Bölgesel Bakış

Güçlü bir ihracat kenti GAZİANTEP

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin göz bebeği, Tarihi İpekyolu üzerinde bir ticaret ve sanayi şehri olan Gaziantep, yüzyıllardır bu özelliğini kültür tarihiyle de harmanlamasını başardı. Kültürel zenginliklerinden tarihi geçmişine, ekonomik verilerinden kendine has mutfağına kadar her anlamda gelişmiş bir şehir olan Gaziantep, özellikle tekstil ve gıda sektöründe gösterdiği girişimcilik örneğiyle uluslararası yatırımcıların kadrajında yer alıyor.

6dk okuma
Türkiye'de İş Dünyası28.12.2021
Güçlü bir ihracat kenti GAZİANTEP

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin göz bebeği, Tarihi İpekyolu üzerinde bir ticaret ve sanayi şehri olan Gaziantep, yüzyıllardır bu özelliğini kültür tarihiyle de harmanlamasını başardı. Kültürel zenginliklerinden tarihi geçmişine, ekonomik verilerinden kendine has mutfağına kadar her anlamda gelişmiş bir şehir olan Gaziantep, özellikle tekstil ve gıda sektöründe gösterdiği girişimcilik örneğiyle uluslararası yatırımcıların kadrajında yer alıyor.

Tarihi ‘İpek Yolu’ üzerinde ticaret, kültür ve gastronomi merkezi olan Gaziantep, Türkiye’nin en önemli şehirleri arasında. Şehir, ekonomiye olan katkısıyla ihracat lokomotifi olarak da biliniyor. En çok ihracat yapan 5’inci şehir özelliğine sahip olan Gaziantep, 2021 yılının ilk yarısındaki performansıyla da gözünü 4’üncülüğe dikmiş durumda. Dünyanın en rekabetçi yedinci kentinden biri olarak seçilen Gaziantep, her yıl başarı performansını artırarak ilerliyor.

Türkiye’de Gaziantep’ten birkaç tane daha olsa her şeyin çok farklı olacağını söyleyen Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım, Gaziantep’in Türkiye’deki yerinin önemini de gözler önüne seriyor. İl ile ilgili önemli bilgiler aktaran Yıldırım, “Herhâlde Türkiye’de Gaziantep gibi beş şehir daha olsa dünyanın ilk 10 ekonomisinden biri olma hedefine ulaşmış olurduk. Şu an Gaziantep Türkiye’nin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’sına (GSYH) en fazla katkı sunan ilk 10 ilden biri. Ülkenin GSYH’nın yaklaşık yüzde 1,8’ini gerçekleştiriyoruz” dedi. TİM’in Ağustos 2021 verilerine göre Türkiye ihracatında beşinci sırada yer alan Gaziantep, özellikle tekstil ve gıda sektöründe gösterdiği girişimcilik örneğiyle uluslararası yatırımcıların da kadrajında yer alıyor.

MAKİNE HALISINDA DÜNYA MARKASI

Gaziantep ekonomisi büyük oranda sanayi ile dönüyor. Yerel girişimcilerin yaklaşık yarım yüzyıllık geçmişi ile bugünlere gelen şehir, gelişmiş sanayi altyapısı, OSB’lerde istihdam edilen işçi sayısıyla Türkiye ekonomisine katkı sağlıyor. İl sanayisi birçok sektörde Türkiye’de en önemli üretim merkezi konumunda bulunuyor. Bu sektörlerin başında tekstil ve gıda sektörü geliyor. Genellikle tekstil hammadde ve yarı mamul üretimi şeklinde yoğunlaşan yapısı içinde, son 20 yıllık süreçte halı imalatı büyük önem taşıyor. Makine halısı ve iplik konularında ihtisaslaşmış olan Gaziantep, elde ettiği rekabet avantajı ile bu sektörlerde Türkiye genelinde pazara hakim durumda.

2,8 MİLYAR DOLAR DIŞ TİCARET FAZLASI

TÜİK verilerine göre geçen sene gerçekleşen ihracat rakamının 13,4 milyar dolar olduğunu dile getiren Yıldırım, Gaziantep’te ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 154 olduğunu söyleyerek, “Birçok ürünün imalatında Türkiye ya da dünya lideriyiz. Örneğin dünyada makine halısı ihracatının yüzde 38’ini Gaziantep gerçekleştiriyor. Dünya halı modasını şehir olarak biz belirliyoruz. Makarna, ayakkabı, PP iplik, dokusuz kumaş gibi birçok ürünün de Türkiye’deki üretim merkeziyiz. Örneğin, Türkiye’deki makarna üretim kapasitesinin yüzde 86’sı, ayakkabının yüzde 71’i Gaziantep’tedir. 240 bin kişiye istihdam sağlayan Organize Sanayi Bölgemizde üretim için harcanan elektrik, Türkiye’deki birçok ilin toplam elektrik tüketiminden daha fazla. 2019 yılında Gaziantep OSB’de üretim için Türkiye’nin toplam tüketiminin yüzde 1,7’si kadar elektrik tüketildi. Üreten, ürettiğini dünyaya satan Gaziantep, dış ticaret fazlası veren güçlü bir ihracat kentidir. TÜİK verilerine göre 2020 yılı dış ticaret hacmimiz 13,4 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2,8 milyar dolar dış ticaret fazlası verdik. İhracatımızın ithalatı karşılama oranı yüzde 154.” diye konuştu. Kendisine rakip olan diğer illeri, ihracatının ithalatını karşılama oranıyla geride bırakan şehir, dünyanın birçok noktasına da farklı ürünler ihraç ediyor. Orta Doğu pazarında çok kuvvetli olan şehrin en büyük ihracat noktalarıysa başta Irak, ABD ve Suriye olarak göze çarpıyor. Bu pazarda da Ortadoğu yüzde 35,8’lik bir paya sahipken, Avrupa Birliği ülkeleri yüzde 19,5’luk bir payla ikinci sırada. Amerika ülkeleri de yüzde 15’lik payıyla üçüncü sırada yer alıyor.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin

