Söyleşi

Tek kullanımlık bir dünyadan sürdürülebilir bir dünyaya

Dünyada çevre kirliliğinin en üst seviyelere çıktığı bir dönemde, çevreye duyarlı ürünlere de ilgi bir o kadar artmış durumda. Özellikle doğada çözülmediği için plastik pipet kullanımı süratle düşerken çevre dostu kağıt pipet tüketimi ise; talep karşısında git gide artıyor. Kağıt pipetin en önemli üreticilerinden biri ise Türkiye’de The Pro Eco isimli firma. Aynı zamanda bir sosyal sorumluluk bilinci ile hareket eden kağıt pipet fabrikası, ayda 45 milyon adet kapasitesi ile Türkiye’nin dünyadaki gururu niteliği taşıyor. Altı yıl  gibi kısa bir süre içerisinde Türkiye’de ve dünyada yakaladıkları başarıyı The Pro  Eco firmasının Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Demir’den dinledik.

6dk okuma
Türkiye'de İş Dünyası24.03.2022
Tek kullanımlık bir dünyadan sürdürülebilir bir dünyaya

Dünyada çevre kirliliğinin en üst seviyelere çıktığı bir dönemde, çevreye duyarlı ürünlere de ilgi bir o kadar artmış durumda. Özellikle doğada çözülmediği için plastik pipet kullanımı süratle düşerken çevre dostu kağıt pipet tüketimi ise; talep karşısında git gide artıyor. Kağıt pipetin en önemli üreticilerinden biri ise Türkiye’de The Pro Eco isimli firma. Aynı zamanda bir sosyal sorumluluk bilinci ile hareket eden kağıt pipet fabrikası, ayda 45 milyon adet kapasitesi ile Türkiye’nin dünyadaki gururu niteliği taşıyor. Altı yıl  gibi kısa bir süre içerisinde Türkiye’de ve dünyada yakaladıkları başarıyı The Pro  Eco firmasının Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Demir’den dinledik.

Türkiye’de kurulan ilk kağıt pipet tesisinin sahibisiniz. Öncelikle firmanızla ilgili bilgi verebilir misiniz?

Firmamız 2016 yılında Silivri’de 2 bin 500 metrekarelik bir alan üzerinde faaliyete başladı. Belirttiğiniz gibi ilk ve ana üretim parkuru olan kağıt pipet ile ilgili Türkiye’de ilk kurulan tesis olarak, sürdürülebilir ve güvenilir bir ürünü fabrikamızda üretmekteyiz. Kağıt pipet, kullanım gerekliliği olan bir ürün olmakla birlikte bu tür kullan-at ürünlerin çevreci olması da önemli bir konu. Bu anlayış kapsamında tesisimizde günlük hayatta ihtiyaç duyulan bir çok kağıt ambalaj grup ürünlerinin imalatlarını gerçekleştiriyoruz. (bardak, kase, kutu, pipet ürün grupları)

Hedefimiz, HORECA sektöründe bir işletmenin ihtiyacı olacak tüm kullan-at ürünlerini tek bir firma üzerinden güvenilir şekilde tedarik etmesini sağlamak.

Tesisimiz Türk Gıda Kodeksine uygun gerekli tüm sertifikasyonlara sahip. Gıda Güvenliği Belgesi kapsamında, BRC belgeli ve aynı zamanda HACCP koşullarını sağlayan ürünümüzde kullanılan kağıtlar ise FSC belgelidir. Özel ormanlarda doğanın dengesini bozmadan, hiçbir canlıya zarar verilmeden yetiştirdiğimiz ürünlerimiz, hammadde tarafında sürekliliği sağlayarak ekolojik dengenin korunmasına da katkı sağlamaktadır.

