Yazarlar

Sağlık turizmi nereye gidiyor?

Dünyada 2022 yılı sonuna kadar sağlık turizmine dair ekonomik büyüklüğün 150 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Sağlık turizmi alanında en çok tercih edilen ülkeler arasında yer alan Türkiye’de 2020 yılında yaşanan küresel salgın sebebiyle sağlık turisti sayısında gözle görülür bir azalma meydana geldiği görülüyor.

6dk okuma
Türkiye'de İş Dünyası27.01.2022
Sağlık turizmi nereye gidiyor?

Dünyada 2022 yılı sonuna kadar sağlık turizmine dair ekonomik büyüklüğün 150 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Sağlık turizmi alanında en çok tercih edilen ülkeler arasında yer alan Türkiye’de 2020 yılında yaşanan küresel salgın sebebiyle sağlık turisti sayısında gözle görülür bir azalma meydana geldiği görülüyor.

Globalleşen dünyada sanayileşme ve kentleşme sonucu meydana gelen ciddi sorunlar insan ve toplum sağlığı üzerinde olumsuz etkiler oluştururken, bütün ülkeler ve bireyler bu ortak problemi çözmek için iş birliği yapmaya çalışıyor. Buna paralel olarak ülkeler arasında iş birliğinin, seyahat özgürlüklerinin ve imkânlarının artması, ulaşımda kolaylıklar sağlanması, sağlık hizmetinde kalitenin dünyanın değişik köşelerinde de gelişmesi, sağlık hizmeti finansmanında hem bireysel hem de bütçe kaynaklı güçlükler, dünyada sağlık turizmi kavramının önemini giderek artırıyor. Bu yönden de son yıllarda sağlık turizmi, bazı devletler için önemli oranda gelir getirici bir faaliyet haline gelmiştir. Sağlık kuruluşları için de uluslararası arenada büyümeye imkan veren bir sektör olarak karşımıza çıkıyor.

Sağlık turizmi; kısaca bireylerin hem koruyucu hem tedavi edici hem rehabilite edici hem de sağlığı geliştirici hizmetleri almak amacı ile yaşadıkları ülke dışında bir ülkeye ziyaretlerini ifade ediyor. İkamet ettiği yerden başka bir yere sağlığını kazanmak amacıyla seyahat eden kişilere "Medikal Turist", tatilleri esnasında acil veya plansız sağlık hizmeti almak zorunda kalan turistlere de "Turistin Sağlığı " deniliyor.

Türkiye Hastanesi Genel Müdürü OHSAD Yönetim Kurulu Üyesi Hayati Odabaşı

SAĞLIK TURİZMİNDE HEDEF; 150 MİLYAR DOLAR

Dünyada 2022 yılı sonuna kadar sağlık turizmi ekonomik büyüklüğünün 150 milyar dolara ulaşması beklenmektedir. Sağlık turizmi alanında en çok tercih edilen ülkelerin başında; ABD, Hindistan, Küba, Kosta Rika, Tayland, Singapur, Kolombiya, Malezya, Türkiye, Meksika, Almanya ve Güney Kore gelmektedir.

SAĞLIK TURİZMİNDE TÜRKİYE VİZYONU

Ülkemiz 3-4 saatlik uçuş mesafesinde yaklaşık 1 milyar insana ve 57 ülkeye hitap eden önemli bir coğrafi konuma sahiptir. Türkiye, Türk Hava Yolları gibi dünyada en çok noktaya uçuş yapan bir ulusal havayolu markası ile ulaşım kolaylığı sayesinde sağlık turizmi için en ideal bölge olarak değerlendirilmektedir.

Ülkemiz son yıllarda, Sağlıkta Dönüşüm Programı ile ulaştığı kaliteli sağlık hizmeti sunumu, özel sağlık kurumlarının ve bazı devlet hastanelerinin dünya standartları seviyesinde altyapısı, sağlık çalışanlarının başta hekimler olmak üzere deneyim ve eğitim seviyesi; Uluslararası Akreditasyon kalite süreçleri (JCI) yanında diğer ülkelere göre bekleme süresi ve fiyat ucuzluğu avantajları ile eşsiz termal, doğal ve tarihsel zenginlikler gibi özellikler ülkemizi çok avantajlı bir konuma getirmiştir.

Bütün bu belirtilen faktörlerin yanında, hastaların tercihine etki eden en önemli unsurlardan biri de, ülkemize olan güven ile ülkemizin bir sağlık turizmi politikasının olması ve Sağlık Bakanlığı'nın sağlık turizmini destekleyip denetlemesidir. Bu durum hastalardaki güven duyma ve tercih etme noktasındaki en önemli kriterlerden biridir. Sağlık Bakanlığımız başta olmak üzere Devletimiz sağlık turizmi konusunda başından bu yana ciddi çalışmalar yürütmekte olup “Sağlıkta 2023 Vizyonu” raporunda da sağlık turizmi konusunda yapılması planlanan çalışmalar yer almaktadır.

Bu hedef doğrultusunda uluslararası sağlık hizmetleri alanında Türkiye'de sunulan hizmetlerin tanıtımını yapmak, kamu ve özel sektörün sağlık turizmine yönelik faaliyetlerini desteklemek ve koordine etmek, uluslararası sağlık hizmetlerine ilişkin politika ve stratejiler ile hizmet sunum standartları ve akreditasyon kriterleri konusunda Bakanlığa önerilerde bulunmak üzere Sağlık Bakanlığı nezdinde Uluslararası Sağlık Hizmetleri A.Ş.( USHAŞ ) kurulmuştur. USHAŞ, özel sektör dinamizmini kamu gücü ile buluşturarak Türkiye'yi dünyanın önde gelen katma değerli sağlık ihracatçılarından biri haline getirmek üzere faaliyetlerde bulunmaktadır.

Türkiye; buna benzer kısa bir sürede yaptığı atılımlar, olumlu gelişmeler ve stratejik politikaların oluşturulması nedeniyle sağlık turizminde dünya ölçeğinde ön sıralara doğru hızla yükselmektedir.

Sağlık turizminde ülkemizin 2023 hedefi 1,5 milyon sağlık turisti ve 10 milyar dolar sağlık turizmi gelirine ulaşmaktır. Pandemi dolayısıyla bu hedefin revize edilmesi beklenmektedir. 2020 yılında yaşanan küresel salgın sebebiyle sağlık turisti sayısında gözle görülür bir azalma meydana gelmiştir.

2021 yılının ilk iki çeyreğinde 218 bin 895 kişi sağlık hizmeti almış ve buradan elde edilen gelir 393 milyon 688 bin dolar tutarında gerçekleşmiştir.

Yazarlar
Yorum Yaz