Panorama

İhracata 'e-Turquality' dopingi yolda

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, ihracata yönelik açıkladığı yeni yol haritasında fiziki olmayan ihracatı artırmaya yönelik önemli destekler üzerinde çalışırken Turquality programının çeşitlendirilerek güçlendirileceğinin haberini verdi.

6dk okuma
Türkiye'de İş Dünyası01.09.2021
İhracata 'e-Turquality' dopingi yolda

Ticaret Bakanı Mehmet Muş Dünya gazetesine yaptığı açıklamada, bu yıl 210 milyar doları geçmesi beklenen ihracatı önümüzdeki dönemde daha ileri noktalara taşımak için hizmet ihracatına ağırlık vereceklerini söyledi. Turquality programını daha etkin hale getirileceklerini, yazılım ve oyun ihracatı ile ilgili ayrı bir Turquality programı oluşturacaklarını belirten Bakan Muş, uzak ülke stratejisi üzerinde çalıştıklarını, ihracatçıların menzilini 2 bin 500 kilometrenin üzerine çıkaracaklarını ifade etti.

Avrupa Yeşil Mutabakatı’na ilişkin olarak “Biz ne çok öne çıkmak istiyoruz ne de çok geride kalmak istiyoruz. AB ile süreci beraber götürmek istiyoruz” diyen Muş, bu konuda özel sektörün de içinde yer aldığı çalışma başlattıklarının haberini verdi.  Muş, geçiş belgeleri konusunda yaşanan sorunu çözmek için görüşmelerin sürdüğünü açıkladı.

Turquality programı güçlendiriliyor

2021’in geri kalan dört aylık döneminde olağanüstü bir durum olmaması durumunda 210 milyar dolar rakamına rahat ulaşılacağını ifade eden Bakan Muş, 2022 yılında da bunun üzerine çıkılması için gerekli çalışmaların yapılacağını belirtti.

Bakan Muş; “Arkadaşlarımızla üzerinde çalıştığımız önemli konular var. Turquality programını elden geçiriyoruz, çünkü yapıldığı günden bugüne o program ihracatçımıza önemli katkılar sundu, şimdi daha etkin daha güçlü hale getiriyoruz. İkinci olarak; uzak ülke stratejisini çalışıyoruz. Türkiye’nin ihracatının menzili ortalama 2 bin 500 kilometre. Vietnam 8 bin kilometre. Dolayısıyla bizim ihracatçımız daha çok yakın pazarları seviyor. Fakat biz bu ihracatı belli bir rakamın üzerine çıkartmak istiyorsak, uzak pazarlara gitmek zorundayız, gideceğiz. Bakanlık olarak bu strateji üzerinde çalışıyoruz, belli bir noktaya geldi, paydaşlarımızla, ilgili odalarla ve ihracatçı birliklerimizle paylaşıp bunu bir belge haline getirip hareket edeceğiz” dedi.

Dünyanın gözü e-ihracatta

Dış ticaretle ilgili çalışılan konulardan birinin e-ihracat olduğunu söyleyen Bakan Muş; “Şu anda dünya elektronikleşiyor, ülkeler, insanlar, şirketler, e-ihracata yöneliyor. Bununla alakalı Bakanlığımızda güçlü bir daire başkanlığı oluşturuldu, stratejimizi belirliyoruz. Buraya hem firmaların yönelmesi hem de bunun bir altyapısı gerekiyor. e-ihracat yapacağınız ülkedeki en önemli konu hız. Hangi ülkeye malınızı satıyorsanız, ne kadar sürede bu malın teslimatını yapacaksınız, gümrüklemesini nasıl yapacaksınız, iade ettiği zaman o iade işlemleri ile ilgili meseleleri nasıl çözeceksiniz. Bunların üzerinde çalışıyoruz. Bunların çözülmesi gerekiyor ki, biz e-ihracatta mesafe kat edebilelim. Ciddi şekilde bunu da gündemimize aldık ve destekleyeceğiz. Çünkü dünya yavaş yavaş oraya doğru gidiyor ve biz bunun dışında kalmak istemiyoruz.” şeklinde konuştu.

“Hizmet İhracatçıları Birliği çalışmalara başlayacak”

Hizmet ihracatı konusuna da ciddi bir eğilim göstermeye çalıştıklarını söyleyen Muş, şunları söyledi; “Dördüncü konu hizmet ihracatı. Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğü’nü kurduk. Hizmet ihracatı konusuna ciddi şekilde eğilmek istiyoruz. Turizm de bir hizmet ihracatı. Bu alanı Turizm Bakanlığı yönetiyor, biz bu alana girmiyoruz. Yazılım, oyun, siber güvenlikle ilgili ihracata çok ciddi destek vereceğiz. Sağlık turizmine çok ciddi destek vereceğiz, bu işin ticarileştirilmesi Ticaret Bakanlığı’nın görevi. Bundan sonraki aşama ise Sağlık Bakanlığı’nın alanına giriyor. Türkiye’nin çok ciddi bir altyapısı var, bu konuda çok rekabetçiyiz. Hizmet İhracatçıları Birliği kuruldu. Buranın kadrolarını da verdik, yakında faaliyete geçecek. Dolayısıyla burada biz bir istatistik de oluşturmak istiyoruz. Daha çok Merkez Bankası’ndaki verilerle ne kadar hizmet ihracatı yaptığımızı görüyoruz. Ama Hizmet İhracatı Birliği üzerinden ihracatı destekleyeceğimiz için bir anlamda burada ne kadar ihracat yaptığımızı istatistiki olarak görme imkânına da kavuşmuş olacağız.”

Türkiye'de Gündem
İhracat Penceresi
Yorum Yaz