Gündem Koridoru

İTHİB’den Uzak Pazarlarla Yakın Temas

Yılda 200’ün üzerinde ülke ve bölgeye ihracat gerçekleştiren Türk tekstil sektörü, hedef ülkeler stratejileri kapsamında Küba ve Dominik Cumhuriyeti’ne bir dizi ziyaret gerçekleştirdi. Dominik Cumhuriyeti’nden Amerika’ya serbest ticaret anlaşmasının önemli bir avantaj olduğunu ifade eden İTHİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz, Amerika pazarına vergisiz girilebilen bu yolun, ihracatta bir nevi sıçrama tahtası olarak kullanılacağını belirtti.

6dk okuma
Türkiye'de İş Dünyası02.06.2023
İTHİB’den Uzak Pazarlarla Yakın Temas

Yılda 200’ün üzerinde ülke ve bölgeye ihracat gerçekleştiren Türk tekstil sektörü, hedef ülkeler stratejileri kapsamında Küba ve Dominik Cumhuriyeti’ne bir dizi ziyaret gerçekleştirdi. Dominik Cumhuriyeti’nden Amerika’ya serbest ticaret anlaşmasının önemli bir avantaj olduğunu ifade eden İTHİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz, Amerika pazarına vergisiz girilebilen bu yolun, ihracatta bir nevi sıçrama tahtası olarak kullanılacağını belirtti.

İhracat stratejisinde “Uzak pazarlarla yakın temas” formülünü devam ettiren tekstil sektörü, 6 Şubat depreminin üretim ve ihracatta açtığı yaraları yeni pazar arayışları ile biraz da olsa kapatmayı planlıyor. Bu anlamda rotasını Dominik Cumhuriyeti ve Küba’ya çeviren İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB), geçtiğimiz günlerde bu noktalara gerçekleştirdiği ziyaretle ihracatta yeni kapılar aralayacağının da mesajını verdi.

Söz konusu ziyaret sonrası sorularımızı yanıtlayan İTHİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz, ihracat potansiyelinin yüksek olduğu uzak ülkelere odaklanmaya devam edeceklerini söyledi.

Türkiye’nin tekstil ve hazır giyim sektörlerinde elyaftan nihai hazır giyim ürüne kadar tüm üretim aşamalarını başarıyla üretebildiğini kaydeden Öksüz, “Türkiye, iç piyasanın tüm taleplerini karşılamanın yanında, bunu ihraç edebilen dünya üzerindeki birkaç ülkeden biri. Bu bizim ayrıcalıklı olduğumuz ve rakiplerimize karşı rekabet avantajı sağladığımız bir durum” diye konuştu.

YÜZLERCE KONTEYNER DESTEĞİ

Son dönemde yapılan çalışmalardan ve depremin yaralarını sarmak adına alınan aksiyonlardan bahseden Ahmet Öksüz: “Biliyorsunuz 6 Şubat depremi tekstil sanayinin olduğu bölgeleri derinden etkiledi. Hal böyle olunca biz de sektör olarak o bölgeye yoğunlaşarak en azından barınma sorununu çözme adına konteyner ve prefabrik konutlar kampanyası başlattık. Bu anlamda bölgeye yüzlerce konteyner sevkiyatımız oldu. Hatay, Maraş, Adıyaman, Malatya olarak sanayinin daha çok etkilendiği bu dört ilde yoğunlaştık. Bölgenin bir an önce üretime geçebilmesi için birinci dereceden önemli konu olan barınma sorununu çözmek adına faaliyetlerde bulunduk. Diğer yandan istihdam konusunda tesislerin de tam çalışır durumda olmadığını biliyorsunuz. Eksiği olan tesisler, ağır hasarlı binalar ve çöken binalar olunca zaten yüzde 100 üretime geçilemedi. Bölgede yüzde 50-60 civarında üretim mevcut. İlk dönemler istihdam sorunu yaşandı fakat konteynerlerin devreye girmesiyle insanlar üretime geri döndü” dedi.