Bu yılın başında Güvenilir Ürün Ödülü’nü alarak bu alandaki başarılı çalışmalarınızı taçlandırdınız. Firmanız bu ürününüzle ilgili yatırımlarına devam ediyor sanırım…

Ürünlerimizin tüm prosesleri baskı, kesim, üretim, paketleme olarak kendi tesisimizde yapılıyor. Global bir görüş ile yönetilen markamız için müşterimizin talepleri ve piyasa ihtiyaçları doğrultusunda gerekli yatırımlarını yapmaktayız. Aynı zamanda etik yönetim kapsamında sosyal faaliyetler göstererek, gerekli kuruluşlar ile iş birliği içerisinde olup bilinçlendirme yönünde hizmetler de sağlıyoruz. 2022 yılında almış olduğumuz ‘Güvenilir Ürün Ödülü’ ile hizmetlerimizi belgelendirmeye devam ederken, aynı zamanda sektörün ihtiyaçlarını belirleyip gerekli fizibilite çalışmalarımıza devam ediyoruz.

KULLAN-AT ÜRÜNLER HER YERDE

Peki, pandemi süreci sektörünüzü nasıl etkiledi? Bu yöndeki çalışmalarınızdan söz eder misiniz?

Özellikle ambalaj sektörü olarak pandemi döneminde ürünlere olan ihtiyaç ve ilginin artması sebebiyle yeni yatırımları hızlandırdık. Bunun yanı sıra tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgınıyla birlikte hijyen malzemeleri ve vatandaşların tek kullanımlık ürünlere talebi de arttı. Bu noktada günlük alışkanlıklarımız da çok fazla değişti. Artık evlerde dahi kullan-at ürünler kullanılmaya başlandı. Bu da haliyle bizim ürünlerimizin tam da bu nokta da ön plana çıkmasını sağladı.

Turizmide etkisi altına alan bu dönemde sizin bu yöndeki faaliyetleriniz nasıl şekillendi?

Özellikle bu alışkanlığa sahip ve ürünü neden kullandığının bilincinde olan, ülkemize gelen turistler bu ürünleri konakladığı otellerde, hizmet aldığı restoranlarda gereklilik olarak görüp, talep ediyor. Turizmde sürdürülebilirlik ve eko turizm anlayışının gelişmesiyle birlikte ‘çevre dostu otel’ kavramını benimseyen otellerin sayısı her geçen gün arttı ve bu gereklilikleri tesislerinde bulundurmaya başladılar. Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre; 43 milyon kişi kendisini eko-turist olarak görüyor ve çevre dostu oteller için yüzde 8,5 ekstra para ödemeyi kabul ediyor. Tatile çıkan kişilerle ilgili yapılan bir diğer araştırmaya göre ise bu grubun yüzde 67’si kitle turizminin, tesislere ait çevre ve kültür üzerindeki zararlarını sevmediklerini ifade ediyor. Bunun yanı sıra aynı araştırmaya dahil olan kişilerin yüzde 26’sı tatillerinin dünya kirliliği üzerindeki etkileri hakkında endişe duyarken, yüzde 23’ünün ise iklim değişikliği üze- rinde endişeleri bulunuyor. Araştırmaya katılanların yüzde 9’u ise yeşil tesis ödülü almış oteli tercih ediyor.

Avrupa Yeşil mutabakatı ile yeşil turizmi firma olarak ürünleriniz ile nasıl bağdaştırıyorsunuz?

Yeşil Mutabakat kısmında firma olarak üzerimize düşen sorumluluklarımızı yerine getirmeye çalışırken aynı zamanda müşterilerimizi ve sektörü de yönlendirmek adına çalışmalar yapıyoruz.

Çevreci Ambalaj Ürünlerinin ‘Yeşil Turizm’ anlayışına büyük katkısı bulunuyor. Biyolojik çeşitliliği sağlarken, istihdama katkı ve yaşam kalitesine faydalar da sunuyor. Bu anlamda Yeşil Turizm insanlarda doğa ve çevre bilincini aşılamak için güçlü ve etkili bir yoldur. Türkiye genelinde faaliyet gösteren otel işletmelerinin çevreye olan duyarlılığını ve Yeşil Yıldız kriterlerine ne ölçüde uyduklarını tespit edilmesini amacıyla anketler gerçekleştirildi. Türkiye’de yedi bölgede faaliyet gösteren 140 işletme üzerinde yapılan anketlerin bir kısmı yüz yüze, bir kısmı telefon görüşmesiyle, bir kısmı ise elektronik posta yolu ile gerçekleştirildi. Ankette çevreci kullan-at ürün kullanımı ile ilgili soruya işletmelerin yüzde 54,3’ü “evet” yanıtını verirken, yüzde 45,7’si ise “hayır" dedi. Buradan da anlaşılacağı üzere sektörümüzün önü oldukça açık ve biz bu açığı görerek ürünümüzün tanıtımına yönelik faaliyetlerimizi hızlandırmış durumdayız.

