Söyleşi

Sigorta tatsız ve riskli sürprizlerin önleyicisi

Yaşam boyu sevdiklerimizin ve sahip olduğumuz tüm maddi şeylerin en az zarar görerek yanımızda olmasını dileriz. Bu süreçlerdeki hakimiyetin de mümkün olduğunca kendi elimizde olmasını isteriz. Sigorta kavramı tam da burada karşımıza çıkıyor aslında. Bu ifadeyi de ÖzserNEO Sigorta ve Reasürans Brokerliği Genel Müdürü Ramazan Ülger, “Sigorta bir lüks değil, ihtiyaçtır” sözüyle destekliyor. Dijital sigortacılık konusunda Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdiklerini ve ‘hibrit’ sistem ile sektörün yönünün değişeceğini söyleyen Ülger’le hem firma hem de sektör özelinde önemli detayları konuştuk…

6dk okuma
Türkiye'de İş Dünyası08.02.2022
Sigorta tatsız ve riskli sürprizlerin önleyicisi

Yaşam boyu sevdiklerimizin ve sahip olduğumuz tüm maddi şeylerin en az zarar görerek yanımızda olmasını dileriz. Bu süreçlerdeki hakimiyetin de mümkün olduğunca kendi elimizde olmasını isteriz. Sigorta kavramı tam da burada karşımıza çıkıyor aslında. Bu ifadeyi de ÖzserNEO Sigorta ve Reasürans Brokerliği Genel Müdürü Ramazan Ülger, “Sigorta bir lüks değil, ihtiyaçtır” sözüyle destekliyor. Dijital sigortacılık konusunda Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdiklerini ve ‘hibrit’ sistem ile sektörün yönünün değişeceğini söyleyen Ülger’le hem firma hem de sektör özelinde önemli detayları konuştuk…

Yola çıkarken ‘En İyi Hizmet’ mottosunu belirlediklerini ve sektörde karşılarına çıkan her fırsatı değerlendirdiklerini söyleyen ÖzserNEO Sigorta ve Reasürans Brokerliği Genel Müdürü Ramazan Ülger, firmanın hikayesini şöyle özetledi, “ÖzserNEO’nun hikayesi 1981 yılında bir muhasebe ofisinde başladı. O dönemde muhasebeciliğin yanına sigortacılığı da ekleyerek tekli acentelik modeli ile çalışmalarımızı sürdürdük. 1993 yılında sigorta sektörüne yoğunlaşarak muhasebe işini tasfiye ettik ve tamamen sigortacılığa geçtik. 2007 yılında sektör ortalamalarının üzerinde üretim yapan büyük bir acenteydik. Aynı yıl 5684 sayılı sigortacılık kanununun yürürlüğe girmesiyle pazarda ciddi bir değişim yaşanacağını öngördük. Bu sebeple çalışma sistemimizi değiştirerek tekli acentelik yapısından çıkıp çoklu acenteliğe geçiş yaptık. Sektörümüzün rekabete açılmasıyla işlerimizde hızla büyümeye başladı. Birkaç yıl içinde de sektörün en büyüklerinden biri haline geldik. 2007 yılının son aylarında yapımızı geliştirerek faaliyet alanımıza reasüransı da dahil edip sigorta ve reasürans brokerliği şirketimizi kurduk. ÖzserNEO Sigorta ve Reasürans Brokerliği A.Ş. bu şekilde doğmuş oldu.”

Sigortalama bilinci noktasında Türkiye ortalamasının globale kıyasla düşük olduğunu dile getiren Ülger, tüketiciye seslenirken hayattaki sürprizlere karşı hazırlıklı olmak için sigortalamanın faydalı olacağından bahsetti ve şunları ekledi, “Her zaman söylediğimiz şey, sigorta lüks değil bir ihtiyaçtır. Ne sevdiklerimizin ne de kendimizin başına kötü bir şey gelsin istemeyiz. Ancak hayat maalesef risklerle ve tatsız sürprizlerle dolu… Bu sebeple yaşanabilecek olumsuz durumlar için hayatımıza “sigorta” kavramını dahil etmemiz gerekiyor. Sigorta yaptırarak yaşanabilecek zararları güvence altına alır ve zararlarımızı minimuma indiririz. Kısacası, insan gelecekte ne gibi kötü durumlarla yüzleşme ihtimali var bilemez. Ancak sağlığını, işini, önemsediği her bir varlığı; gelecekte oluşabilecek her türlü riske karşı garanti altına alabilir.”

