Yazarlar

Kızıl Elma ilk kez uçtu

Baykar’ın kendi öz kaynaklarıyla geliştirdiği özgün ve milli olan ilk insansız hava aracı Bayraktar Kızıl Elma ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Kızılelma'nın ilk uçuşu dünya basınında da geniş yankı uyandırdı. ABD'den Çin'e, Ermenistan’dan Yunanistan'a kadar birçok ülke gelişmeyi kamuoyuna duyurdu.

6dk okuma
Türkiye'de İş Dünyası16.12.2022
Kızıl Elma ilk kez uçtu

Baykar’ın kendi öz kaynaklarıyla geliştirdiği özgün ve milli olan ilk insansız hava aracı Bayraktar Kızıl Elma ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Kızılelma'nın ilk uçuşu dünya basınında da geniş yankı uyandırdı. ABD'den Çin'e, Ermenistan’dan Yunanistan'a kadar birçok ülke gelişmeyi kamuoyuna duyurdu.

Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı Bayraktar Kızılelma, ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi. Bayraktar Kızılelma’nın 18 dakika süren ilk uçuşu Türk havacılık tarihinde yeni bir dönemin perdesini açtı. Başarılı ilk uçuşun ardından açıklama yapan Baykar Lideri Selçuk Bayraktar; “Mücadeleye 20 sene önce başladığımız günden itibaren hayalimiz buydu. 2004’te Bayraktar MİNİ İHA ile çıktığımız yol Bayraktar Kızılelma’ya kadar geldi. Kızılelma, havacılıkta dünyanın geleceğini ve artık bizim takipçi değil tarihe yön vererek oyun kurucu olacağımızı ifade ediyor.” açıklamasında bulundu.

AGRESİF MANEVRALARLA HAVA MUHAREBESİ

Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilme çalışmaları devam eden muharip insansız uçak sistemi BAYRAKTAR KIZILELMA (MİUS), geleceğin muharebe konseptine yön veriyor. Baykar tarafından geliştirilen ve dünyada oyunu değiştiren Bayraktar İHA/SİHA’ların tecrübesiyle yola çıkılarak geliştirme çalışmaları yürütülen muharip insansız uçak sistemi, geleceğin teknolojileriyle donatılarak hizmet edecek. Agresif manevralarla hava-hava muharebesi icra edebilecek olan BAYRAKTAR KIZILELMA (MİUS), düşük radar kesitiyle güvenlik güçleri için güç çarpanı olacak. Kısa pistli gemilerden kalkış ve iniş kabiliyetine sahip olacak olan BAYRAKTAR KIZILELMA (MİUS), gövde içinde taşıyacağı mühimmatları ile belirlenen hedeflere taarruz gerçekleştirebilecek.

TEMEL UÇUŞ PERFORMANS KRİTERLERİ

500 Nm Görev Yarı Çapı

35.000 Feet Operasyonel İrtifa

5 Saat Havada Kalış Süresi

6 Ton Maksimum Kalkış Ağırlığı

0.6 Mach Seyir Hızı

1500 Kilogram Faydalı Yük Kapasitesi

Gelişmiş Özellikler

Otomatik İniş ve Kalkış

Düşük Görünürlük

Yüksek Manevra Kabiliyeti

Görüş Hattı ve Görüş Hattı Ötesi Haberleşme

Kısa Pistli Uçak Gemilerinden Kalkış ve İniş Kabiliyeti

AESA Radar İle Yüksek Durumsal Farkındalık

KIZIL ELMA’NIN DÜNYA BASININDAKİ YANKILARI

Defence Blog (ABD)