“YÜZDE 80 İHRACAT AĞIRLIKLI ÇALIŞIYORUZ”

İhracatınızla ilgili neler söyleyeceksiniz? Bu yöndeki faaliyetleriniz hakkında bilgi verir misiniz?

Firma olarak kapasitemizin yüzde 80’ni ihracata ayırıyoruz. Türkiye pazarında ise son tüketiciyi alışkanlıklarından vazgeçirmek ve doğru ürünü kullanmalarını sağlamak için bir süreç içerisinde yer alıyoruz. Türkiye pazarındaki payımızı artırmak için güçlü markalar ile iş birliği sağlıyor ve referanslarımızı her geçen gün artırıyoruz. Yaptığımız çalışmalar bugüne dek doğru sonuçlar almamızı sağladı, umuyoruz ki çalışmalarımızın nihayetinde sektördeki tüm firmalar bu anlayış ile ülkemize daha da değer katacak ve Türkiye’nin ihracatının artmasına katkı sağlayacaktır.

Kullan-at ürünlerin pozitif algısı henüz tam anlamıyla insanların aklına yerleşmiş değil. Bu alanda inovatif ürün üreten bir firma olarak söz konusu algıyı değiştirmek için ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?

Belirttiğiniz gibi pek çok kişi kullan-at ürünlerin tüketimi artırdığını ve çevreye zarar verdiğini düşünür. Aksine, özellikle Amerika’da kullan-at bardak ve tabaklarla ilgili artan tüketimin hemen sonrasında bu tipteki ürünlerin doğada çözünebilir maddelerden yapılması kararlaştırıldı. Günümüzde kağıt pipetin özellikle gıda endüstrisinde yaygın olarak kullanılmaya başlanmasının esas nedeni de budur. 2022 yılında süt ve meyve suyu üretimi yapan önemli markalar kutu üzerinde kağıt pipete geçerek bu algıyı destekledi. Özellikle çocukların tüketimini sağladığı bu ürünler plastik pipete göre daha sağlıklı ve daha çevreci bir ürün olarak raflarda yer aldı.

Bununla birlikte, kraft kağıt olarak da bilinen kese kağıdının daha doğal bir görünüm sunması, özellikle kahve gibi ürünlerin paketlenmesinde bu tip doğada çözünebilen, yok olabilen malzemelerin kullanımını artırdı. Bu sürece birkaç örnek verecek olursak; doğaya atılan kese kağıdı ve kağıt pipet bir ayda, karton bardak bir yılda, naylon poşet 3 bin yılda, plastik kase 1.2 milyon yılda, cam şişe 1.5 milyon yılda, strafor bardak 7.5 milyar yılda doğaya geri dönüşüyor.

Dijital çağ içerisinde bulunduğumuz bu yeni dönem- de yapılan çalışmalara ve istatistiklere ulaşmak çok da zor değil. Fakat yer edindiğimiz öğrendiğimiz bilgileri uyguladığımızda ve gördüğümüzde mantığımıza oturtmamız daha kolay bir hal alıyor. Bu yüzden ürünlerimiz- den ücretsiz şekilde farklı kuruluşlara, farklı alanlardaki insanlara ulaştırıyor ve ürünleri deneyimlemelerine ve kullanmalarına fırsatlar veriyoruz. Sahip olduğumuz ürün portfoyünün üretim aşamalarını, belgelerini ve yapılan istatistik araştırma değerlendirme verilerini şeffaf bir şekilde müşterilerimiz ile paylaşıyoruz. Sosyal etkinliklerde yer alarak tüketim ile ilgili bilgilerimizi aktararak bir araya gelmekten onur ve gurur duyuyoruz.

Söyleşi
Yorum Yaz