ÖzserNEO Sigorta ve Reasürans Brokerliği Genel Müdürü Ramazan Ülger

TÜM OPERASYONLAR TEK SİSTEM ÜZERİNDEN YÜRÜYOR

Dijital çağın artık her sektörün iş akışına dahil olduğuna da değinen Ülger, kendilerinin de özel bir yazılım alt yapısıyla çalıştığını ve bunun faydasıyla hiçbir iş kaybı yaşamadan çalıştıklarını açıkladı. Sektöre hibrit sigortacılık jargonunu kattıklarını söyleyen Ülger, şunları söyledi, “Küresel ekonomilerin ve dünyamızın dijital çağa girmiş olması, her sektörün iş akışına otomasyon ve teknolojiyi katma mecburiyeti bu çağın gerekliliği. Dijital dönüşümün bir seçim değil gereklilik olduğunu gösteren pandemi, çağa ayak uydurmakta geç kalan şirketlerin dahi harekete geçmesini hızlandırdı görüşündeyim. Bizse pandeminin bu konuya dair sınavından tam notla geçtik. Çünkü şirketimizin dijital dönüşüm stratejisini 2010’lu yılların başında kurgulamış ve altyapımızı buna uygun hale getirmek için çalışmalarımızı gerçekleştirmiştik. Bir kere Megacode Code Yazılım A.Ş.’yi kurduk. Yazılım şirketimizin geliştirdiği; tüm operasyonlarımızı tek sistem üzerinden yönetebildiğimiz, Acente 365 yazılımımız sayesinde hem merkez hem de şube çalışanlarımız işletme içindeki tüm faaliyetlerini uzaktan ve tam teşekkül yürütebilir hale geldi. Bu sayede pandeminin en pik dönemlerinde dahi şirketimiz sistematik şekilde işleyişini sürdürdü ve hiçbir iş kaybı yaşamadan işlerimizin devamını sağladık. Yine sigortacılığın dijital çağa entegre sürecine geçtiğini düşündüğümüzden yeni yatırımımız dijipol.com var. Dijipol.com dijital sigortacılığı konvansiyonel satın alma deneyimleriyle harmanlayan ve bu anlamda sektöre hibrit sigortacılık jargonunu kattığımız yeni projemizdir.”

HİBRİT SİSTEMLE SEKTÖRÜN YÖNÜ DEĞİŞECEK

Geleneksel şube ve online platformu hibrit uygulama ile hayata geçirdiklerini anlatan Ülger, dijitalleşme çalışmaları kapsamında hizmet almak isteyenlere büyük kolaylık sağladıklarını açıkladı. Hibrit sigortacılık jargonunu sektöre kazandırdıklarını da anlatan Ülger, şöyle konuştu, “Yeni yatırımlarımız arasında bizi oldukça heyecanlandıran dijipol.com bulunuyor. Dijitalleşme bilinci ile kurguladığımız ve 2022 senesinin ilk çeyreğinde lansmanını gerçekleştireceğimiz dijipol.com; sigorta yaptırmak isteyen kişilere 10 farklı bireysel sigorta branşında online olarak teklif alıp, karşılaştırıp, anında satın alma işlemlerini gerçekleştirebilme imkanı sunan sigortacılığın en gelişmiş e-ticaret platformudur. Sigortacılıkta bir devrim gerçekleştiriyoruz. Dünyada bir ilk olarak, dağıtım kanallarının ilk defa yapacağı hibrit uygulama ile geleneksel şube ve online platformu buluşturuyoruz. dijipol.com’u rakiplerinden farklılaştıran özelliği, hibrit sigortacılık anlayışı. Bu vesile ile “Hibrit Sigortacılık” jargonunu sektörümüze kazandırmış olduk. Açıklamam gerekirse; internet üzerinden poliçe satın alan müşterilerimize diledikleri her an, oturdukları bölgeye en yakın şubemizden, telefon veya yüz yüze iletişimde bulunabilecekleri müşteri yetkilileri atayan Türkiye’de ilk kez hayata geçirilecek yeni nesil sigortacılık modelidir diyebilirim. Bu hibrit uygulamayı dijipol.com markası altında başlatıyoruz. Pandeminin ilk zamanlarında başladığımız ve iki yıllık titiz bir çalışma sonunda 2022 yılının ilk aylarında lansmana çıkacağımız dijipol markasının sektörün jenerik ismi olacağını düşünüyoruz. Bu hibrit uygulama sistemi ile sektörün yönünü değiştireceğiz. Bu farklılaştırılmış modelin şüphesiz ki “ister şubeye uğra” bacağı şubelerimize, dijital çağa kendilerini yenileyerek entegre olma ve dijitalden satın alan yeni kuşak müşteriler edinme fırsatı tanıyacak. Zira sigortacılıkta klasik şube ağı dağıtım kanallarının da; doğru şekilde bir dijital dönüşümle kendilerini yeniledikleri taktirde, sektörde yerlerini sağlamlaştıracaklarını biliyoruz. Bu açıdan bakıldığında şubelerimizin hibrit sisteme dahil olmaları da çok önemli olacak. Biz de dijipol.com sayesinde onların bu sisteme dahil olmalarının önünü açıyoruz.”

