Söyleşi

Fintech'lerin girişimcilik ekosistemindeki yeri büyüyor

Tüm dünyaya korku salan koronavirüsün etkisiyle temassız işlemler hız ve önem kazanırken para, cüzdanlardan kredi kartlarına, kartlardan da artık dijitale taşındı. Bu anlamda da Albaraka Türk tarafından hayata geçirilen Türkiye’nin ilk FinTech girişiminin kurucusu Insha Ventures sektörde çalışmalarına ve büyümesine hızla devam ediyor. Teknolojik anlamda bir dönüşümün yaşandığını ve dijitalleşen dünyanın öncülüğünü de finans sektörünün yürüttüğünü dile getiren Insha Ventures Genel Müdür Vekili Hasan Sami Bayansar ile dergimiz için FinTech kavramını ele aldık ve hem firmanın hem de sektörün merak edilenlerini konuştuk…

6dk okuma
Türkiye'de İş Dünyası27.03.2022
Fintech'lerin girişimcilik ekosistemindeki yeri büyüyor

Tüm dünyaya korku salan koronavirüsün etkisiyle temassız işlemler hız ve önem kazanırken para, cüzdanlardan kredi kartlarına, kartlardan da artık dijitale taşındı. Bu anlamda da Albaraka Türk tarafından hayata geçirilen Türkiye’nin ilk FinTech girişiminin kurucusu Insha Ventures sektörde çalışmalarına ve büyümesine hızla devam ediyor. Teknolojik anlamda bir dönüşümün yaşandığını ve dijitalleşen dünyanın öncülüğünü de finans sektörünün yürüttüğünü dile getiren Insha Ventures Genel Müdür Vekili Hasan Sami Bayansar ile dergimiz için FinTech kavramını ele aldık ve hem firmanın hem de sektörün merak edilenlerini konuştuk…

Paranın şekli artık değişiyor. Bunu herkes kabul ediyor ancak FinTech nedir? Kavramı en kısa nasıl tanımlayabiliriz?

FinTech; linans ve teknoloji sektörünü sentezleyen dijital temelli bir uygulamadır. Kullanıcıların her türlü geleneksel finansal işlemlerini kolaylıkla yapabilmesine olanak verir. Biz Insha Ventures olarak Albaraka Türk tarafından hayata geçirilen Türkiye‘nin ilk FinTech girişim kurucusuyuz. Insha Ventures, “Uçtan uca FinTech inşa eder, büyütür ve yatırım yapar” diyoruz ve çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu anlamda global FinTech çözümleri üretmeyi ve global bir Venture Builder olarak büyümeyi hedefliyoruz.

Sistem nasıl işliyor peki? 21 farklı bankanın kredi kartıyla işlem yapılabilen, QR kod, SMS ve e-mail ile ödeme alan sistemin alt yapısı nasıl ilerliyor?

Açık bankacılık ile gelen yeni regülasyonlar ve API kullanımı finans sektöründe bir dönüşümü de beraberinde getiriyor. Regülasyonlar ile yeni tanımlanan yapılar FinTech girişimleri ile finansal kuruluşlar arasındaki bağı güçlendirerek, bankaların birer platform haline gelmesine ve yeni iş birliği stratejileri geliştirerek kendi ekosistemlerini oluşturmasına neden oluyor. Insha Ventures olarak alanında uzman pek çok iş ortağımızla güçlü iş birlikleri yapıyoruz. Rekaberlik kapsamında iş ortaklarımızın sağladığı altyapıdan destek sağlıyoruz. Rekaberliğin işimizi daha da büyüttüğüne ve ekosistemi geliştirdiğine inanıyoruz.

TEKNOLOJİ ODAKLI YAŞAM KURMA SÜRECİ HIZLANDI

Para piyasaları ve ekonomi artık her an konuşuluyor ve herkesin de dilinde. Bu yeni nesil teknoloji insanların hayatına nasıl dokunacak? İnsanlarımız nasıl dahil olacak bu sisteme?

Her şeyin dijitalleştiği bir dünyada finans sektörü de bu trendin öncüsü konumunda. Pandemi de teknoloji odaklı yaşamı kurma sürecini hızlandırdı. İnsanlar artık finansal işlemlerini de daha basit ve kolay gerçekleştirmek istiyor. FinTech’ler bu noktada ürettiği ve sunduğu çözümlerle devreye giriyor. Türkiye’nin öncü FinTech girişim kurucusu Insha Ventures olarak bizler de insanların hayatlarını kolaylaştıracak dijital temelli uygulamaları geliştiriyoruz.

Globalde bu süreçler nasıl işliyor? Sizler sürece başladıktan sonra nasıl bir yol aldınız ve nasıl bir yol bekliyor bizleri?

