Söyleşi

Finansal teknoloji sektörünün çözüm odaklı yeni oyuncusu

Yenilikçi çözümleriyle 10 farklı kategoriden 40’ın üzerinde markaya hizmet veren iWallet, 200 binin üzerinde aktif kullanıcıya sahip. “Finansal teknolojiler ve müşteri deneyimi kavramları yan yana geldiğinde müşterilerimizin ilk olarak iWallet’ı anımsamalarını hedefliyoruz” diye konuşan firma Kurucusu ve Genel Müdür Harun Soylu, ana sistemlerinin dijital dünyaya doğduğunu ve bu sebeple de sürekli dijital yatırıma ağırlık verdiklerini söylüyor. Soylu’yla bu sayımıza iWallet firmasını ve finansal teknoloji kavramını konuştuk…

6dk okuma
Türkiye'de İş Dünyası14.07.2022
Finansal teknoloji sektörünün çözüm odaklı yeni oyuncusu

Yenilikçi çözümleriyle 10 farklı kategoriden 40’ın üzerinde markaya hizmet veren iWallet, 200 binin üzerinde aktif kullanıcıya sahip. “Finansal teknolojiler ve müşteri deneyimi kavramları yan yana geldiğinde müşterilerimizin ilk olarak iWallet’ı anımsamalarını hedefliyoruz” diye konuşan firma Kurucusu ve Genel Müdür Harun Soylu, ana sistemlerinin dijital dünyaya doğduğunu ve bu sebeple de sürekli dijital yatırıma ağırlık verdiklerini söylüyor. Soylu’yla bu sayımıza iWallet firmasını ve finansal teknoloji kavramını konuştuk…

iWallet’ı bizlere kuruluş aşamasından itibaren iş hacmi, geldiği nokta, hizmet verdiği nokta sayısı gibi rakamsal değerle anlatabilir misiniz?

iWallet olarak 2018 yılında müşterilerimize iPrize giyim kartı ile hizmet vermeye başlayarak sektöre adım attık. Geldiğimiz noktada giyimden markete, teknolojiden seyahate 10 farklı kategoride 40’ın üzerinde markada dijital cüzdan ile müşterilerimize hizmet sunuyoruz. iWallet yenilikçi çözümleriyle 20 binden fazla noktada 200 binin üzerinde aktif kullanıcısına hizmet vermektedir.

Finansal teknoloji kavramı artık hayatımızın her anında. Sizler bu anlamda tam olarak nasıl bir cevap veriyorsunuz sizi tercih edenlere?

Finans ve teknoloji kavramları birbirinden ayrı kavramlar olarak karşımıza çıksa da her ikisinin de gelişmesi ve büyümesi için birbirlerine ihtiyaçları söz konusu. Bu iki kavramın birleşmesi ile ortaya çıkan finansal teknoloji teriminin de gelişmesi ve büyümesi için en iyi müşteri deneyimlerine ihtiyacı var. iWallet ilk günden bu yana rekabet bölgesini müşteri deneyimi olarak belirledi.

Finansal teknolojiler ve müşteri deneyimi kavramları yan yana geldiğinde müşterilerimizin ilk olarak iWallet’ı anımsamalarını hedefliyor ve bu doğrultuda çalışmalarımızı şekillendiriyoruz. İnsan davranışlarını belirleyen en önemli hususlardan birisi de ihtiyaç duyulan ürünlerdir. Ülkemizdeki regülasyonların avantajlarını, finansal teknolojileri kullanarak, deneyimi en üst seviyede tutacak sistem ve markalarla müşterilerimize ulaştırıyoruz. Fiziksel ortamda kullanılan finansal teknolojilerimizi ayrıca müşterilerimizin değerlendirmelerine sunarak tüm paydaşlarımızla gelişim alanlarımızı belirliyoruz.

TEK BİR MOBİL UYGULAMAYLA YÜZDE 100 DİJİTAL ÖDEME

Kurumsal şirketler artık çalışanlarına daha fazla artı katmak adına birçok özelleştirilmiş imkânlar sunmayı hedefliyor. iWallet bu anlamda nasıl artı değer imkânları sunuyor?

