Söyleşi

Dünyanın ekonomide mucize ülkesi Almanya

Almanya dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer alan bir ülke. Bu başarısında ise endüstri, ihracat, dışa açık ulusal ekonomi, güçlü orta direk, fuarlar, start-up çalışmaları ve tam kapasite istihdam oranlarının payı çok büyük. Almanya, tarih boyunca Türkiye’nin en önemli ticaret ortakları ve yatırımcılarının başında geldi. 1960’larda Türkiye’den Almanya’ya verdiğimiz göç, ülkeler arasındaki ticari ilişkinin de ötesine geçerek ayrı bir bağ kurmamızı sağladı. Bizlerde Türk tarihi için vazgeçilmez bir ülke olan Almanya’yı daha yakından inceleyelim istedik ve Almanya’da İş Dünyası özel sayımızda sizler için Almanya'nın ekonomik göstergelerini inceledik…

6dk okuma
Türkiye'de İş Dünyası23.03.2023
Dünyanın ekonomide mucize ülkesi Almanya

Almanya dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer alan bir ülke. Bu başarısında ise endüstri, ihracat, dışa açık ulusal ekonomi, güçlü orta direk, fuarlar, start-up çalışmaları ve tam kapasite istihdam oranlarının payı çok büyük. Almanya, tarih boyunca Türkiye’nin en önemli ticaret ortakları ve yatırımcılarının başında geldi. 1960’larda Türkiye’den Almanya’ya verdiğimiz göç, ülkeler arasındaki ticari ilişkinin de ötesine geçerek ayrı bir bağ kurmamızı sağladı. Bizlerde Türk tarihi için vazgeçilmez bir ülke olan Almanya’yı daha yakından inceleyelim istedik ve Almanya’da İş Dünyası özel sayımızda sizler için Almanya'nın ekonomik göstergelerini inceledik…

Dünyanın dördüncü büyük ekonomisi olan Almanya 10 yıllık aralıksız büyüme döneminin ardından 2020 yılında Covid-19 nedeniyle yüzde 4,6 küçüldü. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından açıklanan veriler incelendiğinde, bu yılda küresel tedarik zincirlerindeki aksaklıklar Almanya imalat sanayinin yüzde 10,4, sabit sermaye yatırımlarının ise yüzde 3,5 küçülmeye yol açtığı görülüyor. Ancak tüm bunlara rağmen Almanya ekonomisinin 2021’de yüzde 2,8, 2022 yılının ilk iki çeyreğinde sırasıyla yüzde 0,8 ve yüzde 0,1 büyüdüğü gözlemleniyor. Alman ekonomisinin 2022 yılında yüzde 2,1 genişleyeceği tahmin ediliyordu fakat bu genişleme enerji ve arz sorunlarının da etkisiyle 1,9 oranında gerçekleşti. Almanya’yı güçlü kılan en önemli göstergelerden biri de Ar-Ge’ye oldukça önem vermesi. Almanya dünyada en fazla Ar-Ge harcaması yapan ülkeler arasında yer alıyor. Ülkede Ar-Ge harcamasına ayrılan tutar Gayri Safi Yurt içi Hasıla’nın (GSYH) yüzde 3’üne tekabül ediyor.

‘Alman malı kaliteli olur’ algısı her kesime yayılmış durumda. Bu kalite algısı Almanya’nın Güney ve Doğusundaki ülkelerde daha rekabetçi iş gücü koşullarında Alman üretim kalite standartlarının korunarak üretim gerçekleştirilmesi, çok uluslu Alman şirketler için tedarik zincirinde arz güvenliği sağlıyor. Federal hükümet, Almanya'nın dijital dönüşümünü hızlandırmak ve iklimle ilgili altyapı projelerine destek vermek amacıyla, 2021'den 2024'e kadar kamu sektörü yatırımlarını önemli ölçüde artırmayı planlıyor. Böylece, dijital dönüşüm ve yeşil dönüşüm alanlarında çalışan şirketler ve girişimciler için önemli fırsat kapıları açılacağını şimdiden söyleyelim…