KİŞİ BAŞINA DÜŞEN GELİRİ ARTIRMAYI HEDEFLİYORUZ

Şehrin gelecek vizyonundan ve yürütülecek olan projeler[1]den de bahseden Yıldırım, yol gösterici bir şehir olmayı planladıklarını söyledi. İlin lezzetlerini daha ön plana çıkarmak adına Gastronomi Akademisi kurulacağını da dile getiren Yıldırım, planlamalardan şöyle bahsetti; “GTO olarak vizyonumuz; Gaziantep’in ülke ekonomisinde ilk dört ilden biri olmasına öncülük etmek. Sosyo-ekonomik olarak gelişmedikçe ihracatınızın kilogram fiyatını 20 dolar yapsanız da, en fazla ihracat yapan 2’nci il olsanız da nafile. Hedefimiz kişi başına düşen geliri artırmak, sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralamasında üst sıralara çıkmak. Bunların hepsi de kalkınma odaklı projelerle olur. Yani sadece gelir artırıcı değil sosyal olarak da geliştirici projelere odaklanmalıyız. GTO olarak dış ticaret yapan ya da yapacak olan firmalarımıza bir nevi ihracat koçluğu yapıyoruz. Dış Ticaret İstihbarat Merkezimiz aracılığı ile doğru pazar, doğru ürün, doğru müşteri matrisini kuran bir danışmanlık hizmeti sunuyoruz. Bunun yanı sıra şehrin kültürünü, değerlerini, önceliklerini göz önünde bulundurarak projeler geliştiriyoruz. Örneğin gastronomi kültürünün katma değere dönüşmesi için Gastronomi Akademisi kuruyoruz. Şehrin yönetmek zorunda olduğu Suriyeli sığınmacılar noktasında Odamıza kayıtlı Suriyeli firmaların şehir ekonomisine etkisini doğru yönlendirebilmek için Suriye Masası kurduk. Biz her şeyden önce üyelerimize ve paydaşlarımıza öncü olarak yol göstermeye çalışıyoruz. İşe içeriden başlıyoruz. Kurduğumuz yönetim sistemlerimiz, aldığımız ödüller ile sinerji yaratmaya, örnek olmaya gayret ediyoruz. (EFQM, Covid-19 Güvenli hizmet belgesi gibi...) 20 bin üyemizin Ankara ile arasındaki köprü olmaya çalışıyoruz. Onların sorun ve ihtiyaçlarını dile getiriyoruz.”

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım

 2 MİLYAR İNSANA DÖRT SAATLİK UÇUŞ MESAFESİ

Bölgenin en büyük ihracat kalemini ise daha çok tekstil üretimleri oluşturuyor. En çok ihraç edilen ürün grupları arasında makine halıları, iplikler, kumaşlar, pastacılık ürünleri, plastikler ve mamulleri, değirmencilik ürünleri, bitkisel yağlar, demir-çelik mamulleri, ağaç ve orman ürünleri ile dış giyim yer alıyor. Gaziantep için triko konfeksiyon ve ayakkabı sektörleri çok değerli. Şehir bu alanlarda Türkiye’deki birçok güçlü markanın üretim üssü konumunda. Şehirde uçuş noktasının artmasıyla ekonomik anlamda daha büyük bir potansiyele sahip olunacağı belirtilirken söz konusu sektörlerin fason üretimden markalaşmaya doğru bir yolculuğa çıkarılması durumunda kazanan şehir haline gelineceğine vurgu yapılıyor. Sağlık turizmi alanında da büyük bir potansiyele sahip olan Gaziantep’in bu alandaki potansiyelini kullanmamasının en önemli nedeni; uçuş ağının yetersizliğinden kaynaklı. Gaziantep coğrafi olarak 2 milyar insana dört saatlik uçuş mesafesinde. Uzmanlar Gaziantep’in iç ve dış direkt uçuş sefer ve nokta sayısının artmasının hem turizm hem de ihracat için var olan potansiyelinin aktive edilmesini sağlayacağını söylüyor.

Bölgesel Bakış
Yorum Yaz