Yazarlar

Malatya aydınlık günlerini özlüyor

Depremin adete yıkıp geçtiği kentlerden biri olan Malatya’daki hasar düşünülenin çok daha üstünde. Neden mi? Evet kentte bin 236 kişi hayatını kaybetti.

6dk okuma
Türkiye'de İş Dünyası11.04.2023
Malatya aydınlık günlerini özlüyor

Depremin adete yıkıp geçtiği kentlerden biri olan Malatya’daki hasar düşünülenin çok daha üstünde. Neden mi? Evet kentte bin 236 kişi hayatını kaybetti ve bu rakam Hatay ve Kahramanmaraş’ın çok daha altında. Ama gelin görün ki; 400 bin dolayında insan evsiz kaldı, evi ocağı yıkılan ya da ağır hasar gören 318 bin kişi başka kentlerin yolunu tuttu, 19 bin iş yeri ise yerle bir oldu. Eski aydınlık günlerine kavuşmayı bekleyen kent, uzatılan yardım elleriyle yaralarını bir nebze de olsa sarmaya çalışıyor.

Depremin ilk gününden itibaren afet bölgesine ayni ve nakdi yardımlar dışında bir de yaşam alanı kurma hedefiyle yola çıkan Malatyalı İş İnsanları Derneği (MİAD), 8 Nisan Cumartesi günü büyük emeklerle kurduğu ‘konteyner kent’i AFAD’a teslim etti.

Malatya’ya inşa edilen 1004 konteynerin 358’inin kurulumunu tamamlayarak açılışını gerçekleştirmek için bölgeye giden MİAD Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Akdaş ve basın mensupları olarak bizler, yerel yönetimden isimlerle bir araya geldik. Fahri Kayahan Bulvarı üzerinde yer alan ‘MİAD Konteyner Kent’ için depremin ilk anından itibaren çalışmalara başladıklarını söyleyen MİAD Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Akdaş, afetzedeleri sıcak bir yuvaya kavuşturuyor olmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Yunus Akdaş, konteyner kentte yaşamın başladığını, kentin yönetiminin AFAD’a teslim edildiğini ve bundan sonraki süreçte de bölgeye ve konteyner kente yardımlarının devam edeceğini bildirdi. Deprem felaketinden sonra kriz masası kurarak Malatya başta olmak üzere afet bölgesinin yardımına koştuklarını söyleyen Yunus Akdaş, “Aldığımız kararla insanlarımızın bir nebze de olsa daha rahat bir şekilde süreci atlatabilmesi adına konteyner kent kurmanın faydalı olacağını düşündük. Çok şükür ki; yönetim kurulu üyelerimiz, kamu kurum ve kuruluşlarımız ile tüm Türkiye’deki iş insanlarımız var gücüyle yanımızda oldu. Fahri Kayahan Bulvarı (Nikah Sarayı arkası) üzerindeki alanın bizlere tahsis edilmesiyle çalışmalara başladığımız ‘MİAD Konteyner Kent’te yaşamın başladığını görmek bizim için büyük mutluluk. Şu an halihazırda alanda 354 konteynerde yaşam başladı. Bizler alana toplamda 405 adet konteyner tahsis edeceğiz. AFAD yetkililerinin desteğiyle bu sayıyı 474 adede çıkaracağız” dedi.

Malatya Valisi Hulusi Şahin ve basın mensupları

İLK DURAK; MALATYA VALİSİ HULUSİ ŞAHİN

Malatya Valisi Hulusi Şahin, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ve Malatya Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu ile bir araya geldiğimiz buluşmalarda yetkililerden depremden sonraki süreçte Malatya’nın nasıl bir yerde olduğunu dinledik.

Malatya Valisi Hulusi Şahin, ağırlıklı olarak enkaz kaldırma ile uğraştıklarını dile getirerek, bunun şehir psikolojisini düzeltmek açısından önemli olduğuna dikkat çekerek sözlerine başladı. Depremin yarattığı tahribatı rakamlar eşliğinde anlatan Vali Şahin, “Depremle birlikte Malatya’da bin 236 vatandaşımız hayatını kaybederken 400 bin dolayında kişi de evsiz kaldı. 318 bin kişi başka illere göçtüğü şehrimizde 20 bine yakın 19 iş yeri yıkıldı. Can kaybının Hatay’a, Kahramanmaraş’a göre az olması Malatya’nın maalesef göz ardı edilmesine sebep oldu” diyerek Malatya’daki yıkımın büyüklüğüne dikkat çekti.

