Çocukluk sevdamız, okul sevdamız, karne sevdamız ve ailece bir arada yapabileceğimiz belki de en güzel spor dalı bisiklet… Peki ya sevdamız olan bu spor dalı Türkiye’de ne kadar değer görüyor? Bu soru işareti bir kenarda dursun, gelin biz bu alanda sevindirici ve de gurur verici bir haberi sizinle paylaşalım…
Dünyanın çok önemli başkentlerinde gerçekleşen önemli bir yol bisikleti yarışması olan Granfondo bir süredir Türkiye topraklarında da pedal çeviriyor. Gerçekleştiği her ülkeyi hem spor turizmi hem de tanınırlık ve bilinirlik açısından ön plana çıkaran bir organizasyon olan Granfondo bugüne kadar New York, Barcelona, Amsterdam ve Berlin gibi lokasyonlarda gerçekleşmiş. Düzenlendiği ülkelerde milyonlarca dolarlık bir ekonomiyi beraberinde getiren yarışma, Türkiye’de geçen yıldan bu yana düzenleniyor. Startı başkent Ankara’da veren yarışma, Türkiye’de zincir bir organizasyon; Ankara ile birlikte İstanbul ve İzmir ayağı da bulunuyor yarışmanın…
Bisiklet sporunu yerel ve küresel ölçekte geliştirerek karbon salınımının azaltılmasına teşvik etmeyi, sağlıklı yaşama dikkat çekmeyi ve bisiklet turizmden maksimum geliri Türkiye’ye kazandırmayı amaçlayan Decathlon Granfondo Başkent Amatör Yol Bisiklet Yarışı’nın, Cumhuriyetin yıldönümüne özel gerçekleştirilen organizasyonu ile Ankara’nın turistik alanlarının ön plana çıkarılması ve spor şehri olarak anılması hedeflenirken, şehir ulusal ve uluslararası spor turizm merkezi olarak dünyaya tanıtılması amaçlanıyor.

2 BİN SPORCU 10 BİN KİŞİ ANLAMINA GELİYOR
Bu yıl 10 Eylül’de düzenlenecek yarışmaya ilgi bir hayli artmış.. Keza şu ana kadar yapılan başvuru sayısı 2 bin. Dünyadan 30 ülke, Türkiye’den ise 43 kentin ilgi gösterdiği Granfondo 16-70 yaş aralığında; kadın-erkek, engelli-engelsiz hiç bir ayrım yapılmadan herkesin katılabildiği kitlesel bir spor yarışmasını ifade ediyor. Organizasyonun en önemli boyutlarından bir tanesi gelen 2 bin sporcunun aileleriyle birlikte 10 bin kişilik bir kalabalığı sağlıyor olması. Gelen sporcuların 3-4 gün için Ankara’da olması ekonomik açıdan hatırı sayılır bir kaynağı da ifade ediyor olacak.

55 MİLYAR DOLARLIK PASTA
Granfondo’nın Türkiye’deki mimarlarından olan 78 Event Kurucu Ortağı Ömer Kafkas, dünyada yaklaşık 55 milyar Dolarlık bir bisiklet turizminin varlığına dikkat çekerek, Türkiye’nin de bu pastadan payını yeni yeni almaya başladığını söylüyor.
Bu organizasyonun en önemli yanlarından birini birçok özel markayla devlet kurumunun çok koordineli bir şekilde stratejik bir iş birliği yürütüyor olması şeklinde açıklayan Kafkas, Ankara Valiliği ve Ankara Ticaret Odası bu etkinliğe ev sahipliğini yapıyor. Bu kadar markayla kurum, Ankara için tam anlamıyla bir uyum içerisinde hareket ediyor. Aradığımız özveriyi ve iş birliğini burada gördüğümüzü rahatlıkla söyleyebiliriz. Önümüzdeki süreçlerde buraya katılan insanların sayılarının 10 binleri geçeceğini umuyoruz. Biz bu konsepti 2015’ten beri Türkiye’de uyguluyoruz. Organizasyonun ne kadar katlanarak büyüdüğünü gözlemliyoruz. Bu yola 100 kişiyle çıktık, bugün 2000’li sayıları çok rahatlıkla tamamladığımızı görmek bizlere gurur veriyor. Ankara gibi zor bir şehirde bunu gerçekleştiriyor olmamızı sağlayan tüm kurumlara bize bu fırsatı verdikleri için teşekkür ediyoruz.”

