Söyleşi

Türk lezzeletinin dünyadaki temsilcisi Suntat

Türkiye’nin en büyük gıda üreticilerinden biri olan Suntat, bin 800’ün üzerinde gıda ürününü Avrupa’ya ihraç ediyor. 3 bin 200’den fazla ürün gamına sahip olan marka aynı zamanda Türklerin damak zevkine uygun ürünleri Avrupalılarla buluşturarak bir nevi yemek kültür aşılıyor. Dünya standartlarında ürettiği ürünlerle Avrupa Birliği’nin sayılı firmaları arasına girmeyi başaran Suntat’ı Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Baklan ile konuştuk…

6dk okuma
Türkiye'de İş Dünyası23.03.2023
Türk lezzeletinin dünyadaki temsilcisi Suntat

Türkiye’nin en büyük gıda üreticilerinden biri olan Suntat, bin 800’ün üzerinde gıda ürününü Avrupa’ya ihraç ediyor. 3 bin 200’den fazla ürün gamına sahip olan marka aynı zamanda Türklerin damak zevkine uygun ürünleri Avrupalılarla buluşturarak bir nevi yemek kültür aşılıyor. Dünya standartlarında ürettiği ürünlerle Avrupa Birliği’nin sayılı firmaları arasına girmeyi başaran Suntat’ı Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Baklan ile konuştuk…

1972 yılında Almanya’ya öğrenim için gelen, daha sonra buradaki koşullar nedeniyle Mannheim halinde çalışmaya başlayan Mustafa Baklan, gündüzleri çalışıp akşamları da Almanca, kaynakçılık ve sürücülük kursları gibi kurslara katılarak, öğrenimine devam etti. 1987 yılında kardeşleriyle birlikte Mannheim’da 600 metrekarelik ilk Türk süpermarketini açan Baklan, böylece girişimciliğe ilk adımını atmış oldu. Beş yıllık marketçilik sürecinde AB normlarına uygun kaliteli gıda ürünleri bulayan ve Almanya’da pazarlayacakları ürünleri kendileri üretmek zorunda kalan Baklan, toptancılığı da adım atarak Suntat’ı ailesiyle birlikte bugünkü haline getirdi. Suntat, dünya standartlarında ürettiği ürünlerin kalitesini artırarak AB’nin sayılı firmaları arasına girmeyi başardı.

Markanın bugün Türkiye’nin çeşitli yörelerinde ürettiği ürünlerini dünyanın 50’den fazla ülkesinde temin etmek mümkün. Grubu oluşturan 14 şirkette, 150’si Mannheim’da olmak üzere toplam bin 800 kişiye istihdam olanağı sağlanarak 3 bin 200 çeşidin üzerinde gıda maddesi üretiliyor. 1987 yılında Almanya’da ve Avrupa’da yaşayan vatandaşların alıştığı lezzetleri onlara sunan ve memleketle az da olsa hasret gidermeyi sağlayan Suntat’ı Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Baklan’dan dinledik.

BİN 800 KİŞİYE İSTİHDAM

Öncelikli olarak bize Suntat’dan bahsedermisiniz?

Bugün Suntat olarak tanıdığınız gıda firmamız aslında, 1986 yılında Baktat ismiyle, bir aile şirketi olarak kuruldu. İlk zamanlar marketçilik yaparak ticari hayatımıza başladık ve Baktat markamızla 2017 yılına kadar Avrupa’daki tüm Türk marketleri başta olmak üzere Avrupa’nın farklı birçok marketler zincirinde yer aldık. 2018 yılı itibarıyla şirketimizin marka ismini değiştirerek Suntat olarak yolumuza devam ettik. Ancak yeni marka ismimizi özellikle eski logomuzun üzerinden devam ettirdik. Suntat bugün dünya çapında 50’den fazla ülkede 3 bin 200’den fazla ürün satışı gerçekleştiriyor. Özellikle 20 binden fazla etnik markette 15 binden fazla Avrupa’nın çeşitli zincir marketlerinde yer almaktayız. Şirketler grubunun, beşi Türkiye’de bulunmak üzere toplam altı adet üretim sahası bulunuyor ve Avrupa’da da toplam altı noktada üretim/satış yapılıyor. Suntat, günümüzde uluslararası şirketler grubu olarak küresel çapta çalışmaktadır. Grubu oluşturan 14 şirkette, 150’si Mannheim’da olmak üzere toplam bin 800 kişiye istihdam sağlanıyor.

Avrupa’da tanınan ve gıda sanayiinde önemli işlere imza atan bir markasınız. Türk gıda sektörünün Avrupa’ya ihracatını artırılabilmesi için sizce neler yapılmalı?
Avrupa’da ihracatın artırılabilmesi için şirket olarak önem verdiğimiz en önemli konu Avrupa gıda normlarıdır. Buna paralel olarak da yaşam şartlarına göre dünya gıda sektöründeki değişiklikleri iyi takip ederek ihtiyaçlara cevap verebilmektir. Avrupa ve dünyadaki normlara bakarak Türkiye’deki tarım üretiminin ve pazarlamanın kurumsal bir yapıya kavuşturulması lazım. Özellikle ülke olarak ihracatı artırabilmek içinde denetlemenin anlattığımız tüm bu şartlarda yapılması lazım.

“İSRAFTAN UZAK DURULMALI”

Suntat olarak Avrupa’ya kaç çeşit ürün ihraç ediyorsunuz? Almanya bu ihracatta hangi noktada duruyor?

Suntat olarak Avrupa’ya bin 500’den fazla ürün ihraç ediyoruz. Avrupa’daki Tezgahlarımızda ise de 3 bin 200’den fazla ürün çeşitlerimiz var. Sattığımız ürünlerin ciro bazında büyük payını Avrupa’da ürettiğimiz ürünlerin ciroları alsada, ürün bazında ürettiğimiz ürünlerin yüzde 80’i Türkiye’de üretilerek ihracat edilen mallar. Bunların içinde hazır yemek, bakliyat, çerez, konserve, soslu ürünler, zeytin ve zeytin yağlı yiyecekler yer alıyor.

Suntat 2022 yılını nasıl kapattı? 2023 yılında hedef ve beklentileriniz nelerdir?
2022 yılı bildiğiniz gibi tüm dünya insanlarının çok zor sınavlar vererek geçirdiği bir yıl oldu. Önce pandemi sonra Rusya Ukrayna Savaşı, krizler ve kuraklık gibi daha birçok felaketler doğal olarak dünya piyasasındaki gıda fiyatlarının çok astronomik şekilde yükselmesine neden oldu. Suntat olarak ciro bazında yüzde 18’lik bir yükselme elde etsekte ürün bazında yüzde 25’e yakın bir eksilme yaşadık. Ciro artışı burada fiyatların artışına bağlıdır aslında. Tüm gıda firmalarının ciroları yükselsede hepimizi ürün bazında kayıplar yaşadığımız sürece bu tüketiciye yani halkımıza fazlasıyla yansıyacak. Özellikle halkımız bu noktada daha tutumlu olmalı ve israftan uzak durmalıdır. Gıda şirketleri olarak değişen dünyanın gerçeklerini çok iyi takip etmeliyiz ve buna göre önlemler almalıyız.

Söyleşi
Almanya'da İş Dünyası
Yorum Yaz