Dosya

Çevre teknolojilerinde öncü yaklaşım

Ekolojik dengeye ve sağlığa zarar vermeyen doğa dostu ürünler, sürdürülebilir bir geleceğin teminatını oluşturur. Teknolojinin gelişmesi her ne kadar tüm sektörler için önemli olsa da, çevreye kattığı değer gelecek nesiller için büyük önem arz ediyor. Esenyurt Belediyesi ise bu kapsamda yaptığı çalışmalarla yerel yönetimlerde öncü bir rol üstleniyor. Su kullanımından gıda atıklarını önlemeye kadar yaptıkları çalışmaları Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt ile konuştuk…

6dk okuma
Türkiye'de İş Dünyası07.04.2023
Çevre teknolojilerinde öncü yaklaşım

Ekolojik dengeye ve sağlığa zarar vermeyen doğa dostu ürünler, sürdürülebilir bir geleceğin teminatını oluşturur. Teknolojinin gelişmesi her ne kadar tüm sektörler için önemli olsa da, çevreye kattığı değer gelecek nesiller için büyük önem arz ediyor. Esenyurt Belediyesi ise bu kapsamda yaptığı çalışmalarla yerel yönetimlerde öncü bir rol üstleniyor. Su kullanımından gıda atıklarını önlemeye kadar yaptıkları çalışmaları Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt ile konuştuk…

Yerel yönetimlerin çevre teknolojileri alanında attığı adımlar oldukça önemli. Sizin bu kapsamda faaliyete geçirdiğiniz ya da geçireceğiniz proje ve çalışmalarınız nelerdir?

Esenyurt Belediyesi olarak çevre teknolojilerini maddi girdilerin azaltılması, enerji tüketimi ve emisyonların düşürülmesi, değerli yan ürünlerin geri kazanımı ile atık bertarafı sorunlarının minimize edilmesi için kurumsal hizmetlerimizde birçok alanda çalışmalarımıza entegre etmiş durumdayız. Su kullanımı, atık yönetimi, yeşil alan politikaları, enerji verimliliği ve kaynakların verimli kullanımı üzerine birçok çalışma yaptık ve projelendirme çalışmalarına devam ediyoruz.

Suyun verimli kullanımına yönelik iyileştirme çalıştırmaları yaptık. İlçe genelinde sulama sistemlerimizi yağmurlama sulama sisteminden damlama sulama sistemine dönüştürerek önemli ölçüde su tasarrufu sağladık. Refüj alanlarının büyük bir kısmında sulama sistemlerini verimli hale getirdik, getirmeye devam ediyoruz.

Gıda atıklarının dönüştürülmesinde teknolojiyi kullanmaya yönelik çalışmalar yaptık. Her yıl üretilen gıdanın üçte birinin israf edildiği gerçeği ve yarattığı çevresel faktörü göz önünde bulundurduğumuzda gıda atıklarının, küresel sera gazı emisyonlarının yaklaşık yüzde 11’inden sorumlu olduğunu biliyoruz. 2023 Temmuz ayı itibariyle Mama Üretim Cihazı’nı faaliyete geçirerek, Türkiye’nin GSMH’sinin yaklaşık yüzde 7; İstanbul’un yaklaşık yüzde 26’sını üreten Esenyurt’un işletmelerinden ve fabrikalarından toplayacağımız gıda atıklarını, patili dostlarımız için verimli ve zengin içerikli mamaya dönüştüreceğiz.

Geri dönüşüm faaliyetleri kapsamında sokaklarda atıl halde bulunan ahşap malzemeleri makine ekipmanlarımızla dönüştürerek ilçemizdeki ahşap atığı miktarında oldukça büyük bir azaltmaya gittik. Bu uygulama ile çevresel faktörlere oldukça olumlu katkı sağlarken, yıllık yaklaşık 50 köpek kulübesi ve 100 kedi evini patili dostlarımız için sokaklara yerleştirdik.

ESENYURT’UN YEŞİL ALANI ARTIYOR

Ülkemizde ve dünyada iklim krizi her geçen gün büyümeye devam ediyor. Belediye olarak kısa vadede aldığınız önlemler neler? Uzun vadede ise atılması gereken adımlar neler olmalı sizce?

Türkiye’nin en kalabalık ilçesinin Belediyesi olarak faaliyetlerimiz oldukça yoğun, çalışan sayımız ise diğer belediyelere nazaran doğal olarak daha yüksek. Fakat göreve geldiğimizde kurum içi bireysel araç kullanımını asgari seviyeye indirgeme uygulamasını hayata geçirdik. Filomuzdaki araç sayısını düşürdük ve personelimizi araçları toplu kullanımına yönlendirerek araç kullanımımızdaki sera gazı emisyon miktarını büyük oranda azalttık.

Kısa vadede aldığımız önlemlerin başında yeşil alan ve su kullanımında yaptığımız iyileştirmeler geliyor. İlçemizdeki refüj alanlarının yeşil alan kısımları mevcut durumda çimle kaplıyken bu alanların 2 bin 865 metrekaresini daha az sulama ihtiyacı olan çalı bitkisine dönüştürdük ve dönüştürmeye devam ediyoruz. Aynı zamanda ilçemiz genelinde bitkilendirme çalışmalarımızı yaparken su isteği az olan zakkum, kartopu,
ateş dikeni ve dağ muşmulası gibi bitkilere yöneldik ve alternatif yer örtücü başkaca bitkilerin kullanılabilmesi yönünde araştırmalarımız devam ediyor.

İlçemizde aktif yeşil alan miktarını artırmak göreve geldiğimiz andan itibaren en önem verdiğimiz çalışmaların başında gelmiştir. Göreve geldiğimizde toplam alanı yaklaşık 800 bin metrekare olan aktif yeşil alan miktarı günümüzde 1.107.605 metrekareye ulaşmıştır. Yapımına devam eden projelerimiz tamamlandığında toplam alan 1.537.693,45 metrekareye ulaşmış olacaktır. Projelerimiz tamamlandığında bugüne kadar oluşturulan yeşil alan miktarını 5 yılda ilçemize kazandırmış olacağız.

Uzun vadede iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini azaltmaya yönelik çalışmalar yaparken bu çalışmalarımızın ekonomik ve atık yönetimi konularında sürdürülebilir ve döngüsel olması oldukça büyük önem arz etmektedir. Bu anlamda yeşil alan kullanımında oluşan bitki ve dal atıklarını kuracağımız kompost tesisinde gübreye, toprağa faydalı hale dönüştürerek döngüye yeniden dâhil etmiş olacağız. Aynı zamanda aynı tesiste dal atıklarını peletleme işlemiyle yakıt haline dönüştürerek ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza dağıtımını yapacağız. Planladığımız projelerimizden bir diğeri de ilçemize bir kent ormanı kazandırmak. Proje alanı 21 bin 787 metrekare olan Kent Ormanı’nı hayata geçirerek iklim krizi karşısında Esenyurt’ta nitelikli ve yeşil bir yaşam alanı kurmuş olacağız.

Dosya Haberi
Yorum Yaz