ANKARA ÜSTÜ ÖRTÜLÜ BİR HAZİNE
Granfondo’nun tanıtımı için bir araya geldiğimiz Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran, Ankara’nın Türkiye’deki önemine dikkat çekerek, böylesine önemli bir kentin hak ettiği yerde olmadığının altını çizdi;
“Kendimizi biraz daha ifade etmemiz gerekiyor. İstanbul bizim İstanbulumuz. Dünyada bir İstanbul daha yok bunun farkındayız ama Ankara’nın da hakkettiği yerde olmadığını, Ankara’nın başkent olduğunun kimsenin farkında olmadığını düşünüyorum. Mesela yurt dışı uçuşlarla ilgili konuşursak; sağlık Ankara için çok kıymetli bir alan. Ama hasta vatandaşı yurt dışından buraya kaldırıp getirtemiyoruz. Çünkü uçuşlar çok yetersiz. Yurt dışından İstanbul’a her gün 500-600 sefer yapılırken konu Ankara’ya geldiğinde, bu rakamın 10-15’lere düştüğünü görüyoruz.”
Başkan Baran’a göre bu Ankara’daki sağlık turizmine çelme takan dinamiklerden sadece bir tanesi….
Başkan Baran “Ankara birçok anlamda ihmal edilmiş bir şehir” diyerek ekliyor: “İstanbul’da 4-5 tane stat varken Ankara’nın bir tane stadı yok. Aşağı yukarı 32 yıl oldu Ankara’da bir maç olmadı. İstanbul’da 3-4 tane fuar alanı varken buradaki durum ortada, havaalanına metromuz yok. Burası başkent ancak bu dediklerimin hiçbiri maalesef bizim kentimizde yok. Ankara gerçekten birçok anlamda ihmal edilmiş bir şehir. Hal böyle olunca da pes mi ediyoruz? Tabii ki hayır. Her gittiğimiz yerde derdimizi anlatıyoruz, tıpkı bugün yaptığımız gibi…”
Baran; “Ankara üstü örtülü bir hazinedir. Bisiklet sporu Ankara için çok önemli ve kıymetli. Bundan sonraki yıllarda bu etkinliğin daha da gelişmesiyle ilgili neler yapılması gerekiyorsa yapacağız. Bu konuda Kültür ve Turizm Bakanlığımız, Ankara Valiliğimiz ve Ankara Büyükşehir Belediyesi de katkılarını sunuyor.”
Granfondo gibi aktivitelerin Ankara’da artırılması gerektiğini belirten ATO Başkanı Baran, “Bisiklet dediğimizde akla gelen ilk şehirlerden biri Amsterdam. 17 milyonluk nüfusun bulunduğu şehirde, 23 milyon adet bisiklet bulunuyor, yani kişi başına 1.3 adet bisiklet düşüyor” dedi.
Bisikletin hakikaten çok kıymetli bir iş olduğunu söyleyen Baran, “Neresinden bakarsanız bakın; spor, trafik, çevre, sağlık… Her açıdan fayda sağlıyor. Bizim bu işlerin sayısını artırmamız lazım. Ankara’nın turizme çok ihtiyacı var. Granfondo ile buraya 10 bin kişinin gelmesi demek; otellerimizin, restoranlarımızın, alışveriş merkezlerimizin dolması yani ekonomiye katkı anlamına geliyor.

BİSİKLETİ TRAFİĞE ENTEGRE ETMEK ÖNEMLİ
Bisikletin kültürel bir şey olduğunu dile getiren ve yine Granfondo’nun Türkiye’deki mimarlarından biri olan 78 Event Kurucu Ortağı Kemal Pala, “Bu alanın gelişmesi için şehirde insanların bisiklet kullanıyor olması lazım. İşte bu konu büyükşehir Belediyesi Başkanımızla görüşeceğimiz önemli konulardan birisi. Bu işi çözümleyelim bisiklet işini canlandıralım” diyerek önce bisikletin altyapısını hazırlamayı istediklerini söylüyor.
Konuyla ilgili herkesin üzerinde durması gereken küçük bir ayrıntı var ve Kemal Pala da buna vurgu yapıyor: “Dünyada bisikletin geliştiği ülkelere baktığımızda bu işin yalnızca bisiklet yolları ile olmayacağını görebiliriz. Dünya bunu bisikleti trafiğin içine entegre ederek çözmüş. İstanbul’da bunu deneyen belediyeler var ve çalışmalar yapıyorlar. Bu anlamda 50 kilometre ve altı hız sınırı olan bütün yolların bisiklet kullanımına açılması önemli. Bizim bunu gündeme taşımamız gerekiyor. Bisiklet yolu yapmakla insanları günlük yaşamında işe bisikletle gönderemezsiniz. Gezmek için belki teşvik edebilir ama dediğim gibi işe gönderemezsiniz.”
