Söyleşi

Fransa’da doğdu Türk dokunuşuyla dünya markası oldu

Türkiye’deki en başarılı perakende markalarımızın başında şüphesiz ki LC Waikiki geliyor. Çocukluğumuzda hepimizin hafızasına maymunlu logosuyla kazınan marka serüvenine 2009 yılında yurt dışına yaptığı yatırımlarla başladı. Bugün bin 200’e yakın mağazaya ulaşan marka, ilk çıktığında orta ve üst segmentteki insanlara hitap ederken yıllar içinde ‘iyi giyinmek herkesin hakkı’ mottosu ile dar gelirlinin de iyi kıyafet alabilmesinin önünü açtı. Birbirinden farklı özelliklerdeki 22 ülkede pazar lideri olduklarını belirten LC Waikiki Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük, “Global marka anlayışımız ve vizyonumuz doğrultusunda yurt dışı yatırımlarımıza devam edeceğiz” diyor.

6dk okuma
Türkiye'de İş Dünyası17.06.2022
Fransa’da doğdu Türk dokunuşuyla dünya markası oldu

Türkiye’deki en başarılı perakende markalarımızın başında şüphesiz ki LC Waikiki geliyor. Çocukluğumuzda hepimizin hafızasına maymunlu logosuyla kazınan marka serüvenine 2009 yılında yurt dışına yaptığı yatırımlarla başladı. Bugün bin 200’e yakın mağazaya ulaşan marka, ilk çıktığında orta ve üst segmentteki insanlara hitap ederken yıllar içinde ‘iyi giyinmek herkesin hakkı’ mottosu ile dar gelirlinin de iyi kıyafet alabilmesinin önünü açtı. Birbirinden farklı özelliklerdeki 22 ülkede pazar lideri olduklarını belirten LC Waikiki Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük, “Global marka anlayışımız ve vizyonumuz doğrultusunda yurt dışı yatırımlarımıza devam edeceğiz” diyor.

Türkiye'den çıkıp globale uzanan bir hikayeniz var. LC Waikiki’nin hikayesini ve gelişim sürecini değerlendirmenizi istesek neler söylersiniz?

1988 yılında Zeytinburnu’nda bodrum katta fason ve ihracata dayalı kurduğumuz numune atölyesi ile sektöre giriş yaptık. Kısa bir süre sonra da Fransız LC Waikiki markasına fason üretim yapmaya başladık. 1990 yılına geldiğimizde markanın taklitlerinin Türkiye’de artması, Fransa’daki merkez ofisi rahatsız etmeye başladı. Bu durumun da etkisiyle Fransız LC Waikiki markasının Türkiye lisansını aldık ve bayilik kanalıyla Anadolu’ya yayılmaya başladık. Bu sırada müşterinin ihtiyaçlarını hızlı bir şekilde karşılamak ve istenen kaliteye ulaşabilmek için baskı, nakış, konfeksiyon gibi alanlara yatırım yapmaya devam ettik. 1997 yılına geldiğimizde ise markanın dünyadaki tüm isim haklarını satın alarak LC Waikiki’yi bir Türk markası haline getirdik. O yıllarda yabancı bir markayı satın alarak tamamen Türk markası haline getiren ilk şirketlerden biri olduk diyebilirim.

“İYİ GİYİNMEK HERKESİN HAKKI”

Şirketiniz adına dönüm noktası dediğiniz kritik süreçler nasıl oldu?

2001 yılında her sektörün zor günler geçirdiği süreçte radikal bir karar vererek, markamızın ciddi oranda küçülmesini de göze alarak bayilik sisteminden çıktık ve kendi mağazalarımızı açtık. Böylece perakendeye de giriş yapmış olduk. 2002 yılına geldiğimizde ise krizden sonra ülkede sağlanan istikrarla birlikte AVM yatırımları artmaya başladı. Bu süreçte biz de hızlı bir şekilde AVM’lerde mağaza açarak kısa zamanda kaybetmiş olduğumuz tempoyu ve yatırımızı yeniden yakaladık.