Trendlerin göz açıp kapayıncaya kadar değiştiği bir dünyada yaşıyoruz. Bugün iyi çalışan bir yöntem veya uygulama yarın geçerli olmayabiliyor. Pek çok şeyde olduğu gibi çalışan bağlılığı için de bu husus geçerli. Çalışanlar ve işverenler pandemi süresince bazı kararları almak zorunda kaldılar. Bu kararların en başında çalışma ortamları, saatleri, çalışma şekilleri, çevrimdışı görüşmelerden çevrimiçi görüşmelere geçiş gibi başlıcalarını sayabiliriz. Diğer bir perspektifte kişisel sağlığın ne kadar önemli olduğu ve bu yönde yaptığımız tercihlerdi. İşverenler çalışanları için özel sağlık paketlerini devreye alırken çalışanlar da bu yan hakkı alabildiği şirketlerde çalışmak adına adımlar attı. Bu gözlemlediğimiz yaklaşımlar aslında işverenlerin de çalışanların da beklentilerini iyi analiz etmeleri açısından fırsatları da beraberinde getirdi. Şirketler bu süreçleri yaşarken, devletin vermiş olduğu istisnalar araştırılmaya başlandı. Bu istisnaları finansal teknolojiler kullanarak kolaylaştırmak, en iyi seçenekleri çalışanlara sunmak, maliyetleri düşürmek, çalışan aidiyetini yükseltmek, verimliliği artırmak, satın alma ve muhasebesel operasyonları azaltmak gibi önemli hizmet avantajlarımızı iWallet olarak sağlamaktayız. Kurum ve kuruluşların çalışanlarına mükemmel bir deneyimi, esnek çözümlerle sunuyoruz. Bu minvalde iWallet tek bir mobil uygulama ve yüzde 100 dijital ödeme seçeneği ile 10 farklı kategoride alışveriş imkânı sağlayarak, kullanıcılarımıza özgürce seçim yapabileceği bir dünya sunmaktayız.

iWallet Kurucusu ve Genel Müdür Harun Soylu

Teknolojiyle harmanlanmış işinizde sizler dijital dönüşümü çalışma sürecinde nereye konumlandırıyorsunuz? Ne gibi çalışmalar yürütüyorsunuz?

iWallet’ın ana sistemleri dijital dünyada doğdu ve büyürken karşısına çıkan süreçlerde, dijital dünyasından kopmamak adına sürekli gelişim mottosuyla ilerliyor. Dijital dönüşüm kavramı aslına bakarsanız bizim için deneyim iyileştirme, dijital adaptason olarak konumlanmakta ve tepki süreçlerimizi insana dayalı olmayan bir yapıya dönüştürmede bizlere yardımcı olmaktadır. Pandemi dönemi öncesinde çalışanlara, ayni yardımlar erzak kolisi veya fiziki hediyelerle yüksek oranda yapılırken, pandemi ile birlikte bu yardımların birçoğu dijital olarak yapılmaya başlandı. iWallet olarak yan haklar kapsamında hayata adapte olan dijital geliştirmelerde öncü olduk. Devamında mobil uygulamamız ile kullanıcılarımıza özgür seçim imkânı sunmanın yanı sıra harcarken veya yüklerken kazandıran bir dünyanın kapılarını açtık. Yakın gelecekte kullanıcılarımızın kurumlar aracılığı ile aldığı indirim ve ek kazançları, bireysel tüketimlerinde de rahatlıkla kullanabilecekleri, sevdiklerini ödüllendirebilecekleri, ebeveynler çocuklarına nakdi yerine iWallet kartı dijital olarak temin edip, kontrollü harcama yaptırabilecekleri servislerimizi sunmak istiyoruz.

"KOBİ VE MİCRO İŞLETMELER YAN HAKLARINI BİLMİYOR"

Globalde yaptığınız işin karşılığı nasıl? Globale göre bizler ne konumdayız?

