Söyleşi

Kesintisiz enerjinin arkasındaki 'güvenilir güç'

Ülkemizin ihtiyaç duyduğu kesintisiz enerjiyi sağlamak amacıyla kurulan Teksan, sektöre birçok yenilik ve ilki kazandırarak Türkiye ekonomisinin en büyük şirketlerinden biri haline geldi. Kendi teknolojilerini geliştirirken yerli üretim noktasında da katma değeri artıracak çalışmalar yaptıklarını söyleyen Ebru Ata Tuncer, “Biz her zaman kimsenin yapmadığını yapmaya, kimsenin gitmediği yerlere gitmeye çalıştık ve bunda da başarılı olduk. Önümüzdeki dönemlerde de yenilikçi üretim anlayışımızla sektörümüzde öncü rol üstlenmeye devam edeceğiz” diyor.

6dk okuma
Türkiye'de İş Dünyası07.05.2022
Kesintisiz enerjinin arkasındaki 'güvenilir güç'

Ülkemizin ihtiyaç duyduğu kesintisiz enerjiyi sağlamak amacıyla kurulan Teksan, sektöre birçok yenilik ve ilki kazandırarak Türkiye ekonomisinin en büyük şirketlerinden biri haline geldi. Kendi teknolojilerini geliştirirken yerli üretim noktasında da katma değeri artıracak çalışmalar yaptıklarını söyleyen Ebru Ata Tuncer, “Biz her zaman kimsenin yapmadığını yapmaya, kimsenin gitmediği yerlere gitmeye çalıştık ve bunda da başarılı olduk. Önümüzdeki dönemlerde de yenilikçi üretim anlayışımızla sektörümüzde öncü rol üstlenmeye devam edeceğiz” diyor.

Bize biraz Teksan’dan ve faaliyet alanlarından bahseder misiniz?

Temelleri rahmetli Abdulkadir Teksan ve babam Özdemir Ata tarafından atılan Teksan Jeneratör, 1994 yılında İstanbul Tuzla’da kuruldu. 1998 yılında Özcan Başeğmezler, Teksan’ın ortakları arasına katıldı ve şirketimiz bugünkü ortaklık yapısına kavuştu. Üç ortaklı şirketimizin yönetiminde bugün birinci kuşak ve ikinci kuşak bir arada görev alıyor.

Kendimizi kesintisiz enerji çözümleri üreten bir mühendislik ve teknoloji şirketi olarak tanımlıyoruz. Dizel jeneratörler üreterek başladığımız yolculuğumuza doğalgazlı ve biyogazlı jeneratör setlerimiz, yüzde 90 enerji verimliliği sağlayan kojenerasyon ve trijenerasyon sistemlerimiz, mobil aydınlatma kulelerimiz, hibrit güç sistemlerimiz ve biyogaz çözümlerimiz ile devam ediyoruz. İstanbul ve Kocaeli fabrikalarımızda, toplam 70 bin metrekareye yakın kapalı alanda, yıllık 15 bin adet jeneratör üretim kapasitesine sahibiz.

Ürün kalitemizin yanında satış sonrası hizmetlerimizle de farklılaşıyoruz. Yurt içinde 10 bölge müdürlüğümüz ve 25’e yakın bayimiz bulunuyor. Yurt dışında ise İngiltere ve ABD ofislerimizin yanı sıra farklı ülkelerde iş birliği içinde olduğumuz bayilerimiz var. Deneyimli ekibimizle yılda 50 bini aşkın noktaya servis veriyoruz. Kurulduğumuz günden bu yana ülke ekonomisine ve istihdamına katkı sağlıyoruz. Bünyemizde yaklaşık 800 çalışanımız bulunuyor.

Türkiye’de Ar-Ge’ye bütçesinden en çok pay ayıran şirketler arasında yer alıyorsunuz. Ar-Ge çalışmalarınızı ve yatırımlarınızı anlatır mısınız?

Teksan olarak gelişime, yeniliğe ve ilklere imza atmaya inanan bir şirketiz. Tüm üretim ve yatırım stratejimizi de bu temel üzerine oturtuyoruz. Ar-Ge’ye en fazla yatırım yapan firmalardan biri olarak ülkemizin ulusal Ar-Ge sıralamasında jeneratör sektörünü temsil ediyoruz. Bir yandan kendi teknolojimizi geliştirirken yerli üretim noktasında da katma değeri artıracak çalışmalar hayata geçiriyoruz. Ar-Ge departmanımızı 2005 yılında kurduk ve 2017 yılında da Türkiye’nin Ar-Ge merkezleri arasında katıldık. Katma değer yaratacak fikirlerin projelendirildiği Ar-Ge merkezimizde kendi markamızın yanı sıra Ar-Ge birikimimizden yararlanmak isteyen başka firmalar için de mühendislik hizmeti veriyoruz. Bugünün ihtiyaçlarına cevap veren çözümler üretirken geleceğin teknolojilerini geliştirmek için de tüm enerjimizle çalışıyoruz.

