Yatırım

Dijital dönüşümün teknolojik ortağı

Kurumsal yahut bireysel şirket olmanız fark etmiyor. Dijital gelişimlere ayak uydurabilmek istiyorsanız dönüşüm yaşamanın bir ihtiyaç olduğunu da fark ettiniz demektir. Tabii ki her şeyin altından tek başınıza kalkmanız da mümkün olmuyor. Bu anlamda da iyi bir ‘iş ortağı’ sizlere adeta sınıf atlatıyor. Telcoset firması da dijital dönüşüm noktasında hizmet veriyor. Çeyrek asra yaklaşan tecrübesiyle sektörde söz sahibi olan Telcoset’in Genel Müdür Yardımcısı Ömer Baran ile bilişim ve dijital dönüşüm kavramlarını etraflıca konuştuk…

6dk okuma
Türkiye'de İş Dünyası24.02.2023
Dijital dönüşümün teknolojik ortağı

Kurumsal yahut bireysel şirket olmanız fark etmiyor. Dijital gelişimlere ayak uydurabilmek istiyorsanız dönüşüm yaşamanın bir ihtiyaç olduğunu da fark ettiniz demektir. Tabii ki her şeyin altından tek başınıza kalkmanız da mümkün olmuyor. Bu anlamda da iyi bir ‘iş ortağı’ sizlere adeta sınıf atlatıyor. Telcoset firması da dijital dönüşüm noktasında hizmet veriyor. Çeyrek asra yaklaşan tecrübesiyle sektörde söz sahibi olan Telcoset’in Genel Müdür Yardımcısı Ömer Baran ile bilişim ve dijital dönüşüm kavramlarını etraflıca konuştuk…

Bilişim, kavramından ne anlamalıyız tam olarak? Telcoset bu sürecin neresinde?
Bilişim sektörü 1960’larda hayatımıza bilgisayar ve telekomünikasyon teknolojilerinin girmesi ile büyük bir çıkış yakalamış olan sektördür. Bilginin işlenmesi, iletilmesi, depolanması ve otomasyon sistemleri ile uzun sürelerde yapılan işlerin çok kısa sürelerde yapılabilmesi için oluşturulan tüm altyapı sistemleri bu sektörün ana bileşenleridir. Bu sektör üretimden bilime, sanattan teknolojiye ve sosyal hayata kadar pek çok şeyi etkisi altına alan ve bu sayede büyük bir istihdam yaratma olanağı tanıyan bir sektör olarak karşımıza çıkmakta. Hem büyük ve küçük şirketler hem de devlet kurumlarının bilgi analizlerinde, bilgi değerlendirmesi ve depolanmasında en çok yararlandığı alanlar bilişim sektörü içindedir. Telcoset 20 senedir sektörde özellikle sistem entegrasyon firması olarak yazılım geliştirme ve uygulama hariç tüm altyapılarla ilgili ürün satışı, tasarımı, kurulumu, bakım, destek ve yönetim hizmetlerini gerçekleştirmektedir. Dijital dönüşüm partneri olarak özel ve kamu işletmelerine veri merkezi kurulumu, bilişim sistemleri danışmanlık hizmetleri, mobil uygulama ve Iot servisleri, buluta ya da veri merkezleri arasında kesintisiz taşınma hizmetlerini ve merkezi kritik sistemlerin (nw,güvenlik ve sistem bileşenleri) yönetilebilir servislerini yıllardır sunmaktayız. Özellikle servis operasyonlarına yaptığımız yatırımlar ile uzaktan yurt dışında bulunan firmalara da hizmet veriyor ve bu alanı geliştirmek için yatırımlara devam ediyoruz. Son yıllarda bulut bilişim, devOps ve siber güvenlik konuları daha da önemli hale gelmiş olup Telcoset olarak bu alanlarda yatırımları artırarak devam ettiriyoruz.

