Söyleşi

Dünyada nadir uygulanan model; sosyal e-ticaret

Firmaların ticari faaliyetlerini internet üzerinden yapmaları olarak açıklanan e-ticaret, özellikle pandemi döneminde oldukça popüler hale geldi. Stratejik büyüme planıyla uluslararası bir marka olmayı hedefleyen Sefamerve, kısa sürede büyük bir ivme kazanarak Türkiye’nin en önemli e-ticaret markalarından bir tanesi oldu. Yaptıkları çalışmalar ile ülkemizi globalde en iyi şekilde temsil eden Sefamerve’yi konuşmak üzere Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Metin Okur ile bir araya geldik. Sektöre birçok yenilik ve ilki kazandırarak global bir marka olma yolunda ilerlediklerini söyleyen Okur, “Almış olduğumuz ödüller, global bir marka olma hedefimizin de gerçekçi olduğunu gösteriyor” diyor.

6dk okuma
Türkiye'de İş Dünyası13.05.2022
Dünyada nadir uygulanan model; sosyal e-ticaret

Firmaların ticari faaliyetlerini internet üzerinden yapmaları olarak açıklanan e-ticaret, özellikle pandemi döneminde oldukça popüler hale geldi. Stratejik büyüme planıyla uluslararası bir marka olmayı hedefleyen Sefamerve, kısa sürede büyük bir ivme kazanarak Türkiye’nin en önemli e-ticaret markalarından bir tanesi oldu. Yaptıkları çalışmalar ile ülkemizi globalde en iyi şekilde temsil eden Sefamerve’yi konuşmak üzere Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Metin Okur ile bir araya geldik. Sektöre birçok yenilik ve ilki kazandırarak global bir marka olma yolunda ilerlediklerini söyleyen Okur, “Almış olduğumuz ödüller, global bir marka olma hedefimizin de gerçekçi olduğunu gösteriyor” diyor.

Hem tüketiciler hem de satıcılar için avantajlı olan dijital ortamın önemi her geçen gün daha da artıyor. Özellikle firmaların çok daha kısa süre içerisinde daha büyük kitleye ulaşması için en ideal yol olan e-ticaret, tüketiciler için de en cazip alışveriş yöntemlerinin başında geliyor. Yeni dağıtıcılara ve tedarikçilere ulaşma kolaylığı, tedarik zinciri yönetiminde iyileşme, dünya pazarlarına girme olanağı, küresel tanınırlık imkanı, coğrafi kapsama alanı artışı, genel işletme maliyetlerinin azalması, iletişim maliyetlerinin azalması, daha az maliyetle daha etkili tanıtım, satın alma maliyetlerinin düşmesi gibi tüketiciye ve kullanıcıya pek çok avantaj sağlayan e-ticareti ve Sefamerve’yi konuşmak üzere Sefamerve Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Metin Okur ile buluştuk.

2012 yılından bu yana e-ticaret sektöründesiniz. Bu süreçte birçok başarıya da imza atmış bir markasınız. Bize biraz kuruluş hikayenizi anlatır mısınız?

Sefamerve, kız kardeşim Oya Okur Erciyeş’in yaşam tarzına uygun kıyafetler bulamamasıyla başladı. Oya, 12 yıl boyunca ailesiyle birlikte Kanada’da yaşadı ve orada moda eğitimi aldıktan sonra Türkiye’ye kesin dönüş yaptı. Döndüğünde Türkiye’deki tesettür giyimin yetersiz ve pahalı olduğunu fark etti. Satın aldığı her kıyafet üzerinde değişiklikler yapmak zorunda kalıyordu. Bu problemi yalnızca kendisinin değil tüm tesettürlü kadınların yaşadığını fark edip Sefamerve projesi fikrini bana açtı. Dünyada muhafazakar giyim pazarındaki markaları araştırdık. Bunun sonucunda ise sektörde muhafazakar kesimi iyi anlayan, iyi çözüm sunan markaların olmadığını gördük. Hem bu eksikliği gidermek hem de her gelir grubundan insanın alış- veriş yapabileceği bir e-ticaret sitesi kurmak amacıyla 2012’nin Mart ayında Sefamerve.com’u Oya ile birlikte hayata geçirdik.

Sefamerve isiminin özel bir anlamı var mı?

