Yatırım

Rusya'nın E-Ticaret devi Türk satıcıları bekliyor

Rusya'nın önde gelen e-ticaret platformu Ozon, 46 milyondan fazla kullanıcısıyla sektörün e-ticaret devlerinden bir tanesi. Lojistik, depolama ve teslimat gibi konularda Türk firmalara destek verecek platform, satıcılara da çeşitli fırsatlar sunmaya hazırlanıyor. “Batılı markaların Rus pazarından çıkması Türk girişimciler, markalar ve distribütörler için muazzam bir fırsat” diyen Ozon Global Direktörü Stepan Gusamov, girişimcilerin bu fırsatı görerek Rusya’yı radara aldıklarını söylüyor.

6dk okuma
Türkiye'de İş Dünyası22.02.2023
Rusya'nın E-Ticaret devi Türk satıcıları bekliyor

Rusya'nın önde gelen e-ticaret platformu Ozon, 46 milyondan fazla kullanıcısıyla sektörün e-ticaret devlerinden bir tanesi. Lojistik, depolama ve teslimat gibi konularda Türk firmalara destek verecek platform, satıcılara da çeşitli fırsatlar sunmaya hazırlanıyor. “Batılı markaların Rus pazarından çıkması Türk girişimciler, markalar ve distribütörler için muazzam bir fırsat” diyen Ozon Global Direktörü Stepan Gusamov, girişimcilerin bu fırsatı görerek Rusya’yı radara aldıklarını söylüyor.

Rusya’nın e-ticaret devleri, Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşın olumsuz etkilerinden kurtulmak için rotasını Türk şirketlere çevirmiş durumda. Rusya’da e-ticaret alanında en iyi platform olan Ozon da bu şirketlerden biri. Türk satıcılara çeşitli fırsatlar sunmaya hazırlanan Ozon, batılı şirketlerin yerini Türk firmaların doldurmasını hedefliyor. Ozon’un e-ticaret rakamlarını, platformun Türkiye ayağını, fırsat ve dezavantajlarını konuşmak üzere Ozon Global Direktörü Stepan Gusamov ile bir araya geldik. Keyifli okumalar…

E- ticaret ve e-ihracat perspektifiyle bakarak Türk firmaların Rusya’da daha fazla tedarikçi olması için Ozon nasıl bir işlev görüyor? Türk firmalarına nasıl bir çağrı yapıyorsunuz?

Firmaların, endüstri, genel altyapı ve mevcut durumuna baktığımızda Türkiye, hali hazırda pek çok endüstride rüştünü ispat etmiş bir konumda. Mesela tekstil, kadın-erkek giyim, koku ya da ev kimyasalları veya otomotivde yedek parçalar gibi uzun bir liste sayabiliriz. Türkiye’deki girişimciler hali hazırda ciddi bir imalat ve üretim kapasitesine sahip. Bilgi, uzmanlık ve deneyim alanlarında da oldukça iyiler. Türkiye’nin bir ihracat merkezine dönüşmeye başlaması çok önemli. Lojistik anlamdaki imkanları da özellikle pandemi döneminde kendini kanıtlamış durumda. Şu an Türkiye’ye karşı ciddi bir ilgi söz konusu. Bunun sebebi de satın alma, imalat, lojistik gibi ayaklarının güçlü olması. Türk girişimcilerin önünde çok ciddi fırsatlar var. Türk lirasının birkaç ay içerisinde yaşadığı devalüasyonu düşünecek olursak Türk girişimcilerin, üreticiler ve distribütör markaların karşısında iyi bir rekabet avantajı mevcut.

Türkiye bir turizm beldesi. Hal böyle olunca Ruslar Türkürünlerini biliyorlar. Bu durum sizin için bir avantaj mı?

Öncelikle Rusya’nın çok büyük bir ülke olduğunu söyleyebilirim. 145 milyondan fazla bir nüfusa sahip. Rusya’yı öne çıkaran diğer bir husus perakendenin çok büyük bir yere sahip olması. Rusya aslında diğer Avrupa pazarlarına kıyasla çok büyük ve perakende anlamında İngiltere, Almanya, Fransa ve İtalya’nın hemen arkasından geliyor. Rusya’da e-ticaret Türkiye pazarında da olduğu gibi çok hızlı gelişme kaydeden bir alan. Mevcut duruma baktığımızda e-ticaret penetrasyonun yaklaşık yüzde 12 seviyesinde olduğunu söyleyebilirim. Hızlı bir gelişim içerisindeyiz. Sadece birkaç sene önce bu oran yüzde 5 iken şu an yüzde 12, önümüzdeki yıllarda da yüzde 24’leri görmesi bekleniyor. Bunu şöyle yorumlayabilirim; Rus halkı her gün satın almalar gerçekleştiriyor ve perakende pazarı da tüm bu satın almalara cevap vermeye yetecek boyutta. Aynı zamanda Rus halkı online alışverişi tercih ediyor. Son birkaç ay içerisindeki faaliyetleri gözlemlediğimiz zaman çoğu batılı marka ve şirketin artık Rus pazarından çıkma kararı almaya başladıklarını görüyoruz. Bu durumda Türk girişimciler, markalar ve distribütörler için muazzam bir fırsat. Tabii girişimciler de hali hazırda bu fırsatları görerek Rusya’yı radara almış durumda.