TÜRKİYE’NİN 2021 YILINDAKİ PAZAR BÜYÜKLÜĞÜ 265,9 MİLYAR TL

Kendinizi tanımlarken “Dijital Dönüşüm Ortağı” ifadesini kullanıyorsunuz. Bizlere şirketlere sunduğunuz ortaklık ifadesinin karşılığını anlatabilir misiniz?
Yüzde 100 müşteri odaklıyız ve özellikle müşterilerimizin kendi alanlarındaki rekabet güçlerini artıracak çözümleri kendilerine sunmayı ilke edindik. Yönetilebilir hizmetler, uçtan uca IT analizi ve danışmanlığı ve veri merkezi uzmanlığımızla farkımızı ortaya koyuyoruz. Şirketimiz tamamen müşteriye odaklı bir organizasyon şemasına sahip ve bu sebeple çevik davranabiliyoruz. Rakiplerimiz organizasyonel yapıları sebebiyle hantal kalabilirken biz çok daha hızlı geri dönüş sağlayabiliyoruz. Yine bu yapımızın bize kazandırdığı esneklik sebebiyle, yeni teknolojilere kolayca uyum sağlayabiliyoruz. Özellikle müşterilerin ihtiyaçlarını analiz ederken stratejik ortaklık bakış açısıyla hareket ediyoruz ve bu sayede ihtiyaçları maliyet etkin ve geri dönüşünün kısa sürelerde olabilmesi için çalışıyoruz. Deneyimli mühendislerimiz ile uygun tasarımları yaparak uçtan uca sistemleri kurulumlarını yapıyoruz. Bakım destek ve yönetilebilir hizmetler ekiplerimiz ile de sistemleri yüzde 100 çalışabilirliğe sahip olmasını sağlayarak müşterilerin tamamen kendi işlerine odaklanmalarını sağlıyoruz.
Türkiye globalle kıyaslandığında sektörde nasıl bir yere sahip?
Global bilişim sektörü pazar büyüklüğü 2021 yılında yüzde 13’lük büyüme ile 4,3 trilyon dolar seviyesine yükselirken bilgi teknolojileri pazar büyüklüğü yüzde 25,7; iletişim teknolojileri pazar büyüklüğü ise yüzde 1,4 büyümüştür. Global Bilişim sektörü pazar büyüklüğünün 2022 yılında yüzde 4 büyüme ile 4,4 trilyon dolar seviyesine ulaştıktan sonra yıllık yüzde 6,1 büyüme ile 2026 yılında 5,6 trilyon dolar büyüklüğe ulaşacağı öngörülmektedir. Türkiye'nin ise 2021 yılında ki pazar büyüklüğü 265,9 milyar TL’ye (29,9 milyar USD’ye) ulaşmıştır. 2022 yılı içinse yüzde 10 büyüme öngörülmektedir. 2017-2021 yılları arasında Türkiye de yıllık ortalama yüzde 23 civarında büyüme kaydedilmiştir. Kur etkisi sebebi ile iletişim teknolojileri USD bazında küçülürken, bilgi teknolojileri kura rağmen büyüme kaydetmiştir.

Türkiye’de özellikle teknokentlerle birlikte ve teşvikler ile sektörde firma sayısı ve çalışan sayısı giderek artmaktadır. Sektörün toplam istihdamı yüzde 14’lük büyüme ile 2021 yılında 185 bine ulaşmıştır. Globalde gelişen 5g, Iot, yapay zeka, analitik, uygulama yazılımları, bulut teknolojileri ve siber güvenlik konularında da Türkiye’de firma sayıları her geçen gün artmakta olup özellikle yazılım ve servis ihracatını geliştirmeye çalışmaktadır.

LONDRA OFİSİNDEN TÜM AVRUPA’YA HİZMET VERİLECEK

Telcoset olarak big data kullanımı ve veriyi yönetme kavramlarını iş süreçlerine nasıl dahil ediyorsunuz?
Ekosistemimiz içinde olan partner firmalar ile ortak stratejiler ile hareket ederek bu alanlarda müşterilere çözümler sunuyoruz. Müşteri ihtiyaçlarını big data ve analitiği alanında güçlü olan partner firmalarımız ile uçtan uca çözüm ve danışmanlık hizmetlerini gerçekleştiriyoruz.

Abstract science, circle global network connection in hands on night sky background / Blue tone concept

Gelecek hedef ve planlamalarınızda neler var? Hayata geçirmeyi planladığınız yeni projelerden söz eder misiniz?
İnsan ve müşteri odaklı bir çalışma planımız var. Managed services (Yönetilen Hizmetler) ve güvenlik taraflarına yatırım yaptık ve o alanda genişleyeceğiz. 2021’de Siber Güvenlik departmanımızı kurduk, biz yatırımlarımızı hep ürün portföyünü geliştirmek üzerine yapıyoruz. Bunun yanı sıra, hâlihazırda verdiğimiz çözümleri de gruplayarak ürünleştirme yoluna gidiyoruz. Özellikle yönetilen hizmetler, siber güvenlik ve altyapı tarafında bu yıl hizmet ürünlerimiz duyuruluyor olacak. Ayrıca yurt dışına da yönetilebilir hizmetler servislerini açtık ve yeni müşteriler kazanmak için süreç ve ekiplerimizi geliştiriyoruz. Londra ofisimiz yakın zamanda açıldı ve tüm Avrupa’ya servisverebilecek bir strateji için çalışmalar gerçekleştirmektedir.

Söyleşi
Araştırma
Analiz
Sürdürülebilirlik
Merak Edilenler
Yorum Yaz