“HER 3 BİNADAN 1’İ DÖNÜŞMELİ”

Ağır hasarlı binaların yıkım işlemlerinin tamamını bayrama kadar tamamlamayı planladıklarını söyleyen Şahin, şehirde depremden bu yana yüzde 80 oranında enkaz toplandığını ifade etti.

Malatya’da 168 bin binanın olduğunu belirten Vali Şahin, bunlardan 40 bininin ağır hasarlı olduğuna dikkat çekerek, her üç binadan birinin dönüşmesi gerektiğine işaret etti.

100 BİN KONUT PLANI

Malatya’nın tekrar ayağa kalkması için hızla aksiyon aldıklarını belirten Şahin, gelinen noktada Malatya’da 100 bin konut yapmayı planladıklarını belirterek, söz konusu konutlar için yerlerin de belli olduğunu söyledi. Vali Şahin: “Bu noktada bizim şöyle bir avantajımız oldu. 2020 yılında Elazığ merkezli bir deprem olmuştu. O depremle yoğun bir çalışma içine girilerek rezerv alanları belirlenmişti. Elazığ depremi için yeteri kadar konut yapılmış, kalanları da rezerv olarak tutulmuştu. Şu anda da temellerin atıldığı, ihalelerin yapıldığı yerler bu rezerv alanlarından oluşuyor. Ama diğer yandan tabii ki kimse böylesine büyük bir yıkım beklemiyordu. Dolayısıyla söz konusu rezerv alanları bu depremin yaralarını sarmaya yetmeyecek” dedi.

Malatya’nın bu rezerv alanları dışında ikinci bir avantajının olduğuna dikkat çeken Şahin bu avantajı da şöyle anlattı: “Malatya'da çok sayıda 2. Ordu'ya ait arsalar var. Mesela büyük bir rezerv alanı olarak Akoğuz Kışlası’nı kullanacağız. Bu kışla üniversite ile şehir arasında, Beydağı’nın eteklerinde yer alan 2 milyon metrekarelik alana yayılan sağlam bir zemin. Şimdi bu alanın projelendirilmesi gerekiyor. Bunun dışında 2 milyon metrekareyi de Alpay Kışlası’ndan alacağız. Yani gelinen noktada Milli Savunma Bakanlığı çok ciddi bir yer tahsisi yaptı. Bir başka yerimiz de Yeşilyurt’taki İkizce adındaki bölgemiz. Dolayısıyla yer tahsisi konusunda oldukça avantajlı durumdayız.”

KIRSAL BÖLGELER DE UNUTULMADI

Konut yapımı için peyder pey ihalelerin yapıldığı Malatya’da şu ana kadar 10 bin civarında ihale yapıldı. Merkezdeki ihalelerin TOKİ üzerinden ilerlediğini belirten Vali Şahin, kırsaldaki çalışmaların ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı üzerinden yürütüldüğünü ifade etti.

Malatya’daki kırsalda 20 bin konut yapmayı planlandıklarını, 80’in üzerindeki kırsal mahallede de harekete geçildiğini dile getiren Şahin, söz konusu konutların net 107 metrekarelik tek katlı konutlar olacağını belirtti.

Şahin yerinde dönüşüm yapılması konusunu da şu sözlerle açıkladı. “Yerinde dönüşüm noktasında bazı binaları TOKİ'nin yapacağını biliyoruz. Taleple bunu değerlendireceklerdir. Özellikle ticari akslar yerinde yapılacak bu sayede şehir merkezi kaymayacak. Şehrin ticari aksını oturttuğumuz anda Malatya açısından ciddi adımlar tamamlanmış olacak.”

Malatya’da Deprem Anıtı olarak iki binayı ayırmayı düşündüklerini belirten Malatya Valisi Hulusi Şahin, bunlardan birinin Yeşilyurt’ta bulunun Milli Eğitim Müdürlüğü binası, bir diğerinin de Darende yolu üzerinde bulunan cami olduğunu söyledi.

RAKAMLAR NE DİYOR?