“İLKLERE ÖNCÜLÜK EDİYORUZ”

1994 yılında faaliyete başladığınız Teksan Jenaratör ile ülkemize birçok yenilik ve ilki kazandırdınız. Nedir bu ilkler?

Kurulduğumuz günden bu yana ülkemize yüksek katma değer yaratmak en önemli hedeflerimizden biri oldu. Teksan olarak 2005 yılında ilk doğalgazlı jeneratör setini ürettik. Aynı yıl kojenerasyon ve trijenerasyon teknolojisi üzerine çalışmalara başladık ve Türkiye’de üretilen ilk yerli kojenerasyon sistemini 2007 yılında hayata geçirerek önemli bir başarıya daha imza atmış olduk. Enerjinin verimli kullanılması noktasında çok kritik öneme sahip kojenerasyon-trijenerasyon sistemleri yüzde 90’a varan enerji verimliliği sağlayabiliyor.

Sektörümüzde ürünlerle olduğu kadar hizmetlerle de ilklere öncülük ediyoruz. Örneğin; 2018 yılı itibarıyla yeni jeneratör alımlarında beş yıllık bakım sözleşmesi imzalayan tüm müşterilerimize iki yıl yerine beş yıl garanti vermeye başladık. Yine sektörde ilk olan ve fark yaratan bir diğer uygulamamız ise pratik mühendislik fonksiyonlarının bulunduğu Teksan mobil… App Store ve Google Play’den ücretsiz olarak indirilebilecek uygulamamız ile mühendislik hesaplamalarında kullanılan değerler farklı birimlere çevrilebiliyor; ortam ses seviyesi ve yüzey eğimi gibi temel ölçümler kolaylıkla yapılabiliyor.

Ülkemizde son yıllarda yenilenebilir enerji ve sürdürülebilirlik anlamında birçok firmanın harekete geçtiğiniz görüyoruz. Teksan olarak sizin bu alanda yaptığınız çalışmalar neler?

Teksan olarak enerji verimliliği üzerinde en çok durduğumuz konular arasında yer alıyor. TÜBİTAK iş birliğiyle geliştirip 2015 yılında pazara sunduğumuz Türkiye’nin ilk hibrit jeneratörü sürdürülebilir çözümlerimiz arasında önemli bir yer tutuyor. Kesintisiz enerjide alternatif bir çözüm olan hibrit güç sistemlerimiz ile ilgili sadece Türkiye’de değil dünya çapında da çok olumlu geri dönüşler aldık. Ürünümüzü piyasaya sürdükten çok kısa bir süre sonra ilk ihracatımızı gerçekleştirdik. Bugün hibrit jeneratörlerimiz Güney Amerika’dan Afrika’ya, Suudi Arabistan’dan Kuzey Denizi’ndeki petrol platformlarına kadar birçok önemli projede başarıyla kullanılıyor. Rüzgâr ya da güneş gibi yenilenebilir enerji kaynakları ile çalışan hibrit jeneratörler, tüm dünyada yakından izleniyor. Hibrit jeneratör yakıttan yüzde 75 tasarruf sağlarken karbon salınımını da yüzde 80 azaltıyor. Isı, karbon ve gürültü emisyonunu azaltan teknik özellikleri ile de öne çıkan sistem, yatırım maliyetini 1,5 yıl gibi çok kısa bir sürede çıkartıyor.

Geleceğin enerji kaynakları arasında güneş enerjisinin de çok önemli bir payı bulunuyor. Bu doğrultuda güneş de işimizin ve büyüme hedeflerimizin odağında yer alıyor. Enerji sektöründe yeni trend, kojenerasyon ve trijenerasyon sistemleri ile birlikte fotovoltaik (PV) ve depolama sistemlerinin hibrit olarak çalıştırılması yönünde. Biz de yakın zamanda fabrikamızda mikro şebeke şeklinde bu sistemi kurup devreye almayı planlıyoruz. İstanbul fabrikamızın çatısında kurulumunu gerçekleştireceğimiz 120 kWp güçte güneş panelleri/GES ile halihazırda olan kojenerasyon sisteminin eş zamanlı çalışması ile fabrikamızın enerjisini en verimli şekilde üretmeye, aynı zamanda ısınma ihtiyacımızı karşılamaya devam edeceğiz. İlk olarak kendi fabrikamızda kurulumunu gerçekleştireceğimiz sistemlerin üretimi noktasında da Ar-Ge çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

Dijitalizasyon ve teknoloji kullanımı her sektörün iş süreçlerine dahil ettiği bir konu. Siz iş yapış süreçlerinizde bu unsurları nasıl ele alıyorsunuz?

