Söyleşi

Yöresel mutfaklara olan güven arttı

Pandemi süreci hepimizin yeme alışkanlıklarını da değiştirdi. Sosyalleşmenin adresi olan yiyecek-içecek sektörü pandemi süresince en çok etkilenen alan oldu.

6dk okuma
Türkiye'de İş Dünyası16.05.2023
Yöresel mutfaklara olan güven arttı

Pandemi süreci hepimizin yeme alışkanlıklarını da değiştirdi. Sosyalleşmenin adresi olan yiyecek-içecek sektörü pandemi süresince en çok etkilenen alan oldu. Bu değişimin ekonomik etkilerinden bahseden Nalia Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Tarakçı, “100 binin üzerinde işletme ve yaklaşık 7 milyon istihdamın olduğu bir sektörden bahsederken 130 milyar TL'nin üstünde olan ekonomik değerleri de göz ardı edemeyiz. Yüzde 70’e varan ciro kayıpları olsa da hızlı bir geri dönüşüm olduğunu söyleyebiliriz. Tam bu anlamda yöresel mutfaklara duyulan
güvenin arttığını söylemek mümkün. Özellikle yeşil dönüşüm projesi sonucu in vitro et, in vitro süt ve yenilebilir böcek pazarı değişen dünya düzenine ayak uydurma zorunluluğunu gündeme oturttu. 'Buna direnç gösterilmeli mi?' diye sorulacak olursa, pazardan ekonomik değer açısından pay almaktan yana olurum” dedi.

“SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ SAĞLAMAMIZ GEREK”

Şehir hayatının benimsenmesi, şehirdeki nüfusun hızla artması, yeme içme sektöründeki değişimleri ve beklentiler de beraberinde getirdi. Bu değişimin sonucuna değinen Tarakçı, “Güven duyulan, mutfak kültürüne bağlı kalan ve sağlıklı ürünler üreten yöresel mutfaklara özlem ve
ihtiyaç doğdu. Aslın da bu bir nevi örf, adet, gelenek ve göreneklerine bağlılığında bir göstergesi. Her ne kadar dünya globalleşme adı altında yakınlaştırılmaya çalışılsa da pandemi sürecinde gördük ki her köyün, her ilçenin, her ilin ana geçim kaynağı harici mutfak kültürünü oluşturan ürünlerin eko tarım ile mikro ölçekte sürdürülebilirliğini sağlamamız gerekiyor” diye konuştu.

ASLINA UYGUN REÇETELER

Yöresel mutfakların markalaşmaya dönük çalışmaları, turizme katkısı ile birlikte ürün arz talep dengesinin oluşturulmasının yanında coğrafi, tarihi, mimari ve kültürel dokuyu korumada da pozitif yönde etkisi var. Karadeniz bölgesi de buna örnek olabilecek en güzel bölgelerden biri. Nalia olarak güven duyulan, mutfak kültürüne bağlı sağlıklı ürünler üretmeyi amaç edinen bir mutfak olduklarını vurgulayan Süleyman Tarakçı, “Şubelerimizde konumları itibariyle çok sayıda turist ve il dışından misafirlerimizi ağırlıyoruz. Ürünlerimizi misafirlerimize büyük bir özenle hazırlayarak servis ediyoruz. Nalia olarak, yöresel mutfağımızı oluşturan ürünleri tespit edip aslına sadık kalarak özel reçetelerini oluşturuyoruz. Oluşturduğumuz bu reçetelere ufak dokunuşlar yaparak her bölgedeki insanın ürünlerimizi deneyimlemesini sağlıyoruz” diyerek ürünlerin herkes tarafından tadıldığını ve reçetelerinin gastronomi alanında bölgenin yemek kültürü için akademik bir boyut kazandığının altını çizdi.

“YETİŞMİŞ İNSAN KAYNAĞINA İHTİYAÇ VAR”

Karadeniz bölgesiyle ilgili gelecek hedeflerini aktaran Tarakçı, son olarak şunları ifade etti; “Bölgemizin gastroekonomik değerlerini ortaya çıkaracak, sağlıklı ve geniş bir mutfak kültürüne sahip olduğumuzu manipüle etmeden pozitif bir algı ile anlatabilmemiz için yapılması gerekenleri Nalia Karadeniz Mutfağı olarak kendimize amaç edindik. Bölge mutfak kültürünün sürdürülebilir hale gelmesi için mikro tarımdan elde edilen ürünleri işleyecek ve katma değerli hale getirecek üretim tesisi kurmayı planlıyoruz. Her yönü ile turizmin gözbebeği haline gelecek olan bölgemizde, yiyecek, içecek ve konaklama sektöründe gerek salon personeli gerekse mutfak personeli bakımından yetişmiş insan kaynağına ihtiyacımız olacak. Bu anlamda kısa dönemde eğitim verebilecek şekilde müfredat oluşturma, milli eğitim bakanlığına bağlı belgelendirme yapabilecek okul kurmak gibi bir projemiz de mevcut. Belirttiğim bu projelerimizin altyapısal sorunların çözümü sonrası hayalimiz olan bölgenin endemik ve diğer bitki türlerini gastronomiye entegre edecek sağlıklı mutfak kültürümüzü bilimsel çalışmalar ile ortaya koyacak bir Ar-Ge merkezi kurmak yine hedeflerimiz arasında.”

Söyleşi
Bizden Haberler
Yorum Yaz