Bir diğer dönüm noktamız ise; 2009 yılında Türkiye’de hem büyüklüğümüz ve altyapı yatırımlarımız, hem de ülkemizdeki yabancı markalarla rekabet edebilir duruma gelmemizle birlikte Romanya’da ilk yurt dışı mağazamızı açmamızla oldu. “İyi giyinmek herkesin hakkı” misyonumuzu tüm dün-yada gerçekleştirmek için çıktığımız bu yolda bugün dört kıtada, 54 ülkede bin 200’e yakın mağaza sayısına ulaştık.

GÖRSEL VE İŞİTSEL TEKNOLOJİLER

Rekabette avantaj sağlamak için aracıyı devre dışı bırakarak kendi pazaryerinizi kurdunuz. Bu size uzun vadede ne gibi artılar kazandıracak?

Aldığımız bu radikal kararın arkasındaki en önemli sebep, aradaki kâr merkezini çıkararak maliyetleri kontrol altına almak ve tüketicilere daha uygun fiyatlı ürünü, daha hızlı bir şekilde sunmak. Ayrıca bizim için müşterilerimizin talepleri ile birebir ilgilenebilmek ve müşteri verilerini kendi platformumuz üzerinde tutabilmek de bir o kadar önemli. Bu sebeplerle de geçtiğimiz yıl pazaryerlerinden çıkma kararı aldık. Müşterilerimize web sitemizi veya mobil uygulamamızı ziyaret ettiklerinde, moda ile ilgili tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri, yeni bir pazaryeri ortamı sunmak istiyoruz. Bu kapsamda LC Waikiki çatısı altındaki LCW Home, LCW Dream, LCW Steps ve birçok alt markamızı daha görünür hale getireceğiz. Hem müşterilerimizin hem de iş ortaklarımızın memnuniyeti için lcwaikiki.com’u giyim konusunda uzman, bu alanda kişiselleştirilmiş deneyimler sunan ve kendisini her geçen gün geliştirebilen bir pazar yeri haline dönüştürmek istiyoruz. Müşteri deneyimini iyileştirmek için yaptığımız çalışmalara hız kesmeden devam edeceğiz.

E-ticaret payınızdan ve bu alandaki gelecek planlarınızdan bahseder misiniz? Bugün geldiğiniz büyüklüğü rakamlarla açıklar mısınız?

2021 yılında e-ticaretin ciromuzdaki payı, pazar yerlerin-den çıkmamıza rağmen yükselişini sürdürerek yüzde 14’e ulaştı. Özellikle son altı aylık döneme baktığımızda yüzde 17’lik bir pay ile ilerliyor ve 2022 yılında da bu orana yakın bir gerçekleşme bekliyoruz. Ciro olarak ise 2021 yılının iki katına yakın bir büyüklüğe erişeceğimizi öngörüyoruz.

Önümüzdeki dönemde de lcwaikiki.com en önemli gündemlerimizden biri olmaya devam edecek. LC Waikiki dışında, lisansını aldığımız farklı markaları da online satış platformumuzda bulundurarak, sitemizi giyim konusunda öncü bir pazaryeri haline getirmek istiyoruz.

lcwaikiki.com’u başarılı bir marketplace haline getirmek için görsel ve işitsel teknolojilerden yararlanarak ürün bulma deneyimini geliştirmeyi hedefliyoruz. Bununla birlikte müşterinin doğru bedeni bulmasını kolaylaştıran ve kolay kombin yapmasını sağlayan özellikler, müşterinin kendisine en uygun ürüne ulaşmasını sağlayan kişiselleştirme projeleri üzerinde de çalışıyoruz. Ayrıca pandemi döneminde hayata geçirdiğimiz çoklu kanal uygulamalarımız önümüzdeki dönemde de gelişerek ve yaygınlaşarak devam edecek. Bu aşamada fiziki mağazalarımızın bize rekabette avantaj sağlayacağını düşünüyorum. Sahip olduğumuz teknolojik alt yapı, IT alanındaki yetkin insan kaynağımız ve elimizdeki veri bankası bize büyük destek sağlıyor.

