Söyleşi

"Türkiye'nin neresinde olursa olsun ev alın"

Anadolu topraklarında var olmamızdan bu yana bir eve, konuta sahip olmak her daim önemli olmuştur. Zamane tabiriyle ‘başımızı sokacak bir yerimiz olsun’ kavramı, günümüzde hala geçerliliğini koruyor. Ancak tabi artan enflasyon rakamları, hayat pahalılığı derken konut fiyatları da gündemin en çok konuşulanlarından. “Henüz konutlara yüzde 20-30 gibi bir artış yansıdı” diyerek fiyatların daha da artabileceğinin sinyalini veren Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, yatırım anlamında konutun kazandıracağını ve Türkiye’nin her noktasından konut alınabileceğini belirtti.

6dk okuma
Türkiye'de İş Dünyası14.05.2022
"Türkiye'nin neresinde olursa olsun ev alın"

Anadolu topraklarında var olmamızdan bu yana bir eve, konuta sahip olmak her daim önemli olmuştur. Zamane tabiriyle ‘başımızı sokacak bir yerimiz olsun’ kavramı, günümüzde hala geçerliliğini koruyor. Ancak tabi artan enflasyon rakamları, hayat pahalılığı derken konut fiyatları da gündemin en çok konuşulanlarından. “Henüz konutlara yüzde 20-30 gibi bir artış yansıdı” diyerek fiyatların daha da artabileceğinin sinyalini veren Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, yatırım anlamında konutun kazandıracağını ve Türkiye’nin her noktasından konut alınabileceğini belirtti.

Son zamanlarda en çok konuşulan konulardan bir tanesi de konuttaki fahiş fiyat artışları. Sizce bu artış devam edecek mi?

Konut sektöründe özellikle son 3-4 aydır gelen zamlar nedeniyle maliyetler çok arttı. Bu sebeple şuan sektördeki oyuncular olarak konutlarda maliyet artışını tam yansıtamadık, daha doğrusu henüz yansıtamadık. İkinci el konutlarda da bu artış yaşanıyor. Biz Demir Country projemize başladığımızda konut alan birisi, bugün aldığı daireyi satışa çıkarsa yüzde 100 prim yapmış şekilde satabilir dairesini. Hal böyle olunca da konutlar da yüzde 100 artış yaşandı algısı oluştu. Hayır, henüz konutlara yüzde 20-30 gibi bir artış yansıdı. Asıl yansıma nisan ve mayıs ayında olacak. Çünkü yeni lansmanlar çıkacağız ve o zaman yeni maliyetler de ortaya çıkacak. Maliyet tablosu önümüze geldiğinde kâr-zarar marjlarına bakıldığı zaman asıl artışlar o zaman yaşanacak. Şuan inanın konut ucuz. Bunu söylediğimiz zaman vatandaşlar çok eleştiriyor bizi. Ben diyorum ki konut almanın tam zamanı… Bugün konut alın, altı ay bir sene sonra bu alacağınız fiyatı bulamayacaksanız. Biz bunu yıllardır söylüyoruz. Gün gelecek kiralık ev bulmakta zorlanacaksınız, gün gelecek konut almakta zorlanacaksınız. Ben bunu söylediğimde 2022’de 2023’te konut almak için torpil arayacaksınız dediğimde bana güldüler. Bugün kiralık ev bulamıyoruz. Benim dostlarım arıyor. Oğlum kızım taşınıyor, projelerinizde kiralık ev var mı? diye soruyorlar. Ama biz yardımcı olamıyoruz. Eskiden çevremizde çok vardı. O yüzden biz inşaat sektöründe demire, çeliğe, betona, seramiğe, alçıya gelen zamlar yüzde 50-60 değil, yüzde 100-150 gibi zamlar geldi. Bunların hiçbiri daha yansıtılmadı.

Türkiye’deki konut fiyatlarıyla Avrupa’yı kıyasladığınızda neler söyleyebilirsiniz? Dönem olarak yatırım anlamında konut yatırımı yapılmalı mı sizce?

