Yazarlar

Futbol ve kripto para

6dk okuma
Türkiye'de İş Dünyası28.12.2021
Futbol ve kripto para

Futbol tüm dünyayı saran bir tutku. Bu kadim oyunun vazgeçilmezi taraftar. Onların beklentisiyse başarı. Transfer pazarı her geçen gün dipsiz bir kuyuya dönüyor. Futbol seyircisi takımlarının büyük maliyetlerle yıldız oyuncuları kadrosuna katmasından mutlu oluyor. Futbol takımlarıysa taraftarlarını mutlu etmek için bütçeleri yükseltiyor. Futbol ekonomisi her geçen gün büyüyor. Bilet satışları ürün satışları gelirin bir parçası. Ancak yetersiz. Dünya devleri Körfez Ülkeleri ve Uzak Doğu pazarında kendisine yer bulmaya çalışıyor. Özellikle Uzak Doğulu futbolcuları kadrolarına katarak o ülkelerde bilinirliklerini artırmak sonrasında bunu gelire dönüştürmek amacında. Ancak Pandemi sonrası gelirler oldukça düştü. Adeta hayat futbol için durdu. Tribünler boş kaldı. Ne bilet ne reklam ne de ürün satışı artık gelirleri karşılayacak durumda.

Futbol kulüpleri dijitale dönen global dünyada Amerika’yı yeniden keşfetti. Kendi paralarını çıkarmaya başladı. Paris Saint-Germain, Juventus, Barcelona ve Manchester City gibi dünya devleri yol haritasını dijital hayata göre belirledi.

Fan tokenleri bütçelerine endeksledi. Hatta Paris Saint-Germain Arjantinli yıldız Messi’nin transfer ücretinin bir kısmını kendi fan tokeniyle ödeyeceğini açıkladı.

Kripto para borsasında kendisine ilk yer bulan Türk takımıysa Galatasaray oldu. Sarı kırmızılılar Avrupa’nın dev takımlarıyla birlikte fan token piyasasına hızlı bir giriş yaptı. Geçtiğimiz sezon yatırımcılarına önemli bir kazanç sağladı. Galatasaray eski başkanı Mustafa Cengiz gündeme ilişkin yaptığı bir basın toplantısının önemli bir kısmını GAL TOKEN’e ayırdı.

Hemen hatırlatalım Türk kulüpleri özellikle “4 Büyükler” diye adlandırdığımız Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor ciddi bir borç yüküyle karşı karşıya.

UEFA’nın sopası kulüplerimizin tepesinde. Avrupa futbolunun patronu takımlarımızı yaptırımlarla tehdit ediyor. Taraftarlar transfer ve başarı bekliyor. Borç yükü ve başarı beklentisi takımlarımızı dijital dünyaya entegre olmak zorunda bırakıyor. Galatasaray’ın ardından Trabzonspor da kendi fan tokenini piyasaya sürdü. Belki gelecekte taraftarlar ürün alışverişlerini bu kulüplerin kendi paralarıyla yapacak. Fenerbahçe’de dijital yatırım aracını piyasaya sürdü. Sarı lacivertliler ön satış sonrası çıkardığı token ile yatırımcısına ciddi bir kâr elde ettirdi.

Fenerbahçe Token ilk işlem gününde yüzde 400’e yakın yükselişle 30 TL’den 153 TL’ye yükseldi. İşlem hacmi ise işlem görmeye başladıktan bir saat sonra 4,5 milyon TL’ye ulaştı. Fenerbahçe Token ön satışında Fenerbahçe 268,5 milyon TL gelir elde etmişti. Bunun anlamı borçların erimesi demek. Sarı lacivertliler ayrıca elde ettiği kârın önemli bir kısmını transfer bütçesine aktarabilecek. Şimdi gözler diğer bir büyük olan Beşiktaş’ta. Siyah beyazlıların en yakın zamanda dijital dünyaya merhaba demesini bekliyoruz.

Spor Ekonomisi
Yorum Yaz