TÜRKİYE İLE ALMANYA ARASINDAKİ TİCARİ İLİŞKİLER


Türkiye Almanya ile yaptığı ticarette son 19 yıldır net ithalatçı konumunda. Almanya, ülkemiz ihracatında birinci, ithalatında ise üçüncü sırada yer alıyor. Türkiye’nin Almanya’nın ithalatından aldığı pay yüzde 1,5 seviyesinde olup, bu oranda son 20 yıldır kayda değer bir değişim görülmemiş, yüzde 1,3-yüzde 1,5 bandında seyretmiştir. 2021 yılında Almanya’ya ihracat yüzde 20,9 artarak 19,3 milyar Dolar'a yükselirken, Almanya’dan ithalat yüzde 0,1 artarak 21,8 milyar Dolar'a yükselmiş ve 2,4 milyar Dolar dış ticaret açığı verilmiştir. Almanya’ya verilen dış ticaret açığı bu dönemde önceki yıla göre yüzde 58 azaldı. Son beş yıllık dönemde ülkeye yapılan ihracat yıllık ortalama yüzde 5,4 büyürken; Türkiye’nin en fazla ihraç ettiği ürünler arasında otomotiv, makinelar, örme giyim eşyası, elektrikli cihazlar ve demir-çelikten eşya üst sıralarda yer aldı. İthal edilenürünlerde ise makinelar, otomotiv, elektrikli cihazlar, plastikler ve eczacılık ürünler sıralandı. Eylül 2021 ile Ağustos
2022 arasındaki dönemde Türkiye’nin Almanya’ya ihracatı 20,7 milyar Dolar olurken Türkiye’nin Almanya’dan
ithalatı 22,4 milyar Dolar seviyelerine yükseldi.


SANAYİ METROPOLÜ; KUZEY REN-VESTFALYA


Kuzey Ren-Vestfalya, Ruhr havzasındaki kömür işletmeleri, demir çelik sanayisi ile geçmişi yüzyıllara dayanan dev bir sanayi bölgesi. Deniz, demir ve kara yolları ile Avrupa’nın üretim merkezi olan ve devamlı göç alan eyalet, aynı zamanda 1960’lı yıllarda Türkiye’den Avrupa’ya başlayan işçi göçünün de merkezi konumunda. İşçi göçünün merkezi olan Köln, Düsseldorf, Essen, Duisburg gibi şehirleriyle Kuzey Ren-Vestfalya, son yıllarda Avrupa’da yapılanmak isteyen Türk şirketlerinin ve iş insanlarının gözde lokasyonlarından biri haline gelmeye başladı. Yatırımcılar için önemli bir bölge olmasının başlıca sebepleri ise 3M, BP, Ericsson, Ford, Huawei, QVC, UPS, Toyota ve Vodafone gibi küresel şirketlerin bu bölgede yer alması elbette. Bu küresel markalar aynı zamanda yaklaşık 1 milyon kişiye istihdam sağlamasıyla da şehrin ekonomisine büyük katkılar sağlıyor.

733 milyar Euro ile NRW, Almanya’nın Gayri Safi Yurt içi Hasılasının (GSYH) yüzde 20,5’ini sağlıyor. Böylelikle Kuzey Ren-Vestfalya, tüm federal eyaletler arasında belirgin bir şekilde en üstte yer alıyor. 2021 yılında eyalette ortalama kişi başı GSYH tutarı 40.951 Euro olup, çalışan başına da ortalama 76.427 Euro seviyesinde gerçekleşti. Kuzey Ren-Vestfalya'daki işgücünün yüzde 19,7'si sanayi sektöründe çalışıyor. Özellikle Ruhr Metropol yöresi başta olmak üzere Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti, Avrupa'nın en güçlü sanayi bölgelerine sahip. Dünya standartlarında büyük sanayi şirketlerinin yanı sıra, kendi alanlarında lider olan düzinelerce küçük ve orta ölçekli şirketlere de ev sahipliği yapıyor. Sanayi aynı zamanda eyalet için büyüme ve refahın da temelini oluşturuyor. Almanya'nın en büyük 100 şirketinin 37'sinin merkezi, Ren ve Ruhr nehirlerinin kıyılarında konuşlanıyor. Bu sebeple de Kuzey Ren Vestfalya’ya küresel aktörlerin memleketi demek hiçte yanlış olmaz.


KONGRE VE FUAR KENTİ; DÜSSELDORF


Bugün Almanya'nın ekonomik, sosyal, kültürel ve siyasal hayatında önemli yeri bulunan Düsseldorf, 1946'dan bu yana KRV eyaletinin başkenti. Düsseldorf, Ren Nehri kıyısında kurulmuş moda ve fuarlarıyla meşhur dinamik bir ekonomi bölgesi olarak karşımıza çıkıyor. Düsseldorf,yüzölçümü olarak 217 kilometrekarelik alanı ve yaklaşık 650 binlik nüfusuyla Almanya'nın en büyük yedinci şehri. Düsseldorf aynı zamanda yakın mesafelerin kenti olarak da anılıyor. Bu da yatırımcı ve yerel halk için oldukça büyük bir avantaj sağlıyor. Ülkenin ve Ruhr Havzası’nın önde gelen endüstri, bilim ve kültür merkezlerinden biri olan Düsseldorf’ta aynı zamanda matbaacılık, dış satıma dayalı ticaret, uzmanlık fuarları da kent ekonomisinde önemli bir yer tutuyor. Ren-Vestfalya Borsası, Thyssen, Mannesmann, Henkel gibi dev endüstri ve ticaret kuruluşlarının, sendikaların, büyük banka yönetimlerinin merkezleri de bu kentte toplanıyor.

Söyleşi
Almanya'da İş Dünyası
Yorum Yaz