Söyleşi

Global köyün dijital oyuncusu: NAVLUNGO

Lojistik hizmetlerin hayatımızdaki önemi, en çok pandemi döneminde kendisini gösterdi. Dünyanın artık global bir köy olduğunu varsayar ve tüm ticaret ağının birbirine bağlandığını kabul edersek, bu hizmetin durmadan devam etmesi gerekliliğini de daha iyi anlamış oluruz. Bu anlamda da haliyle dijitalleşme, hız ve güvenilirlik kavramları sektörde olmazsa olmazlar arasına girdi ve sektör dinamiğini de hem fark ettirip hem de artırdı. Navlungo firması da bu süreçte üzerine büyük bir yük almış ve görünen o ki bu yükün altından da kalkmayı başarmış özel bir girişim. Türkiye’nin ilk dijital lojistik firması olarak var olan Navlungo’nun ve sektörün detaylarını firma Kurucu Ortağı İsa Korkmaz ile konuştuk…

6dk okuma
Türkiye'de İş Dünyası11.02.2022
Global köyün dijital oyuncusu: NAVLUNGO

Lojistik hizmetlerin hayatımızdaki önemi, en çok pandemi döneminde kendisini gösterdi. Dünyanın artık global bir köy olduğunu varsayar ve tüm ticaret ağının birbirine bağlandığını kabul edersek, bu hizmetin durmadan devam etmesi gerekliliğini de daha iyi anlamış oluruz. Bu anlamda da haliyle dijitalleşme, hız ve güvenilirlik kavramları sektörde olmazsa olmazlar arasına girdi ve sektör dinamiğini de hem fark ettirip hem de artırdı. Navlungo firması da bu süreçte üzerine büyük bir yük almış ve görünen o ki bu yükün altından da kalkmayı başarmış özel bir girişim. Türkiye’nin ilk dijital lojistik firması olarak var olan Navlungo’nun ve sektörün detaylarını firma Kurucu Ortağı İsa Korkmaz ile konuştuk…

Bize biraz Navlungo’dan bahsedebilir misiniz? Girişiminiz hangi çözümleri üretiyor ve nasıl bir soruna çözüm oluyorsunuz?

Navlungo ile Türkiye’nin ilk dijital lojistik firması olarak faaliyet gösteriyoruz. Teknoloji temelli lojistik operasyon merkezi olarak hizmet veriyoruz. Amacımız lojistik, gümrük ve kargo süreçlerinde özellikle küçük işletmelere kesintisiz bir hizmet vermek. Odağımızda e-ihracat var. Birkaç tıklama ile yurtdışına ürün satanların amazon, etsy, aliexpress, ebay, wish gibi dükkanlarına bağlanmasını, varsa kendi sitelerinden kargo süreçlerini yönetmesini sağlıyoruz. Bizler pandemi döneminde özellikle perakende ihracatında yaşanan lojistik sorununu çözümlemeye odaklandık. Bu süreçte gördük ki ihracat alanında da lojistiğin dijital dönüşüme ihtiyacı var. Bu sebeple artık konteyner ihracat faaliyetlerinde de lojistik destek hizmeti sunuyoruz. Kullanıcı için gümrük- ten sigortasına, ülkeler bazında yasal düzenlemelerden uygun lojistik hizmetine kadar birçok alanı kolaylaştırıyoruz. Platformumuz üzerinden 3 binden fazla rotada yüzlerce taşıyıcıdan alınan teklifleri sunuyor, ihtiyaca göre sınıflandırıp 1 dakika içinde satın alınabilir hale getiriyoruz. Ayrıca bu alanlarda şirketlere ve bireylere danışmanlık hizmeti de sağlıyoruz. Kargo ve navlun satın alma süreçlerini online sistemlere taşımamız ve müşterimizin ihtiyacına hızla cevap vermemiz en büyük avantajlarımızdan. Böylece, ihracatın en büyük kalemlerinden birine zaman ve maliyet avantajı sağlıyoruz. Müşterilerimize sunduğumuz tüm hizmetlerde büyük bir zaman tasarrufu ve karşılaştırma imkânı sunuyoruz. Dolayısıyla yüksek kalitede sunduğumuz planlama ve gönderi takip imkânlarıyla birlikte müşterilerimizin işlerini katma değerli bir iş modeline çeviriyoruz.