Ezber bozabilecek potansiyele sahip Kızılelma insansız savaş uçağı, 14 Aralık'ta ilk uçuşu için gökyüzüne yükseldi. Türkiye merkezli Baykar şirketi, son derece iddialı Kızılelma insansız hava aracının başarılı ilk test uçuşundan görüntüler yayınladı. Baykar Direktörü Selçuk Bayraktar, “Milli drone serüvenimizde 20 yıllık hayalimiz bugün gerçekleşti” açıklamasında bulundu. Ukrayna tasarımı tek bir Ivchenko-Progress motordan güç alan Kızılelma'nın 1.500 kilogram faydalı yük kapasitesine sahip olacak. Kızılelma havadan yere ve havadan havaya savaş görevlerini icra edebilecek. Kızılelma kısa pistlere iniş ve kalkış yapmak için tasarlandı ve şu anda seyir testleri yapan TCG Anadolu amfibi hücum gemisine konuşlanacak. Kızılelma, AESA radarı ile donatılmış düşük RCS süpersonik bir gövdeye sahip insansız bir hava aracı olarak hayata geçiriliyor.

Chine.org.cn (Çin)

Türkiye'nin insansız savaş uçağı Kızılelma ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Resmi adı Milli İnsansız Muharebe Hava Aracı Sistemi olan Kızılelma, 1,5 ton faydalı yük kapasitesine sahip. Şirket tarafından yapılan açıklamada; turbo fan motorla çalışan Kızılelma'nın 5 saate kadar uçabildiğini ve 800 km/s (500 mph veya Mach 0.64) hıza ulaşabildiği belirtildi. Uçak, Türkiye'nin silahlı drone yeteneklerini ve operasyon kabiliyetini genişletecek. Kızılelma, Türk Deniz Kuvvetleri'nin amiral gemisi olacak amfibi hücum gemisi TCG Anadolu da dahil olmak üzere kısa pist uçak gemilerinden kalkış ve iniş yapabilecek.

News.am (Ermenistan):

Türkiye'nin jet motoruna sahip insansız hava aracı Bayraktar Kızılelma ilk uçuşunu gerçekleştirdi.

Baykar CEO'su Selçuk Bayraktar yaptığı açıklamada, Bayraktar Kızılelma insansız askeri uçağının Türkiye'deki ilk uçuşunun gerçekleştirildiğini ve bunun hayalleri olduğunu belirtti.

Kızılelma'nın ilk tam teşekküllü uçuşlarına 2023 yılında başlaması planlanıyor. Kızılelma, 11 kilometreye kadar irtifada saatte yaklaşık 630 kilometre hızla uçabilme ve yaklaşık beş saatlik uçuş süresine sahip.

Jet motoruna sahip insansız hava aracı Bayraktar Kızılelma, Türkiye'de ilk kez bu yıl Ağustos ayında Samsun'da havacılık festivali Teknofest Karadeniz kapsamında tanıtılmıştı.

Bayraktar Kızılelma'nın Türk Deniz Kuvvetleri'nin amiral gemisi TCG Anadolu'nun da aralarında bulunduğu kısa pistli gemilerden havalanabileceği daha önce bildirilmişti.

WarNews247 gr (Yunanistan):

Türk şirketi Baykar'ın başkanı Selçuk Bayraktar bugün Twitter'da yaptığı paylaşımda yeni insansız savaş uçağı Kızılelma'nın ilk uçuşunu yaptığını duyurdu. Türk uçağı, Türkiye'nin kuzeybatısındaki Akıncı Center'da yapılan testler sırasında ilk kez uçtu. Kızılelma, Aralık ayı başlarında başarıyla tamamladığı yörünge testleri sırasında da birkaç saniye yerden havalanmıştı. Türk Deniz Kuvvetleri'nin amfibi harekât gemisi TCG Anadolu'dan hareket etmek üzere geliştirilen insansız hava aracı, yurt dışı görevlerinde önemli rol oynayacak. Kızılelma ayrıca yerli olarak geliştirdiği aktif elektronik taramalı dizi (AESA) radarı ile Türk yapımı mühimmatlarla donatılmış ve yüksek durumsal farkındalıkla 1.500 kg'a (3.300 lb) kadar faydalı yük ile uçabilecek.

Türkiye'de Gündem
Yorum Yaz