Şirket Haberleri

Eczacıbaşı Topluluğu güneşin enerjisi ile yatırımlarını yeşertiyor

Eczacıbaşı Topluluğu’nun en büyük faaliyet alanını oluşturan yapı ürünleri markası Vitra Karo, çevreye karşı olan duyarlı bakışını Bilecik Bozoyük’te faaliyete geçirdiği üretim tesisi ile gözler önüne serdi. Tesisin son fazını 13 Mayıs’da gerçekleştirdiği törenle hizmete açan Vitra Karo, tesiste yakın dönemde kuracağı güneş panelleri ile enerjisinin yüzde 7’sini yeşil kaynaklardan karşılayacak. Vitra Karo, yeni kurulan tesisiyle birlikte Avrupa pazarında büyümesini hızlandırırken, enerji tüketimini ve israf oranlarını düşürerek sürdürülebilirliğe de büyük katkı sağlamayı hedefliyor.

6dk okuma
Türkiye'de İş Dünyası14.05.2022
Eczacıbaşı Topluluğu güneşin enerjisi ile yatırımlarını yeşertiyor

Eczacıbaşı Topluluğu’nun en büyük faaliyet alanını oluşturan yapı ürünleri markası Vitra Karo, çevreye karşı olan duyarlı bakışını Bilecik Bozoyük’te faaliyete geçirdiği üretim tesisi ile gözler önüne serdi. Tesisin son fazını 13 Mayıs’da gerçekleştirdiği törenle hizmete açan Vitra Karo, tesiste yakın dönemde kuracağı güneş panelleri ile enerjisinin yüzde 7’sini yeşil kaynaklardan karşılayacak. Vitra Karo, yeni kurulan tesisiyle birlikte Avrupa pazarında büyümesini hızlandırırken, enerji tüketimini ve israf oranlarını düşürerek sürdürülebilirliğe de büyük katkı sağlamayı hedefliyor.

Türkiye ekonomisine katkı sağlayan ihracat odaklı yatırımlarını sürdüren Eczacıbaşı Topluluğu 80’nci yılında yatırım sepetine bir fabrika daha ekledi. Bu anlamda Topluluğun en büyük iş alanını oluşturan yapı ürünleri sektöründe faaliyet gösteren ve Türkiye’nin karo sektöründe ihracat şampiyonu olarak bilinen Vitra Karo A.Ş.’nin Bilecik Bozüyük’te tamamlanan yeni tesisi düzenlenen törenle hizmete girdi. 2022 yılına dair yatırımlarına 250 milyon avroyu aşkın bir bütçe ayıran Eczacıbaşı Topluluğu, bu hamlesiyle kriz dönemlerinde beklemenin değil, yatırıma odaklanmanın da güzel bir örneğini ortaya koymuş oldu.

Vitra Karo’nun Bozüyük kampüsündeki üretim kapasitesi, yeni tesis yatırımıyla birlikte 22 milyon metrekareden 25,5 milyon metrekareye çıkarken, yurt dışındaki yatırımlarımla birlikte toplam kapasitesi de 30 milyon metrekareye ulaştı. Yeni tesis, 83 yeni istihdam sağlarken Vitra Karo’nun toplam Bozüyük kampüsündeki çalışan sayısı ise 1080’e ulaştı.

Karbon ayak izini azaltmak için yeşil enerjiye ağırlık veren ve yeni tesisin çatısına güneş enerjisi kurmak için lisans iznini alan VitrA Karo, sonbaharda tamamlayacağı yatırımla kullandığı elektrik enerjisinin yüzde 7’sini de yeşil enerjiye çevirecek.

Yeni tesisiyle yıllık 3,5 milyon metrekare büyük ebatlı porselen karo üretim kapasitesine sahip olan Vitra Karo, aynı zamanda enerji verimliliğini artırıp, israfın önüne de geçerek sürdürülebilirliğe sağladığı katkıyı büyütecek. Vitra Karo, ihracat odaklı, kapsamlı Endüstri 4.0 uygulamaları ile veriye dayalı üretim yönetimini hayata geçiren yeni tesisiyle birlikte Avrupa pazarındaki büyümesini de hızlandıracak.