Navlungo Kurucu Ortağı İsa Korkmaz

"KURULDUĞUMUZ GÜNDEN BU YANA YAKLAŞIK OLARAK BEŞ KAT BÜYÜDÜK. BUGÜNE KADAR 130 FARKLI ÜLKEYE NAVLUNGO ÜZERİNDEN 200 BİN TAŞIMA GERÇEKLEŞTİRMİŞ BULUNUYORUZ. 3 BİN 500 FİRMA E-İHRACAT İÇİN PLATFORMUMUZ NAVLUNGO'YU TERCİH ETTİ. 2021 YILINDA TOPLAMDA 1,5 MİLYONDAN FAZLA TEKLİF VERDİK VE BU YILYÜZDE 250 BÜYÜME İLE KAPATTIK"

ODAĞIMIZI E-İHRACATTA YOĞUNLAŞTIRDIK

Pandemi süreci herkesin malumu. Sizler bu süreci nasıl geçirdiniz? Genç bir işletme olarak pandemide nasıl bir yol haritası izlediniz?

Şirketimizi kurduktan iki ay sonra pandemi ortaya çıktı. Konteyner taşımacılığı yapmak için çıktığımız yolda, öngörülerimiz neticesinde paket ihracatına odaklanmaya karar verdik ve bütün odağımızı e-ihracatta yoğunlaştırdık. Pandemi döneminde e-ticaret ve e-ihracat gibi iki önemli alanda yaşanan gelişmeler başta lojistik sektörünü zora sokarken daha sonra sektöre kendini geliştirmesi için bir fırsat sundu. Navlungo olarak bu zorluk ve fırsat dönemi arasında geçen zaman boyunca krize mahal vermeden çalışmalarımızı sürdürdük. Özelikle bu dönemde birçok pazaryeri iş modelli siteler üzerinden ürünlerini yurt dışına satma imkânı yakaladı. Dolayısıyla biz de bu süreçleri en kolay hale getiren dijital platformumuz ile müşterilerimize güvenilir bir şekilde e-ihracat yapma fırsatı sağladık. Pandemiyle birlikte sınırların kalktığı bir dünyanın kapıları bugün herkese açık. Artık tüketiciler dünyanın dört bir yanından beğendiği ve ihtiyaç duyduğu ürünleri temin edebiliyor. Bu noktada işin arkasında ciddi bir operasyon dönüyor. İşlerini büyüten ve dünyaya açılan müşterilerimiz, lojistik sektöründe var olan çoğu soruna çözüm ürettiğimiz ve güvenilir bir şekilde süreçlerini yönettiğimiz dijital platformumuz Navlungo’ya ciddi oranda ilgi gösterdi. 4 kişi çıktığımız bu yolda şu anda 49 kişi olarak devam ediyoruz. Dolayısıyla pandemi döneminin bizim için gayet verimli geçtiğini ifade edebiliriz.

Pandemi ile Navlun fiyatlarındaki artışı nasıl değerlendiriyorsunuz? Global arenadaki durum nedir?

Pandemi, lojistik sektöründe ciddi önemli bir alan oldu. Bunun yanında getirdiği olumsuz bazı arz-talep dengesizlikleri de oldu. Örneğin, 3 bin dolar seviyelerin- de olan Uzak Doğu navlun fiyatları eylül ayı içerisinde yaklaşık 12-15 bin dolar seviyelerine kadar yükseldi. Geçtiğimiz dönemde de özellikle 2020 Aralık ayı içerisinde bir önceki yılla (2019 ) kıyaslandığında ithalat navlunları yaklaşık üç kat artarken, ihracat navlunları ise yaklaşık iki kat arttı. İkinci dalgalanmanın yaşandığı ve medikal malzeme bazında yoğun bir ticaret akışının başladığı dönemde de navlun fiyatlarında büyük bir artış yaşandı. Öte yandan yaşanan konteyner krizleri ve devamında yaşanan navlun fiyat artışları ülkemizde olduğu gibi dünya pazarlarının da gündeminde. Avrupa da şuanda konteyner krizi ile karşı karşıya. Navlun fiyatlarının artışı Uzak Doğu ve Amerika pazarından Avrupa pazarına da sıçramış durumda. Çin-Türkiye ve Çin-Avrupa gönderilerinde yeterli sayıda 40’lık konteyner bulunamıyor. Avrupa ülkelerinde ithalat gerçekleştirenler deniz yolundan ziyade karayolu taşımacılığını tercih etmeye başladı. Aslında karayolundaki durum deniz yolundaki durumdan çok da farklı değil. Navlun fiyatlarının artışı sektörü domino etkisiyle kötü etkilemeyi başardı. Bu dönemde ihracatçılar konteyner bulabilmek için Navlungo’yu daha sık kullanmaya başladı.