YEREL OFİS HAZIRLIĞI

Siz nasıl bir yöntemle e-ticaret ve e-ihracata ön ayak olacaksınız? Türk tedarikçilerini Rus tüketicileriyle nasıl buluşturacaksınız?
E-ticaret platformları hızlı büyüyen bir ivmeye sahip. E-ticaret talep edenleri büyük şirketler ve KOBİ’ler olarak ikiye ayırıyoruz. Büyük şirketler zaten kendi sistemlerini, teknolojik süreçlerini ve lojistik altyapılarını hazırlıyorlar. Ardından bizim sistemlerimize entegre olarak küresel noktalara erişimleri mümkün oluyor. KOBİ’ler tarafında ise ihtiyaç duyacakları bütün araçları biz hazırlıyoruz ve ara yüzlerimize entegre ediyoruz.

Ürün yönetimi, lojistik ayarları ve müşteri yönetimi gibi her türlü operasyon için hazırlıklar yapılıyor. Dolayısıyla yapmanız gereken tek şey bizim platformlarımız aracılığıyla satışlarınızı yapmak. Türkiye ile çalışmalarımıza birkaç ay önce başladığımız halde birçok özelliği hazır hale getirdik. Bu özelliklerden bir tanesi satıcı merkezimizin ara yüzünü Türkçeye çevirmek oldu. Birde Türkiye’den Rusya’ya operasyonları sürdürebilmek için üç tane sürdürülebilir ve güvenilir lojistik kanalı bulduk. Bunlara ek olarak da Türkçe bilen bir destek ekibi oluşturduk. Çünkü kolay iletişimin kurulabilmesi çok önemli. Dil bariyeri dikkat edilmesi ve aşılması gereken bir durum. Önemli olan bir diğer detay ise bizim burada yerel bir ofis açacak olmamız. Türk direktörümüzü belirledik bile.

Türk tedarikçilerin Ozon’daki diğer satıcılara karşı rekabet avantajı nedir? Hangi kategorilerde daha üstünüz ya da dezavantajlıyız?
Türkiye’deki satıcı şirketler genellikle mutfak, tekstil, koku, ev kimyasalları, otomotivde yedek parçalar, elektronik ürünler başta olmak üzere pek çok kategoride oldukça başarılı. En popüler ürünlere bakacak olursak tekstil ürünleri, kahve makinalari ve ev tipi mutfak ürünleri karşımıza çıkıyor ve çok talep görüyor. Şirketlerin bir hesapları olmalı. Lojistik operatörleri seçilmeli ve kiminle çalışacaklarına karar vermeliler. Ürünlerin Türkiye’den Rusya’ya nasıl geleceğine de karar kıldıktan sonra yapılacak başka bir şey kalmıyor. Geriye kalanlarla Ozon olarak biz ilgileniyoruz.

Ozon’u cirosal olarak değerlendirecek olsanız neler söylersiniz?
Ozon Rusya’da en popüler e-ticaret platformu. Yaklaşık 29 milyon müşteri, binlerce girişimcinin Rusya’nın 11 saat diliminde mal satmasına olanak tanıyan Ozon, gelişmiş lojistik altyapısı aracılığıyla siparişlerini alıyor. 2022’nin ilk çeyreğinin sonunda brüt ürün değerimiz yıllık yüzde 139 büyüyerek 2,5 milyar dolara ulaştı. 2021 yılı ciromuz 6 milyar Dolar. Her sene çeyreklik bazda yüzde 100’ü görebilen büyümeler kaydediyoruz. Son sene içerisinde hacmimiz Rusya’dan üç katına çıktı. Şu an ziyaretçi sayımız 46 milyon kullanıcıyı geçmiş durumda.
46 milyon kullanıcıyı geçtik dediniz. Bu kullanıcıların talebi ne doğrultuda?
Ozon çok kategorili bir platform. Rusya’daki müşteriler her şeyi Ozon platformundan satın alabiliyor. Hazır giyim, elektronik ürünler, gıda, ev bakım ürünleri, beyaz eşyalar, küçük ev aletleri yani aklınıza gelebilecek her şey Ozon’da mevcut. Bu yüzden herkese ulaşmayı hedefliyoruz. Türkiye’de de tüm ürün kategorilerinde zemin olduğu için burada da tüm kategorilere ulaşma hedefimiz mevcut. Her kategoride eş zamanlı olarak Ozon bünyesinde bir büyüme kaydediliyor ve herkese yetecek kadar fırsatımız var.
Türk satıcılar için bariyerler neler? Satışları gerçekleştirmek için Türk satıcıların Rusya’da bir şirket kurmalarına gerek var mı?
Bu noktada çok büyük sınırlar mevcut değil. Satıcı sattığı ürünün sahte olmadığını kanıtlamak durumunda. Tüzel kişilik ihtiyacının olduğunu söyleyebilirim. Eğer bir tüzel kişilik mevcut değilse engel teşkil edebilir.
Ozon’un gelecek projeksiyonunda neler yer alıyor?
Gelecek yıl en az bin bölgede satıcılarımızın sayısını artırmayı planlıyoruz. Türk müşterilerimize Türkçe hizmet veren, anında çevirinin yapılacağı kolay ve rahat iletişim kurma araçlarımız var. Türk satıcılar için ödemeyi de dolar üzerinden yapacağız.

Söyleşi
Dünyada Gündem
Sürdürülebilirlik
Finans Dünyası
Şirket Haberleri
Yorum Yaz