Bizim projelerimizden konut alın, o günün dövizini hesaplayın. Proje bittiğinde döviz bazında zarar ederseniz zararınızı ben karşılayacağım. Çünkü hiçbir zaman için konut, dövizin altında kalmamıştır. Ben Türkiye’de konut ucuzdur diyorum. Hala ucuz. Şimdi yabancı geliyor 250-300 bin dolara konut alıyor. 3+1 alıyor, 2+1 alıyor. Dünyanın hiçbir yerinde bu evleri bu fiyata alma imkânı yok. Türkiye’de biz konutları çok lüks yapıyoruz. Avrupa’da otopark ve sosyal alanlar ayrı yapılarak, konutlardan ayrı bir şekilde satılıyor.

İstanbul tarihi bir şehir ama tarihi yapıların etrafında çok fazla gecekondu vardı. bir gün kentsel dönüşümü oluşturduğunuz zaman biz İstanbul’un merkezlerinde yeni konutlar yeni siteler yapabileceğiz. İstanbul’da kentsel dönüşümü sağlıklı yaparsak çok arsamız var. Türkiye’nin neresinde olursa olsun ihtiyacı olan herkes konutunu alsın hiç beklemesin.

Genel Yayın Yönetmenimiz Celal Toprak, Hamit Demir'i ofisinde ziyaret etti.

“ARSA RANTI DURMAZSA KONUT FİYATLARI DÜŞMEZ”

Türkiye özelinde arazi fiyatlarının seyrini nasıl değerlendiriyorsunuz? Arazi fiyatları konut fiyatlarının pahalılıklarını etkiliyor mu?

Türkiye’de arazi fiyatları çok yüksek. Siz bin daire satıyorsanız, 500’ünü toprak sahibine veriyorsunuz. Bu rantın önüne geçilmesi lazım. Bu rantın önüne geçilmediği taktirde biz ucuz konut üretemeyiz, üretmemiz mümkün değil. Bugün Avrupa’nın başkentlerinde yüzde 50-60 oranında arsa değeri yok. Ama Türkiye’de en ücra köşede yüzde 35-40’tan başlıyor yüz- de 80’lere kadar gidiyor. Yani düşünün 20 daire yapıyorsunuz yüzde 70-80’ini toprak sahibine veriyorsunuz. Siz o daireyi de pahalı satmak zorunda kalıyorsunuz. Arsa rantı durdurulmadığı müddetçe, bu inşaat maliyetindeki zamlar durdurulmadığı müddetçe konut fiyatları düşmeyecek.

Gündemde sürekli yabancılara yapılan konut satışları da konuşuluyor. Siz bu konuyu nasıl değerlendiriyorsunuz? Yabancılar vatandaşlık için mi konut alıyor Türkiye’de?

Vatandaşlık için satılması noktasında bir kere bizim stoklarımız bunu karşılamaz. Bence yabancıya konut satışı kötü algılanmasın. Pandemi döneminde iyiki yabancılar vardı. AVM’ler, restoranlar onlara çalıştı. O yüzden yabancıyı küstürmeyelim. İstanbul’un özellikle Avrupa Yakası’nda bugün Ortadoğulusundan tutun Amerikalısına kadar birçok yabancı vatandaş var. Bir ABD’li geliyor, 250 bin dolar veriyor bir tane 1+1 alıyor veya 2+1 alıyor. Ben İstanbul’u seviyorum sene de üç sefer gelsem otel masrafı yerine evimde kalayım düşüncesi ile Türkiye’den konut alıyorlar. Türkler de Londra’dan ev alıyor. Dünyadaki tüm insanlık bu şekilde düşünüyor. Londra’da konut almak istediğinizde size her türlü destek oluyorlar. Hiçbir sıkıntı yaşanmıyor. Vatandaşlık paketleri de çok pahalıdır ucuz vatandaşlık vermiyor. Seni 2-5 sene denetliyor, ülkesine, şartlarına uygunsan seni vatandaşlığa kabul ediyor. Londra bu sistemi oturtmuş ve dünyadan oluk oluk para çekiyor. Türkiye’ye Suudi Arabistan müşterisi geldiğinde yabancıya konut satışının o zaman hareketlendiğini göreceksiniz. Suudi Arabistanlıların dünyanın her yerinde evi vardır. Gittiğinde de 15 gün ya da bir ay kadar orada kalır ve geri döner. Bu insanların ülkemize ciddi katkısı var. Yabancılar otoparkları kullanmıyor, sosyal alanları kullanmıyor. Bu alanlar Türk konut sahiplerine kalıyor. Bu yüzden yabancı müşterinin artısı vardır.

Söyleşi
Yorum Yaz