YEŞİL MUTABAKATTA KRİTİK EŞİK, LOJİSTİK SEKTÖRÜNÜN DÖNÜŞÜMÜNÜ TAMAMLAMASI

Uluslararası lojistik sektöründe sürdürülebilirlik ve Yeşil Mutabakat sürecini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Avrupa Yeşil Mutabakatı ve bu mutabakatın iklim nötrlüğüne daha fazla odaklanması tüm sektörlerin olduğu gibi lojistik sektörünün de en önemli gündem maddesi. En basit hali ile önümüzdeki yıllarda AB (Avrupa Birliği) ile ticaret yapan ülkeler hem ürettikleri ürünlere dikkat ederek bu ürünleri düşük emisyonlu enerjiyle üretmek zorunda hem de AB topraklarına bu ürünleri en düşük emisyona sahip taşıtlarla taşımak zorunda kalacak. Lojistik, taşımacılığın yanı sıra depolama, gümrükleme, sigortalama, katma değerli hizmetler, talep ve stok yönetimi, destekleyici ve tamamlayıcı hizmetler faaliyetlerinin eşgüdümlü yapılmasını gerektiren entegre faaliyetler kümesidir. Bu noktada firmalar her ne kadar bütün üretim alt yapısını sıfır emisyon ve sürdürülebilir çerçevede gerçekleştirmiş olsa da lojistik sektörü dönüşümünü tamamlamadığı taktirde Türkiye bu ticaretin dışında kalacaktır. Uzun vadede şirketlerin Yeşil Mutabakat için hazırlıklarına şimdiden başlaması gerekiyor. Kara, deniz, hava ve demir taşımacılığından en düşük ayak izine sahip olanı demiryolu. Bu anlamda dijitalleşme, hız ve güvenilirlik kavramları sektörün olmazsa olmazları arasına girerek sektör dinamiğini artırdığı gibi bu dinamizmin önemini fark etmemizi sağladı. Ülkeler de bu anlamda demiryollarını geliştirerek sürece öncülük ediyor ve dezavantajları pozitife çeviriyor. Lojistiğin dijitalleşmesi de tam bu noktada ön plana çıkıyor diyebiliriz. Biz de Navlungo olarak firmalara teklif seçeneklerimiz arasında teşvik etmek amacıyla düşük karbon ayak izi seçeneği sunuyoruz. Geliştirdiğimiz bu sistem kapsamında da global sivil toplum örgütleri ile ortak çalışmalar yapıyoruz.

2021 artık geride kaldı. 2022 için yatırım planlamalarınız ve projeleriniz neler olacak?

Bu yıl ilk hedefimiz şubeleşme ve depo alanlarımızı çoğaltmak olacak. Bu kapsamda da İstanbul genel merkezimiz ve Bursa şubemiz sonrasında üçüncü şubemizi Gaziantep’te açtık. Her ne kadar online bir hizmet sunuyor olsak da bu şubeleşme çalışmaları ile ihracatçıların yüklerinin kapıdan alımını yaparak depo hacmimizle daha fazla müşteriye hizmet vermeyi amaçlıyoruz. Gelecek yıl içerisinde de İzmir, Denizli, Ankara ve Kayseri ile devam ederek ofis ve depo yatırımlarımızı artıracağız. Ayrıca Bahreyn, Kuveyt, Katar, sonrasında ise Suudi Arabistan ve Rusya öncelikli dış hedef pazarlarımızda da şube ve depo planlarımız bulunuyor. Daha uzun vadede ne yapacağımıza da değinecek olursak, artık e-ihracat yapanlar tarafından oldukça bilinir bir partner haline geldik. Yurtiçinde satışları olup e-ihracat yapmayan firmalara eğitim ve danışmanlık hizmeti vermek için Navlungo Akademi’yi kurduk. 500 girişimci ve KOBİ patronuna 55 saat eğitim verdik. Bu eğitimlerde de yaklaşık 25 bin kişiye ihracatı anlattık. En önemli hedefimiz e-ihracat yapan büyük-küçük her işletmeye ulaşarak, saatler süren teklif alma süreçlerini dijitalleştirerek kolay teklif alabilmelerini ve zamandan tasarruf etmeleri sağlamak diyebiliriz. 2023 sonuna kadar istihdamımızı 100 kişiye ulaştırmayı hedefliyoruz.

Söyleşi
Yorum Yaz