VitrA Karo'nun Bilecik Bozüyük'teki üretim kampüsünde hayata geçirilen yeni tesis, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in katılımıyla açıldı.

BOZÜYÜK’TE  5’İNCİ TESİS YOLDA

Yeni tesisin hizmete girmesi nedeniyle 13 Mayıs Cuma günü Vitra Karo’nun Bozüyük’teki üretim kampüsünde düzenlenen törene, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Faruk Eczacıbaşı, Eczacıbaşı Topluluğu CEO’su Atalay Gümrah, VitrA Karo A.Ş. CEO’su Hasan Pehlivan, Eczacıbaşı Topluluğu çalışanları ve davetliler katıldı.

Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, açılış töreninde yaptığı konuşmada Topluluğun 80. yılında küresel rekabet gücünü artırmak amacıyla her alanda inanç ve istikrarla yatırıma devam ettiklerini vurgulayarak, “Eczacıbaşı Topluluğu 80 yıldır, Türkiye’de çağdaş, kaliteli ve sağlıklı yaşamın bayrağını taşıyor. Topluluğumuz bugün 46 kuruluşu, 39 üretim tesisi ile 120’den fazla uluslararası pazarda faaliyet gösteriyor. Küresel rekabette gücümüzü artırmak üzere faaliyet gösterdiğimiz her alanda yatırımlarımızı sürdürüyoruz. 2022 yılında 250 milyon Euro'nun üzerinde yatırım planladık. Bu yatırımların arasında bulunan Vitra Karo'nun yeni işletmesini bugün devreye alıyoruz. Kısa bir süre sonra da seramik sağlık gereçleri üretimi için yine Bozüyük'te beşinci işletmemizin yatırımı tamamlanacak“ dedi.

Yapı ürünlerinin, Eczacıbaşı Topluluğu’nun en büyük faaliyet alanını oluşturduğunu ifade eden Bülent Eczacıbaşı, “Ülkemizin toplam seramik sağlık gereçleri ihracatının yüzde 50’sinden fazlasını gerçekleştiriyor; AB ülkelerine yapılan ihracatta karo ürünlerimizle birinci sırada bulunuyoruz. Vitra Karo‘da devreye aldığımız yeni tesisimizle kapasitemizi bir adım öteye taşıyoruz“ dedi.

Eczacıbaşı Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı “80. yılımızda yatırımlarımıza devam ediyoruz. Topluluğumuzun bu yılki yatırımları 250 milyon avroyu geçecek” dedi.

ÜRETİM VE İHRACAT ODAKLI BÜYÜME

Törende yaptığı konuşmada son dönemde madencilikte hem üretim hem de ihracat rakamlarında tarihi rekorlara imza atıldığını ifade eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin bor üretiminde açık ara dünya lideri olduğuna dikkat çekti. Dönmez; “Altın üretiminde 42 ton ile Cumhuriyet tarihinin en yüksek üretim rakamına ulaştık. İnşallah en kısa sürede 45 ton ve üzerine de çıkacağız. Geçtiğimiz yıl pandemi koşullarına rağmen demir, nikel, boksit, fosfat, trona ve tuz üretimlerimiz tarihi zirvelerini gördü” dedi.

Üretimde yaşanan bu artışların maden ihracatı gelirlerine de yansıdığını belirten Dönmez, “2021 yılında 5 milyar 930 milyon dolarlık maden ihracatımızla bugüne kadarki en yüksek ihracat gelirine ulaştık. 2020 yılına göre yüzde 39’luk, son 20 yılla kıyasladığımızda ise 10 kattan daha fazla bir artış görüyoruz” dedi.