Malatya Valisi Hulisi Şahin’in verdiği rakamlara göre;

  • Çadır kentlerde 4 bin 570 çadır bulunuyor
  • Söz konusu çadırlarda 21 bin kişiyi barınıyor
  • Dağıtımı yapılan 71 bin bireysel çadırda 286 bin kişi yaşıyor
  • Şu ana kadar dağıtılan çadır sayısı 80 bin
  • Okullarda 10 bin konteyner bulunurken bu konteynerlarda yaşayan kişi sayısı 21 bin
  • Barınma talebinin çadırdan konteynera doğru dönüştüğü kentin 36 noktasında 57 konteyner kent yapılıyor
  • Yapılması planlanan konteyner sayısı 21 binin üstünde
  • Şu ana kadar konteynere yerleştirilen kişi sayısı 6 bin civarında

Konteynera yerleştirilen kişi sayısını bayrama kadar 10 bine ulaştırmak istediklerini söyleyen Vali Şahin, “Yaz başına kadar da 21 bin konteynerın hepsini tamamlamayı planlıyoruz. Ayrıca 5 bin kadar da ağır hasarlı olan bireysel taleplere cevap vereceğiz. Tahmin ediyorum ki bu konteyner sayısını 30 bine kadar çıkarırız. 150 bin kişiyi bu şekilde iki yıl yani kalıcı konutlar bitene kadar misafir edeceğiz” dedi.

15 NİSAN’DA YAKLAŞIK BİN 500 GEÇİCİ İŞ YERİ TESLİMİ

Son olarak Malatya’da 20 bin iş yerinin yıkıldığını, bu alandaki yaraları sarmak için de 3 bin 92 adet geçici iş yeri yaptıklarını dile getiren Vali Hulusi Şahin, 15 Nisan’da bunların yarısını hazır hale getireceklerini, bölgelere göre kura ile sektörel bir dağılım yapacaklarını ifade etti.

MİAD Başkanı Yunus Akdaş-Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan

MİAD, MALATYALI OLMA RUHUNU GÖSTERDİ

Malatya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığında bulunan Afet Koordinasyon Merkezinde açıklamalarda bulunan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Malatya’daki son gelişmeler hakkında bilgiler aktardı. 

6 Şubat depremini “Milli bir felaket” olarak tanımlayan Başkan Gürkan, bu afet karşısında önemli kesimlerin elini taşın altına koyduğuna dikkat çekti.

Malatya'da enkaz altındaki bir cadde

“ŞEHRİN IŞIKLARI YENİDEN YANACAK”

Malatya’ya kazandırılan konteynerlar için MİAD Yönetim Kuruluna teşekkürlerini ileten Başkan Gürkan, “Depremin yaralarını sarma noktasında Malatyalı İş Adamları Derneğimizin emeği son derece büyük. Hayırsever iş adamlarımızın binlerce konteyner getirmeleri ve vatandaşlarımızın açıkta kalmaması noktasındaki hassasiyetlerinden dolayı kendilerine teşekkür ederim. Malatyalı olma ruhunu burada güzel bir şekilde ifade ettiler. MİAD’ın İstanbul’daki iş insanlarıyla  yapmış olduğu görüşmeler kapsamında Malatya’ya 1004 adet konteyner getirdiler ve bunun 358’inin açılışını gerçekleştireceğiz. Yapılan çalışmalar neticesinde geri kalanlarında tamamlanacağını ifade etmek istiyorum. 354 ailemiz daha çadır hayatından kurtulup, sağlıklı bir ortamda hayatlarını idame etmeleri noktasında imkân sunan başta Yunus Akdaş başkanımıza ve tüm MİAD üyelerine teşekkür ediyorum.  Neticede bu yaraları el ele vererek hep birlikte saracağız” dedi. 

Yunus Akdaş- Hüsne Pamuk

MİAD Konteyner kentte bir araya geldiğimiz MİAD Başkanı Yunus Akdaş, “Şu an hali hazırda alanda 354 konteynerde yaşam başladı. Bizler alana toplamda 405 adet konteyner tahsis edeceğiz. AFAD yetkililerinin desteğiyle bu sayıyı 474 adede çıkaracağız” dedi.

Gündem Koridoru
Türkiye'de Gündem
Bölgesel Bakış
Yorum Yaz