DEPREM SONRASI ÜRETİMİN RAKAMLARA YANSIMASI

Yaşanan deprem felaketi sonrası üretimde yaşanan sıkıntılara da değinen Ahmet Öksüz, Dominik Cumhuriyeti ve Küba gibi ihracat potansiyeli yüksek olan ülkeleri yakın markajlarına aldıklarını söyleyerek: “Yaşanan depremden hem ihracat hem de üretimimiz olumsuz etkilendi. Şubat ayında yaptığımız üretimde yüzde 20 civarında düşüş yaşanırken Mart ayında bu oran 10’lara düştü. Nisan ayından itibaren ise toparlanmanın başladığını söyleyebiliriz. İçinde bulunduğumuz süreçte ise genel piyasalarda yaşanan sıkıntılar yani döviz kurundaki gidişat ihracattaki rekabetimizi olumsuz yönde etkiledi. Hal böyle olunca yeni pazar arayışları bizim için kaçınılmaz oldu” dedi.

TEXHIBITION’A DAVET

Yeni pazar arayışları kapsamında potansiyel barındırdığını düşündükleri pazarlardan biri olan Dominik Cumhuriyeti ve Küba’ya sektör heyeti düzenleyen İTHİB, bölgeyi tanımak adına söz konusu coğrafyada önemli temaslarda bulundu. “Hem orada üretim yapan tesisleri gezerken hem de ‘Ham madde anlamında bu pazara ne satabiliriz?’ sorusuna da yanıt aramış olduk” diyen Ahmet Öksüz, bu temaslar kapsamında Eylül ayında düzenlenecek Texhibition İstanbul Fuarı’na alım heyeti planlayarak ilgili yerlere davette bulunduklarını ifade etti. Öksüz, “Küba ve Dominik Cumhuriyeti devletlerinde ikili ticari ilişkilerimizin gelişmesi amacıyla birçok görüşme gerçekleştirirken son derece verimli bir program geçirdik. Önümüzdeki günlerde bu görüşmeleri ticaret potansiyeline dönüştürmek için ticaret heyeti ve alım heyeti gibi organizasyonlar da düzenlemeyi planlıyoruz. İTHİB heyeti olarak Küba’da yerleşik tekstil işletmelerinde yerinde incelemelerde bulunurken Dominik Cumhuriyeti’nde ise Santo Domingo Büyükelçisi Yeşim Kebapcıoğlu, Dominik Cumhuriyeti Ticaret Bakanı ile de görüşmeler gerçekleştirdik. Diğer yandan fabrika ziyaretleri yapılan muhataplarımızı Türkiye’nin en büyük tekstil fuarı konumunda olan Texhibition İstanbul Kumaş, İplik ve Tekstil Aksesuarları Fuarı’na davet ettik. İhracat potansiyelimizin yüksek olduğu uzak ülkelere odaklanmaya devam edeceğiz.”

ABD’YE İHRACATTA SIÇRAMA TAHTASI

Küba’da devletin elinde gerçekleşen bir pazar anlayışının söz konusu olduğunu belirten Öksüz, bu pazarla ilgili tabloyu şu sözleri ile anlattı: “Ev tekstili ve turizme yönelik otel tekstil ürünleri onların ilgi alanlarına daha çok giriyor. Bu pazarda alım gücünün düşük olmasından kaynaklı olarak büyük bir tüketim bulunmuyor. Ama yine de turizmden dolayı belli bir tüketim söz konusu. Biz de sektör olarak bu alandaki ihtiyacı karşılamaya talibiz. Tabi buradaki çalışmaları yine Küba’da devletin ilgili kurumları ile yürütmek gerekiyor. Yani özel sektör olmadığı için ancak devletle beraber orada çalışıp, ihtiyacı olan paketi belirleyip buna göre ilerlenmesi gerekiyor” dedi. Bu pazarın avantajından da bahseden Ahmet Öksüz, Dominik Cumhuriyeti’nden Amerika’ya serbest ticaret anlaşmasının önemli bir avantaj olduğunu ifade ederek, Amerika pazarına serbest girilebilen bu yolun, ihracatta bir nevi sıçrama tahtası olarak kullanılacağına dikkat çekti.

Türkiye'de Gündem
Yorum Yaz