Dijitalleşmenin esas olduğu günümüzde tüm kavramlar değişiyor. Modern dünya elektrik ve elektronik eşyaların hâkimiyetinde şekil alıyor. Bugün artık nesnelerin internetini konuşuyoruz. Yakın geçmişte kullandığımız yöntemler bile bugün artık çok eski. Burada şirketimizin sorun çözme yöntemleri ile ilgili bir örnek vermek istiyorum. Eskiden sattığımız bir jeneratörle ilgili sorun yaşandığında ekiplerimizin gidip yerinde görüp müdahale etmesi gerekirdi. Ancak artık internet erişimi, SMS, GSM özelliği bulunan ünitelerimiz sayesinde sorunlara uzaktan müdahale eden teknoloji altyapısına sahibiz.

Dünya genelinde teknoloji odaklı yeni iş modellerine doğru bir dönüşüm yaşanıyor. Bunu “teknoloji şirketleri çağı”nın başladığı şeklinde yorumlamak da mümkün. İş modellerimizi bu öngörülerle şekillendiriyoruz. Ürünlerimiz ve hizmetlerimizle müşterilerimizin iş süreçlerinde de aynı değişimi yaratmayı hedefliyoruz. Teknolojimizi sadece Türkiye’ye değil dünyaya sunuyoruz.

130’DAN FAZLA ÜLKEYE İHRACAT

Yurt dışında hangi ülkelerde yapılanmanız var?

Türkiye’nin en çok ihracat yapan firmaları arasında yer alıyoruz. Ürünlerimizi, Grönland’dan Yeni Zelanda’ya kadar çok geniş bir coğrafyada altı kıtada 130’dan fazla ülkeye ihraç ediyoruz. Satışlarımızın yüzde 70’i ihracattan geliyor. Avrupa, Ortadoğu, Rusya ve Türki Cumhuriyetler, Kuzey ve Orta Afrika gibi yakın pazarlar yanında Güney Amerika ve Asya ülkelerine gerçekleştirdiğimiz satışlarla ihracat pazarlarımızı çeşitlendiriyoruz. Dünya genelinde yaygın bir bayi ağımız var. Ayrıca 2019 yılında İngiltere’de, 2021 yılının başında ise ABD’de faaliyete geçen ofislerimiz aracılığıyla dünya jeneratör ve enerji çözümleri pazarındaki yerimizi daha da güçlendirmek hedefindeyiz. Uzakdoğu pazarındaki büyümeyi ve yeni gelişmeleri de yakından izliyoruz. Yurt dışı ofislerimiz ve ihracat yapılanmamız gelecek hedeflerimizde önemli bir yer tutuyor. Teksan UK’den sonra 2021 yılında Teksan USA ofis açılışı ile bu pazarda iddiamızı ortaya koyduk. 2022 yılında özellikle ofislerimizin olduğu ülkelerde hedeflediğimiz satış ve büyüme rakamlarına odaklanmaya devam edeceğiz. Mevcutta 130’un üstünde ihracat yaptığımız ülke sayısını 2022 yılında 140’dan fazla ülkeye ihracata taşıyarak global genişlememize devam etmek istiyoruz. Bunun dışında yeni yılda hem sanayi hem evsel segmentte özellikle yeni enerji depolama sistemi ürünlerimizle ürün gamımızı çeşitlendirerek katma değeri yüksek ürünlerimizin ihracatını artırmak istiyoruz.

Teksan’ın gelecek projeksiyonunda neler yer alıyor? Tüketici ne gibi yeniliklerle karşılaşacak?

Öncelikle şirketimizi büyütürken ülke ekonomisine ve istihdamına katkı sağlamanın en önemli hedeflerimiz arasında yer aldığını söyleyerek başlamak istiyorum. Son yıllarda tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de enerji verimliliği üzerinde en çok durulan konulardan biri haline geldi. Teksan olarak en önemli gündem maddelerimizden birini ‘yenilenebilir’ enerji kaynakları oluşturuyor. Bugünün ihtiyaçlarına yönelik çözümler üretirken yarının ne getireceğini sorguluyor ve çalışmalarımızı bu yönde şekillendiriyoruz.

Mevcut ürünlerimizin yanında bu yıl pazara sunduğumuz kiralık-mobil jeneratör ürün ailemiz ve ilk kez Mart ayında Dubai’de Middle East Energy Fuarı’nda lansmanını yaptığımız Microgrid çözümlerimiz bu yılın ilk yenilikleri olarak dikkat çekiyor. Şebekeden bağımsız veya şebekeye entegre olarak kullanılan microgrid sistemleri kesintisiz, güvenli ve daha ekonomik enerji sağlamada önemli bir rol oynuyor. Dizel-gaz jeneratörleri, batarya enerji depolama sistemleri ya da güneş panelleri ve rüzgar türbinleri gibi yenilenebilir enerji kaynaklarını birlikte etkin ve verimli bir şekilde çalıştıran yeni Teksan Microgrid Sistemleri’nin Afrika’dan Avrupa’ya kadar tüm pazarlarda farklı konfigürasyon ve amaçlarla pazarda yerini almasını bekliyoruz.

Söyleşi
İş'te Kadın
Yorum Yaz