Otomotiv

2’nci el otomobil pazarı kabuk değiştiriyor

Bilgisayar ve internetin hayatımıza girmesiyle birlikte birçok alanda olduğu gibi oto alım ve satımı da buralara yöneldi. Geçen yıllar içinde ikinci el otomotiv pazarı büyük bir hızla gelişirken galerilerin papucu adeta dama atıldı. Şimdilerde ikinci el otomobil pazarında yaşanan değişime ve dijital dünyaya ayak uyduranlar bir adım önde duruyor.

6dk okuma
Türkiye'de İş Dünyası29.12.2021
2’nci el otomobil pazarı kabuk değiştiriyor

Bilgisayar ve internetin hayatımıza girmesiyle birlikte birçok alanda olduğu gibi oto alım ve satımı da buralara yöneldi. Geçen yıllar içinde ikinci el otomotiv pazarı büyük bir hızla gelişirken galerilerin papucu adeta dama atıldı. Şimdilerde ikinci el otomobil pazarında yaşanan değişime ve dijital dünyaya ayak uyduranlar bir adım önde duruyor.

Oto galericiliği sektörü, Türkiye’nin belki de en eski sektörlerinden biri. İkinci el oto alımları ve satımları, şehrin içindeki oto galerileri sayesinde yapılırdı. Daha sonraları gazetelerin küçük ilanlar sayfaları, alıcı ve satıcıları buluşturmaya yetiyordu. Bu ilanlar sayesinde ikinci el oto pazarı sektörü, canlılığını koruyordu. Geçtiğimiz yıllarda da şehrin çeşitli noktalarında oto pazarları kurulmaya başlandı. Bu pazarlarda her marka aracı, bütçelere göre bulmak mümkündü. Bu pazarlarda aracını sergileyenlerden cüzi bedeller alınıyordu. Ciddi alıcılar ise pazara kaporta ve motor ustalarıyla gelmeyi tercih ediyordu. Bu ticaret ise pazar günleri yapılıyordu.

Sonra neler oldu? Bilgisayar ve internetin hayatımıza girmesiyle birlikte oto alım ve satımı buralara yöneldi. Sahibinden.com’un yıldızı parladı. Oto galeri de, şehirden çıkıp büyük merkezlere girmeye başladı. İkinci el oto satıcıları da belgelendirildi. Bu işlemleri yapmaya yetkisi olmayanlar, pazardan çıktı. Araç satıp almak isteyenlerde bu belgeli galerileri tercih ettiler.

Büyük otomotiv firmaları ve markaları da kendi 2’nci el otomotiv pazarını oluşturdular. Volkwagen, DOD ile ikinci el pazarına girdi. Renault alıcıları, artık, 2’nci el pazarını Renault 2 ile oluştururken Fiat Grubu da Otokoç’u kurdu. Yeni otomobil alıcıları artık 2’nci el aracını satmak için kapı kapı gezmiyor, eskiyi bırakıp yenisini alıyorlardı.

2’nci el otomotiv pazarının büyük hızla gelişmesi, kurumsal firmaları da harekete geçirdi. Galerilerin papucu adeta dama atıldı. Hem iyi fiyat verip hem de güvenli ödeme ile araç sahiplerinin tercih nedeni oluyor.

Sinan Akçıl’ın reklam yüzü olduğu ve pazarın en eski oyuncusu wowwo. com pazarın en güçlü oyuncusu durumunda.

Vava.cars ise Petrol Ofisi’nin işleticisi Hollandalı firmaya ait. D-Expert ile iş birliği yapıyor. Ekspertiz firma fiyatı belirledikten sonra alımı gerçekleştiriyorlar. Bütün bu firmalar araç sahiplerine sosyal medya üzerinden ulaşıp araçlarına öncelikle yılına, tramer durumuna göre ön fiyat veriyorlar sonra da ekspertiz firmaya davet ediyorlar. Belirlenen ekspertiz durumuna göre de pazarlıklar başlıyor.

Otonakit.com ise Borusan’a ait. Borusan zaten 2’nci el pazarında çok güçlü. Oto galeri içinde profesyonel anlamda ihaleler yapıyor. Anadolu Endüstri Holding’te 2’nci el pazarında ikinciyeni.com ile faaliyet gösteriyor. İnternetten online ihaleler yapıyor. En yüksek fiyatı verene aracı veriyorlar. Satılan bu araçlar genelde kiralama firmasından geliyor.

Letgo, ikinci el eşyaların satıldığı cep telefonu uygulaması. Pazara yeni giren Letgo ise İstanbul’da iki yerde Maslak ve Pendik’te kendi ekspertizleriyle fiyat belirliyorlar. Fiyat çıktıktan sonra pazarlıkta yapılabiliyor. Akabinde notere gidip satış yapıldığı anda ödeme hesaba düşüyor. Alıcı, noter masraflarını ödemiyor. Letgo, Hollandalı bir firma tarafından satın alınmış. Letgo, TSE onaylı ekspertiz raporu, 12 ay 20 bin kilometre ile garanti verirken 14 gün içerisinde iade hakkı tanıyor.

Suzuki Türkiye ve MG Otomobil’in Türkiye distribütörlüğünü yapan Doğan Holding’te suvmarket.com ile pazarda “bende varım” diyor.

Bunların haricinde oto.net, otomol, arabam.com, nakitaraba.com adlı 2’nci el firmaları da mevcut.

Otomotiv
Yorum Yaz