmak
hem de girişim dünyasına destek vermek. Tesla ve Walmart gibi dünya devi şirketler işe alım süreçlerini kısaltarak, doğru adaya ulaşmak için Coensio’nun hizmetlerinden faydalanıyor. Son olarak geçtiğimiz aylarda yeni nesil aday takip sistemi olan PeopleBox'a yatırım yaptık ve stratejik ortağı olduk. PeopleBox, sunduğu çözümler ile insan kaynakları profesyonellerinin işe alım sürecini uçtan uca dijitalleştiriyor. Bu yeni nesil sistem; insan kaynaklı hata payını en aza indirgeyerek İK birimlerine; adaylarla video mülakat yapabilme, kaliteli ve efektif bir CV havuzu oluşturma, görüşme notlarını bulut ortamında saklama, pratik raporlama araçlarıyla benzersiz sunumlar hazırlama gibi avantajlar sağlıyor.
Yaptığınız araştırmalar bugün birçok insana ilham oluyor. Günümüzde insan kaynağına olan ihtiyaç en çok hangi alanda karşımıza çıkıyor?
Yaşanan dijital dönüşüme neredeyse şirketlerin tamamı ayak uydurmak zorunda. Fakat şirketlerin çok azı bu dönüşümü gerçekleştirecek yetkinlikte bilişim çalışanına sahip. Verilerimize göre; Türkiye’de net IT yeteneği açığı 90 bine ulaştı. Tahmini olarak yıllık arzın beş katından fazla açık var. Türkiye’de bilişim rollerinde son yedi yılda karşılanamayan yeni talep 400 bin civarında. Dijital yetkinlikler ve beceriler artık sektör fark etmeksizin önemli bir avantaj. Kariyer.net verilerine baktığımızda bilişim sektöründe, 2022 yılının ilk dört ayında, 2021 yılının ilk dört ayına göre yüzde 3 daha fazla ilan yayınlandı. Özellikle 2021 yılından sonra sektördeki talep hızlı bir ivme kazanarak yukarı yönlü seyrini sürdürdü. Tüm bu veriler bilişim alanında insan kaynağına olan ihtiyacın boyutunu gösteriyor.

“KALICI ÇÖZÜMLER SUNMAYI HEDEFLİYORUZ”

Klasik e-ticaret sitelerinden duygusal bir farkınız var aslında. İnsanların çalışma hayatına başlamasına vesile oluyorsunuz. Bu sorumluluk nasıl bir duygu?
Yaklaşık 500 çalışanımız ile neredeyse 30 milyon adaya ve 500 bini aşkın işverene hayal ettikleri işi ya da çalışma arkadaşını bulmak için çalışıyoruz. Yaptığımız iş, insanların hayatında büyük bir değişim ve artı değer katarken bize de büyük bir motivasyon sağlıyor ve ilham veriyor. Her gün Kariyer.net üzerinden gerçekleşen ve olumlu sonuçlanan başvurular bizi de mutlu ediyor. Kariyer.net hem adaylar hem de işverenler için online işe alımda ilk adres olma niteliği taşıyor. Bu sorumluluk bizim işimizin DNA’sında var.
Gelecek projeksiyonunuzda neler yer alıyor? Kullanıcılar bundan 10 yıl sonra kariyer.net’de nasıl yeniliklerle karşılaşacak?
Teknoloji ile İK süreçlerine yön veren bir şirketiz. Her zaman olduğu gibi önümüzdeki süreçlerde de teknoloji odaklı ürünler ve hizmetler geliştirmeye devam ederek işverenlerin İK süreçlerini dijitale taşımaları için destek vermeyi sürdüreceğiz. Kurulduğumuz günden bu yana tamamen dijital dünya ile entegre bir şekilde inovatif çalışmalarımıza her geçen gün yenisini ekliyoruz. Farklı segmentlere özel işe alım çözümleri üreterek Türkiye’deki her bireye kariyer yolculuğunda yol arkadaşlığı yapmak ve iş ortaklarımıza işe alım süreçlerinde fark oluşturacak hizmetler sunmak her zaman işimizin odak noktasını oluşturuyor. Dijital dönüşümle hem çalışanların hem de işverenlerin değişen ihtiyaçlarına sürdürülebilir ve kalıcı çözümler sunmayı hedefliyoruz. İçinde bulunduğumuz dönemde şirketlerin hızlı ve çevik olması büyük önem taşıyor. Bu nedenle biz de her geçen gün daha dinamik bir yapı ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Verileri kontrol etme ve anlamlandırma hızımızı sürekli artırıyoruz. Data - Information - Knowledge-Wisdom döngüsünü besleyen araştırmalarımız ile hem adaylara hem de işverenlere çalışma hayatının geleceği, kariyer gelişimi gibi konularda iç görü sağlamaya ve onları desteklemeye devam edeceğiz.

Söyleşi
Sektörel Panorama
Şirket Haberleri
Yorum Yaz