Türkiye’de var olan sistemin eksiklerinin giderilmesi için küçük işletmelerle iş birliği yapılmasının bir çözüm ola- bileceğini dile getiren Ülger, sorunların çözümü için şöyle konuştu, “Hep bahsettiğim gibi artık sigortacılık da çağa uygun olarak dijitalleşmeye başlıyor. Bu bir ihtiyaç. Ama bu konuda halen mevzuat eksiklikleri var. Bu da bizim gerçeğimiz. Herkes dijitalleşmeden bahsederken yeni çıkan her yasal düzenleme mevcut dağıtım kanallarının işleyişine göre tasarlanmış oluyor. Bizim gibi dijital uygulamaya geçmiş satış kanalları ile dijital altyapı kurma imkanı olmayan daha küçük satış kanallarının işbirliği yapmasının sigortacılık ve vergi mevzuatı yönünden de önünün açılması gerekiyor.”

"GÜNÜMÜZDE DİJİTAL ALTYAPISINI KURAN VE TÜKETİCİYE DOĞRUDAN SATIŞ YAPAN DİĞER SEKTÖRLERDEKİ SİTELER BİRÇOK MAL VE HİZMET ÜRETİMİNİ VE SON TÜKETİCİYE ULAŞTIRILMASINI DAHA KÜÇÜK ÇAPTA TİCARET YAPAN YEREL TACİRLERLEYAPMAKTADIR. BU HİBRİT YAPI HEM YERELDEKİ TİCARİ HAYATI DESTEKLEMEKTE HEM DE HİZMET KALİTESİNİ ARTIRMAKTADIR."

TÜM YATIRIMIMIZ GELECEĞE

Büyüme hedeflerini gerçekleştirirken satış kanallarını çeşitlendirerek ilerlemek istediklerini söyleyen ve “ÖzserNEO olarak hedefimiz çağa uygun, kaliteli ve yaygın bir hizmet sunmak” diye ekleyen Ülger, geleceğe yönelik şöyle konuştu, “Tabi ki her kurum gibi büyümeyi hedefliyoruz ama farklı olarak biz bu büyümeyi satış kanallarımızı çeşitlendirerek yapmayı planlıyoruz. Tüm yatırımlarımız da bu yönde, hibrit sigortacılık modelini de bu nedenle kurduk. Her segmentte müşteriye hizmet vermeyi müşteriye hizmet vermek için. Geleneksel alım yöntemine alışık ve poliçesini geleneksel yollarla almak isteyen müşterimiz için şubelerimizin kapısı her zaman açık. Ama bu müşteriler hizmetlerini alırken bize danışmak isterlerse bir telefonla da ulaşabilirler. Ya da dijital kanalla poliçe satın almış bir müşterimiz herhangi bir konuda bir şey öğrenmek isterlerse kendilerine en yakın şubemize gidip istedikleri bilgiyi de alabilirler; yada bir telefon açarak bize ulaşabilirler. Kısaca ÖzserNEO’ya gelen müşteri hangi kapıdan girerse girsin diğer tüm kapılar da kendisine açık olacak. Biz tüm yatırımımızı geleceğe yapıyoruz. Amacımızsa sigorta ihtiyacı olan herkesin poliçe alırken bir kez de bize uğraması. Çünkü biz vereceğimiz hizmetle, yolu bize düşen her müşterinin ihtiyacını doğru bir şekilde karşılayacağımıza inanıyoruz. İster markamızı tıklasın, ister şubelerimiz kapısını.”

Söyleşi
Yorum Yaz