Evet devir yenilik devri, devir teknoloji devri, devir her şeyden de öte yaptıklarınla farkını ortaya koyarak ayakta kalma devri…Hal böyleyken pandemi ile birlikte yükselişe geçen ve şu günlerde de altın günlerini yaşayan e-ticaret, tüm çevrelerin radarına girmiş durumda. Bu oyunda doğru hamleler yapıp liderlik koltuğuna oturan da var, geride kalanlar da…e-ticaretin yeni oyuncularından biri de “vartabi.com”. 200 milyon TL sermaye ile kurulan Vartabi, kısa sürede 3 bin üye ve 3 milyon ürüne ulaşmayı başardı.
E-ticaret sektörüne iddialı bir giriş yapan bu girişi kendine özgü modeli ile ortaya koyan vartabi, e-ticarette ezberleri bozup, satıcılar için komisyon oranlarını kaldırırken alıcıların daha ekonomik koşullarda ürüne ulaşmasını sağlıyor. Platformun en karakteristik özelliklerinden biri de komisyonu ortadan kaldırması. E-ticaretteki pazaryerlerinde alınan yüksek komisyonlar satıcıların en büyük şikayetlerinden biriyken vartabi söz konusu komisyonu ortadan kaldırarak ezberleri ortadan kaldırıyor.
Tüketiciler için ‘Mutluluk listesi’ seçeneğiyle dünyada bir ilki gerçekleştiren Vartabi, piyasa şartlarında uygun fiyat, iyi hizmet ve farklı bir alışveriş deneyimi yaşatmayı hedefliyor.
MUTLULUĞUN LİSTESİ Mİ OLUR DEMEYİN
Yıllık üyelik sistemiyle çalışan platform, kargo ve banka tahsilat ücretlerinin üzerine de kâr koymuyor. Hal böyle olunca tedarikçinin maliyetleri düşüp kârı artarken alıcı da ürüne daha ekonomik koşullarda ulaşabiliyor. ‘Mutluluk listesi’ adı verilen ürünle de farkını ortaya koyan Vartabi, özel günlerdeki hediyeleşme kültürünü dijital imeceye dönüştürüyor.

“VARTABİ’Yİ DİJİTAL AVM OLARAK NİTELENDİRİYORUZ”
Çiçeği burnunda bir platform olan Vartabi’nin tanıtım toplantısında konuşan Vartabi Genel Müdürü Gonca Soyluoğlu, Platformun piyasa şartlarında uygun fiyat, iyi hizmet ve farklı bir alışveriş deneyimi yaşatmayı hedeflediğini aktararak, “Vartabi’yi diğer pazar yerlerinden ayıran en önemli özelliği tedarikçilerden sattıkları ürün başına komisyon almaması, yıllık üyelik sistemiyle çalışması. Ayrıca Vartabi kargo ve banka tahsilat ücretlerinin üzerine de kâr koymuyor. Böylece, tedarikçinin maliyetlerini düşürerek son kullanıcıya daha ekonomik ürün satılmasına vesile oluyor” şeklinde konuştu. Satışlardan komisyon alınmadığı için Vartabi’yi dijital AVM olarak nitelediklerini anlatan Soyluoğlu, yıllık üyelik uygulamasıyla satıcının sektörde rekabet edebilme gücünü artırdıklarını söyledi.
DİJİTAL İMECE HİZMETİ
Türkiye’de online satış yapan her firmayı vartabi.com da görmek istediklerini aktaran Soyluoğlu sözlerine şöyle devam etti. “Piyasa şartlarında en hesaplı fiyat, en iyi hizmet ve farklı bir alışveriş deneyimi yaşatmak amacıyla hizmete giren Vartabi hem tüketiciye hem de satıcıya çeşitli avantajlar sunuyor. Mağazalar sayfalarına kendi firmalarının kartvizitini yükleyebiliyorlar. Dolayısıyla tüketiciyle satıcı birbiriyle direkt temas kurabiliyor. Tüketici ürünü bizden almak zorunda değil. Vartabi’yi rakiplerinden ayıran en önemli özelliklerinden biri ‘Mutluluk listesi’. E-ticaret pazarına dünyada ve Türkiye’de ilk olan ‘dijital imece’ adını verdiğimiz sistemle giriş yaptık. Bu sistemle klasik e-ticaret sitesi olmanın yanı sıra toplumsal yardımlaşma duygusunu da ön plana çıkarmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda listeleme özelliğini geliştirdik. Listeleme seçeneği ile geleneklerimizden gelen yardımlaşma kültürünü ön plana çıkardık.”

HEDEF; 25 BİN MAĞAZA, 2 MİLYON ÜYE
Vartabi mağaza sayısını bir yıl içinde 25 bine, üye sayısını ise 2 milyona çıkarmayı planlıyor. Platformun yıllık ciro hedefi ise 1 milyar TL. Altı ay içinde Asya’da Türk Cumhuriyetlerine ve Orta Doğu pazarına açılmayı hedefleyen Vartabi’nin aplikasyon versiyonu ise ekim ayında devreye girecek.
E-TİCARETE DAİR RAKAMLAR NE DİYOR?
2020 e-ticaret hacmi: 226.2 milyar TL
2021 e-ticaret hacmi: 381.5 milyar TL
2021’de e-ticaret hacminin bir önceki yıla göre büyüme oranı: % 69
2022’de beklenen e-ticaret hacmi: 550 milyar TL
2022’de e-ticaret hacminin bir önceki yıla göre öngörülen büyüme oranı: % 44
7.2 MİLYAR TL HARCANDI
. TÜİK verilerine geçen yıl 561 bin çift evlendi.
. 1 milyon 79 bin bebek dünyaya geldi.
. Geçen yıl yıl yaklaşık 1.5 milyon kişi düğün ve bebek alışverişi yaptı ya da bu çiftlere hediye alındı.
. Söz, nişan, kına, düğün yapmak ve yeni ev kurmanın maliyeti yaklaşık 200 bin TL’yi buluyor.
. Ticaret Bakanlığı verilerine göre beyaz eşya ve küçük ev aletlerine yaklaşık 53 milyar TL, giyim ayakkabı aksesuarlara 24 milyar TL, elektronik ürünlere 21.5 milyar TL, etkinliklerin vazgeçilmezi dekorasyon bahçe düzenleme sektöründe 7.2 milyar TL harcandı.
. Türkiye’de tüketicilerin yüzde 80’i hediye alırken bu oran Avrupa’da yüzde 48.