Geçtiğimiz dönemde teknolojinin birçok alanda hızla gelişmesi, girişimcilik modellerinde de değişikliğe neden oldu. Bu değişim, Türkiye’deki girişimcilik ekosistemini dönüştürdü. FinTech’lerin girişimcilik ekosistemi içerisindeki yeri de büyümeye devam ediyor. Özellikle Merkez Bankası ve BDDK'nın yayımladığı önemli mevzuat değişiklikleri otoritelerin bu sektöre yönelik yaklaşımındaki ciddiyeti gösteriyor. Bu, FinTech’ler için daha çok bilinirlik anlamı taşıdığı gibi, daha fazla sorumluluk demek. Sektördeki paydaşların birbirleriyle sürekli görüşüp fikir alışverişi yapıyor ve iş birlikleri geliştiriyor olması da ayrıca ekosistemin sağlıklı büyümesi adına güzel ve önemli gelişmeler olarak öne çıkıyor. Rekaberlik kavramını daha sık duyduk ve duymaya devam edeceğiz. Diğer taraftan finans sektörü yeni teknolojilerle değiştikçe ve geliştikçe trendlerin ötesine geçmek daha önemli hale geliyor. Bu süreçte FinTech şirketleri çok kilit bir noktada konumlanıyor. Insha Ventures olarak bizler de ilk yılımızda pek çok yeni markayı hayata geçirdik. Bugün geldiğimiz noktada bir FinTech girişim kurucusu olarak bünyemizdeki 9 FinTech ile FinTech endüstrileri için önemli bir boşluğu dolduruyoruz. Bu ürünlerimizi kısaca açıklamak isterim. getinsha sürdürülebilir dijital hesap hizmeti sunarken, cep POS çözümümüz Alneo, senetleri dijital ortama taşıyan SEMOSİS, perakende satış ve ödeme noktalarını ATM’ye dönüştüren NakitBasit, uzaktan müşteri edinim platformu KimlikBasit, sanal POS ürünümüz PosBasit, online tahsilat platformumuz Kozmos, FinTech’lerin ihtiyaç duyduğu pek çok finansal teknoloji API’si ve lisans altyapısını tek bir platformda sunan girişim geliştirme ekosistemi FLYP gibi önemli finansal teknoloji markalarımız bulunuyor.

BANKA KADAR GÜVENLİ BİR HİZMET

Güvenlik her sektörde olduğu gibi sizin hizmet sunduğunuz sektörde de çok kıymetli. Bu konuda kullanıcılarınıza güven sağlamak adına nasıl çalışmalar yürütüyorsunuz?

Ürünlerimizin tamamını banka güvencesiyle hayata geçirdik. Merkez Bankası ve BDDK'nın yayımladığı önemli mevzuat değişiklikleri ve güncel güvenlik prosedürlerine uygun bir şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Banka iştiraki olduğumuz için bir banka gibi denetlemelere de tabii oluyoruz. Dolayısıyla kullanıcılar, güvenli bir şekilde ürünlerimizi kullanabiliyor.

İyi bir yatırımla güçlü bir yer edindiniz sektörde. Gelecek planlarınızda neler var? Nerelerde göreceğiz FinTech teknolojilerini?

Türkiye’nin yanı sıra global FinTech yönetim kabiliyetimizle, dört farklı Avrupa ülkesinde de FinTech operasyonları yönetiyoruz. Dijital finansal hizmet uygulamamız getinsha’da Almanya’nın dışında hizmet sunmak için Belçika, Hollanda ve Avusturya’da da pilot uygulamalarımızı tamamladık. 2022 yılının ikinci yarısından itibaren Avrupa Birliği’ndeki diğer ülkelere de açılacağız. Burada da önceliğimiz Fransa, İngiltere, İtalya ve Akdeniz ülkeleri olacak. Alneo’da ise kanalları çeşitlendirirken, 2022 yılında 30 bin yeni müşteriye ulaşmayı hedefliyoruz. Yıllık ciro hedefimiz ise 3 milyar TL. NakitBasit’te de yıl sonuna kadar ATM gibi hizmet verecek 10 bin noktayı aşmak ana hedefimiz. Para çekmenin yanında para yatırma, fatura yatırma, para transferi opsiyonlarını da NakitBasit’e eklemeyi planlıyoruz. PosBasit’in ilk faaliyet yılı olan 2022’de 1 milyar TL’lik yıllık ciroya ulaşmayı hedefliyoruz. Semosis platformumuzu diğer bankalara açmanın yanında Albaraka API’de ise yeni banka API’lerini hayata geçirmeyi ve dijital bankacılık lisansının gelmesini takiben bu alandaki çalışmalarımızı da hızlandırmayı amaçlıyoruz. Ayrıca yeni bankaların da enteg- rasyonuyla Semosis’in aylık 10 milyon TL’lik senet ödenen bir platform olmasını istiyoruz. Tahsilat ve yönetimsel ihtiyaçları dijitalleştiren Kozmos’ta bu yıl 200 bin daireye ulaşmayı hedefliyoruz. KimlikBasit ile de sahada yaygınlaşacağız. 50 kurumsal iş ortağını daha bünyemize eklemeyi amaçlıyoruz. Öte yandan önümüzdeki dönemde dijital bankacılık ve servis modeli bankacılığıyla birlikte FinTech girişimleri ve finansal kuruluşlar farklı lisanslar ve API’lerle kendi ekosistemlerini oluşturacak. Böylece FinTech’ler de artık bankacılık hizmetleri vermeye başlayacak. Bu da FinTech’lerin sunacağı ürün ve hizmet yel- pazesinin genişlemesinin önünü açacak. Herhangi bir FinTech girişimi bu düzenlemeyle servis bankalarının sahip olduğu altyapıyı kullanarak piyasaya yeni ürün ve hizmetler sunabilecek. Tam da bu noktada Insha Ventures olarak FinTech’lere servis modeli bankacılığı hizmetleri vermeye hazır olduğumuzu gururla söylemek isterim.

Söyleşi
Yorum Yaz