Türkiye’nin son dönemde üretim ve ihracat odaklı bir büyüme modeline geçiş yaptığını ifade eden Dönmez, “Biz bu yatırımları sadece tesis yatırımları olarak görmüyoruz. Her şeyden öte burada kullanılan teknoloji, yapılan Ar-Ge ve inovasyon bu yatırımların katma değerini artıran önemli bir unsur. Bu tesiste ham maddeden uç ürüne kadar son teknolojiyle donatılmış, yapay zekânın kullanıldığı bir altyapı mevcut. Ve bu gelişmiş altyapı beraberinde nitelikli, son teknolojilere hâkim yetkin bir iş gücünün istihdamına da kapı aralıyor. Bizim de son dönemde ortaya koyduğumuz madencilikte katma değerli ürün stratejisiyle de uyumlu bir yatırım. Mevcut madenlerimizi işleyerek, onları katma değerli uç ürün olarak piyasaya sunduğumuz bu tür yatırımlarla, madencilikten aldığımız küresel payı daha da artıracağız . Tesis, toplam enerjisinin yüzde 7’sini yeşil kaynaklardan karşılayacak. Bu rakam inanıyorum ki önümüzdeki yıllarda peyderpey artacak” şeklinde konuştu.

BAŞARI HİKAYESİ NASIL YAZILIR?

Yaptığı konuşmada Eczacıbaşı Topluluğu’nun yaptığı yatırımlara dikkat çeken Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Topluluğun tesislerinin kapasitesini her geçen gün artmaya devam ettiğini, kademeli olarak devreye alınan yatırımda artık son etabına yaklaşıldığını ifade etti.

“VitrA Karo 3 yıldır sektörün ihracat şampiyonu. Yatırımın tamamlanması ile 25 milyon avronun üzerinde ilave ihracat yapacak. Ülkemiz adına gurur verici bir diğer husus da VitrA’nın Almanya’da üst kategori sınıfında pazar lideri olması. Tam anlamıyla bir başarı hikâyesinden bahsediyoruz. Bakınız bu başarı hikayesi, bu büyüme, dünyadan ses getiren işlere imza atma tesadüfen olmuyor. Değişime direnerek değil, değişime öncülük ederek oluyor. Bugün açılışını yaptığımız bu tesis, dördüncü sanayi devriminin temelini oluşturan dijital dönüşümün bütün nimetlerinden faydalanıyor. Bir yandan veriye dayalı üretim yaparken diğer yandan dijital baskı ve malzeme uygulama teknolojileri ile tasarımlarını en gerçekçi şekilde yapıyor” diyen Bakan Varank, bu tür yatırımların sürdürülebilir çözümlerle enerji verimliliğini artırdığına dikkat çekti.

YAPAY ZEKAYLA İSRAF ÖNLENİYOR

Vitra Karo CEO’su Hasan Pehlivan, “Yeni tesisimizle birlikte büyük ebatlı porselen karo üretim yetkinliğimizi ve kapasitemizi arttırıyoruz. Bu kategori Avrupa hedef pazarımızda ciddi büyüyen bir kategori. Amaç sadece ebat değil. Yatırım sonucu çıkacak ürünler, doğal taş ve mermer gibi malzemelerin yüzey hissini veren, tasarımlarımızı daha gerçek bir şekilde hayata geçirecek dijital teknik uygulamaları da birleştirdiğimiz ürünler olacak” diyerek tasarım iddialarının daha da artacağına dikkat çekti.

Bütün bunlarla birlikte sürdürülebilirlik konusunun da kendileri için son derece önemli olduğunu dile getiren Pehlivan,  “Yeni tesisimizde üretim safhasında rekor seviyede enerji verimliliği sağlıyoruz. Bu hattımızda enerji tüketimi normal hatlara göre yüzde 15 daha azaldı. Ayrıca israf dediğimiz üretim atığının önüne geçiyoruz. Dijital sensörlerle sağladığımız data akışıyla yapay zeka algoritmalarını kullanarak, üretim hatası ile çıkan ürünleri en aza indiriyoruz.  2017’de yüzde 8 ortalama üretim atığını önce yüzde 4,5 seviyesine çektik” dedi.

Şirket Haberleri
Yorum Yaz