PEDAL DÖNDÜKÇE KATKI ARTIYOR
Çok zamandır Türkiye’nin artık dünyayla yarışabilecek nitelikte bisikletler ürettiği konuşuluyordu. Kemal Pala’dan duyduğumuz sözler de bunu destekledi:
“Teknolojisi siz pedal çevirdikçe size katkıda bulunan bir sistem ile yönetilen bisikletler önemli ve Türkiye de bu bisikletleri yapıyor. İşte üretilen bu bisikletleri hayatımıza entegre ettiğimizde, Ankara’nın en dik yollarına sahip olan Dikmen’de bile bu bisiklete bindiğinizde takım elbisenizle işe gidebilirsiniz. Aksi halde bisiklet yolları insanlarda tedirginlik yaratan bir durum yaratıyor.”
HEDEF, BİSİKLETİN YAYGINLAŞMASINI SAĞLAMAK
Aslında Granfondo kendisine ve ailesine vakit ayıran insanların hedef koyduğu kitlesel bir yarış. Asıl olay ise bisikletin yaygınlaşmasını sağlamak.
Kemal Pala’dan duyduğumuza göre İstanbul etabını 13 Ağustos’ta bitiren Granfonda sırasında tam 49 derece hava sıcaklığı varmış. İşte tam da bu noktada; “İklim krizi dünyada bu kadar çok konuşulurken bisiklet bizim kaçınılmaz noktamızdır” diyen Ömer Kafkas ve Kemal Pala ekip arkadaşlarıyla bu yüzden bu işi ülkemize anlatabilmek için organizasyon tarafında ellerinden gelenin en iyisini yapmak için var gücüyle çalışıyor.
ANKARA BİSİKLET SÜRMEYE HAZIR MI?
Bisiklet sürüşlerine şehirlerin alt yapı anlamında hazır olması önemli. Mesela Ankara bisiklet sürmeye hazır mı? Bu konuda da Kemal Pala, Ankara’nın bisiklete bakış açısını değiştirmek için çalışmaların yapılması gerektiğine dikkat çekiyor.
Pala olaya coğrafi açıdan daha makro ölçekte bakarak, “Türkiye’de bisiklet kültürünün yerleşmesi için yaşam biçiminin değişmesine önayak edecek bir şey lazım. Şehrin yeniden tasarlanması ile belki daha iyi bir noktaya gelinebilir” diyor.
GRANFONDO’YU FARKLI İLLERE DE TAŞIMAK İSTİYORUZ
Yarışa ismini veren Decathlon markasının Etkinlikler ve İşbirlikleri Direktörü Emre Kırmızıtaş ise, “Bu yıl isim sponsoru olarak bu projede yer almaktan son derece mutluyuz. Türkiye’de bisiklet sporunun desteklenmesine ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Bu sporun insan sağlığına ve doğaya faydalarını hepimiz biliyoruz. Bunun yanı sıra bisiklet kullanımının artışıyla ülkemize çok büyük bir ekonomik kazanım olacağının da farkındayız. Granfondo’yu farklı şehirlerde yapmak gibi bir temel amacımız var” diyor.
********
GRANFONDO’YA DAİR BİR KAÇ NOT…
Granfondo’lar bazı uluslararası normlara göre düzenleniyor. Her şeyden önce biri uzun bir diğeri kısa olmak üzere iki parkurdan oluşuyor. Uzun parkur; coğrafi şartlara göre 100 kilometre ve daha fazlası olabiliyor. Genel itibariyle kısa parkur daha çok sporcunun katıldığı bir parkuru temsil ediyor.
10 Eylül’de Ankara’da gerçekleşecek olan Granfondo’nun ana yerleşkesi ulaşım imkanının son derece rahat olduğu ANKAmall AVM olarak belirlenmiş. Uzun parkuru 99 kilometre, kısa parkuru 50 kilometre olan yarış, ANKAmall AVM’den başlayarak yine ANKAmall AVM’de son bulacak.
Ankara Ticaret Odası, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ankara Valiliği, Türkiye Bisiklet Federasyonu, Ankara Büyükşehir Belediyesi, Çankaya Belediyesi ve Ankara Kent Konseyi destekleriyle gerçekleşecek yarışma, kadın, erkek, genç, yaşlı, engelli, engelsiz, paralimpik ve tandem olmak üzere tüm kategorilerden katılımcılara açık olacak.
Granfondo’ya ilginin giderek artması ise sevindirici bir gelişme keza Ankara etabına geçtiğimiz döneme göre yüzde 27’lik artışla 2 bin sporcunun katılması beklenirken bu rakamın önümüzdeki dönemde 10 bin bandına çıkarılması hedefleniyor.
Granfondo 10 Eylül’de tüm sporseverleri pedal çevirmeye bekliyor…