Özellikle Avrupa ve Kuzey Avrupa ülkeleri yan haklar ve esnek yan haklar noktasında ciddi çalışmalar yapılan bölgelerdir. Avrupa ve Kuzey Amerika ülkelerinde çalışanlara yan ve esnek hakları noktasında kapsamlı çözümler ve imkânlar sunulmaktadır. Elbette bu bölgelerdeki ülkelerdeki yasal mevzuatların kurum ve kuruluşlara tanıdığı vergisel avantajlar ve hibeler çok önem arz etmektedir. Bu doğrultuda şirketler çalışanlarına yemek kartı dışında hediye kartları, kültür harcamaları için yardımlar, sağlık giderleri, tatil yardımları ile destek olmaktadırlar.

Bazı ülkelerde hediye kartları sadece çalışanlar ile sınırlı tutulmamakta, çalışan bireyin çekirdek tüm ailesini (eş ve çocuklar) kapsayacak şekilde yapıldığını da gözlemlemekteyiz. Tüm milli ve dini özel günlerde bu destekleri çalışanlarına ailelerini de kapsayacak şekilde vermekteler. Özellikle çalışanların ve aile bireylerinin sosyal ve kültürel gelişimini destek olma noktasında devletin de sağladığı teşvik ve vergisel avantajlar ile şirketler tiyatrodan sinemaya, konserlerden fuarlara, sergilere kadar farklı birçok kültürel ve sosyal gelişim için destekleri yan hak olarak sunmaktadırlar. Şirket çalışanı olan evli bireylerin çocuklarına okul, kitap, kırtasiye ve internet yardımı gibi yan hakları da bu çerçevede verilmektedir. Ülkemizde ayni yardım ile ilgili mevzuatların özellikle KOBİ ve micro işletmelerde tam bilinmediğini gözlemliyoruz. Bu konuda getirilecek düzenlemeler, işverenlere sağlanan bu faydaların daha ulaşılabilir olmasını sağlayabilir. Çıkacak regülasyonlar mali müşavirler aracılığı ile mükelleflerine iletilebilir.

Bu sayede kitlesel olarak bu avantajlar işveren ve çalışanlar tarafından kullanılabilir. Mevcut durumda çalışan sayısı yüksek veya küresel şirketler ülkemizdeki ayni yardımları ve avantajlarını etkin kullanmaktalar. İşveren ve çalışanlar arasındaki birçok beklentiyi karşılayan, bazı durumlarda bir nevi arabuluculuk görevi de üstlenen bu süreci avantajlı konuma getiren teşvikler, dijital yaklaşımlarla ülkemizde operasyonu da oldukça kolay şekilde yönetilebilmektedir.

Gelecekte iWallet’ı nerede göreceğiz? Hedefleme ve planlamalarınızdan bahsedebilir misiniz?

iWallet bugüne kadar yaptığı tüm işlerde dokunduğu tedarikçisinden, müşterisine, kullanıcısından çalışanlarına kadar tüm paydaşların içinde olduğu bir yapı kurmak için çalıştı. Gelecekte de bu yapıyı korumak öncelikli görevlerimiz ve çizgimiz olacaktır. Her zaman hayatımızın akışına adapte edeceğimiz finansal teknolojileri geliştirdik. iWallet 2023 stratejileri arasında yer alan çalışan / müşteri ödüllendirme ekosistemimize ek olarak yemek kartı altyapımızı 2022 yılında tamamlıyoruz. İlk pilot denemelerimiz başladı. Hedefimiz 2025 yılında Türkiye’nin kullanıcı sayısı bakımından ilk üç yemek kartından birisi olmak ve yine üç ayrı ülkede de faaliyet göstermek. Tabi sektörel ihtiyaçlar için gündem yaparken, ödeme araçlarımızı ve yöntemlerimizi de kullanıcılarımız için geliştirmeye devam edeceğiz. Kapalı ve açık devre argümanları bir arada çalıştıracak, geçmişten bugüne bizlerle bağdaşan hediyeleşme kültürümüze farklı bir bakışla kapı aralayan teknolojileri, hızlı ödeme yapılarını müşterimiz ve üyelerimizle kavuşturmaya devam edeceğiz.

Söyleşi
Yorum Yaz