İHRACAT ODAKLI YATIRIM

LC Waikiki’nin gelecek projeksiyonunda neler yer alıyor?

Bugün itibarıyla yurt dışında 600’ün üstünde mağa-zamız bulunuyor. Yurt dışı yatırımlarımıza tüm hızıyla devam ederek, bu yılın sonunda mağaza sayımızı 700’e çıkartmayı hedefliyoruz. Hedefimiz ise önümüzdeki birkaç yıl içerisinde yurt dışında bin mağaza sayısına ulaşmak. Şu anda 36 milyar TL’lik ciromuzun yüzde 50’si yurt dışından geliyor. Bu oranı da yüzde 60’ın üzerine taşımak üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Gelirinin yarısı, mağaza sayısının ise yarısından fazlası yurt dışında bulunan global bir marka olarak, bu yıl ve önümüzdeki yılda da yeni ülkeleri test etmeye devam edeceğiz. Mevcutta bulunduğumuz ve artık tüketicilerimizle duygusal bağ kurmaya başladığımız ülkelerde ise derinleşmeye, Türkiye’de olduğu gibi, o ülkelerin de LC Waikiki’si olmaya gayret edeceğiz.

“KUZEY AFRİKA VE BALKANLARDA PAZAR LİDERİYİZ”

Yurt dışına yönelik önümüzdeki süreçlerde almak istediğiniz aksiyonlar nelerdir?

2021 yılında sekiz yeni ülkeye giriş yaparken 100’den fazla yeni mağaza açtık ve dördüncü kıtamız olan Güney Amerika’ya, Peru ve Ekvador’da peş peşe açtığımız mağazalarımızla giriş yaptık. Böylelikle Güney Amerika’ya giriş yapan ilk Türk markası olduk. Yine bu yıl Senegal, Tanzanya, Gana ve Kamerun’da açtığımız mağazalarımız ile Afrika’da 14 ülkede 120 mağaza sayısına ulaştık. Pazar lideri olduğumuz Kuzey Afrika ve Balkan ülkelerinin yanı sıra Kazakistan, Fas ve Mısır gibi uzun zamandır yer aldığımız pazarlarda da büyümeye devam ettik. Bu ülkelerde markamızın en az Türkiye’deki kadar bilindiğini ve sevildiğini söyleyebilirim. Hedefimiz, yeni giriş yaptığımız ve zorlu rekabet koşullarının olduğu diğer ülkelerde de aynı başarıyı yakalamak.

Türkiye dışında birbirinden farklı özelliklerdeki 22 ülkede pazar lideriyiz. Global marka anlayışımız ve vizyonumuz doğrultusunda yurt dışı yatırımlarımıza devam edeceğiz. Yatırım politikamız da ihracat odaklı olacak. 2022 yılında sekiz yeni ülkeye giriş yapmayı ve yurt içinde 30, yurt dışında ise 120 olmak üzere toplam 150 yeni mağaza açmayı hedefliyoruz. Böylece 2022 yılı sonunda 60 ülke ve bin 300 mağaza sayısını aşmayı planlıyoruz.

Geçtiğimiz dönemde test etmiş olduğumuz Güney Amerika’da oldukça olumlu geri dönüşler aldık. Bu nedenle 2022 yılında bölgede derinleşerek yatırımlarımızı hızlandıracağız. Yurt dışına ciddi bir şekilde genişleme yatırımları yapıyoruz. Neredeyse her gün bir iki ülkemizde mağaza metrekarelerimizi büyütüyoruz.

Söyleşi
Yorum Yaz