Markaya global bir isim koyalım istedik. Çin’deki Müslümanda, Amerika’daki Müslümanda, Türk’te bilsin istedik. Kadının umuda yolculuğunun bir arayışıydı Oya’nın Kanada’ya gidişi, kendine başka bir hayat kurması. Bizde tüm bunları bir yere oturtup bir hikayesi olsun diye önce Say markasını almaya çalıştık. Say ibadeti aslında Hacer Annemizin çocuklarına su aramak için Sefa Tepesi’ne gitmesi ve Merve Tepesi’ne dönmesi. Aslında burada da kadının umuda yolculuğu ve bir arayışı var. Biz bu ikisini örtüştürebilir miyiz acaba ile yola çıkıp Say’ı alamayınca Sefamerve ismini aldık. Bu ismi tesettürle alakası olmayan insan anlamasın, bu konuyla ilgili hassasiyeti olan insanlarda gördüğünde kafasında direk bu algı otursun diyerek bu isimde karar kıldık.

Sefamerve'nin kuruluştan yükselişine kadar olan süreci konuşmak için Mehmet Metin Okur ile bir araya geldik.

TÜRKİYE’NİN EN BAŞARILI E-TİCARET SİTESİ

Sektöre birçok yenilik ve ilki kazandırdınız. Bunlardan bahseder misiniz biraz?

Anadolu topraklarından çıkan dünyanın bildiği, tüm muhafazakar kesimi giydiren bir milli markamız olmalı düşüncesi bizim Sefamerve’yi kurmamızdaki önemli noktalarından biri. Muhafazakar insanların hayatlarına getirdiğimiz çözüm odaklı ürünler, bizi sektörde dünyanın önemli markalarından biri haline getirdi. Sefamerve’nin onlarca farklı patenti olan inovatif ürünü var. Ürün gamımız içerisinde tesettür giyimden ayakkabıya, ev ve yaşam ürünlerinden bebek ve çocuk ürünlerine kadar birçok çeşit bulunuyor. Kullanıcılarımızın desteğiyle Türkiye’nin ve dünyanın en başarılı e-ticaret sitelerinden biri olduk. Gerçekleştirdiğimiz ilkler doğrultusunda adeta sektör bizi takip ve taklit etmeye başladı. Örnek verecek olursak eğer, ilk tesettür eşofmanı biz ürettik. 2016 olimpiyatlarında bir ilki gerçekleştirerek tesettürlü sporculara sponsor olduk ve spor malzemeleri üretmeye başladık. Bu yönde verdiğimiz uğraşlar sektörde ve dünyada markalaşma sürecimizde bizi dünyanın bu alanda en büyük markası haline getirdi. Dünyada nadiren uygulanabilen sosyal e-ticaret modeli ile başarılı bir ivme yakaladığımızı söyleyebilirim. Bu iş modelini başarıyla uygulayan çok az marka var. Almış olduğumuz ödüller, global bir marka olma hedefimizin de gerçekçi olduğunu gösteriyor.

Sefamerve çok kısa sürede büyük başarılar elde etti. Siz kısa sürede bu denli başarıya ulaşacağınızı düşünüyor muydunuz?

Sefamerve’yi kurarken aslında hem kız kardeşime bir iş kurmak hem ailemin teknolojiyi öğrenmesini sağlamak hem de kendi elimden geldiğince destek olmak amacıyla hareket ettim. İşin buralara geleceğini ve bu kadar vaktimi alacağını hiç düşünmedim. Hedefimizi gün geçtikçe büyüterek bugünlere geldik.

Pandemininde etkisiyle artık tüm sektörler dijitale yöneldi. Siz zaten dijitalde var olan bir marka olarak bu durumdan nasıl etkilendiniz?

Hazır giyim sektörü, bu süreçte en erken havlu atan sektör oldu. Hiç online talep olacağının farkına varamadı hazır giyim sektörü. Offline çalışan firmalar, bu durumdan en kötü etkilenenler oldu. Sefamerve olarak biz de ilk anda etkilendik. Yüzde 30’u bulan bir kaybımız oldu. Ama çabuk toparlandık. Şu an satışlarımız koronavirüs öncesinden daha iyi noktaya geldi.

“ULUSLARARASI BİR MARKA OLMAYI HEDEFLİYORUZ”

Bir röportajınızda “Türkiye’de sosyal ağ üzerinden e-ticaret geliştirebilen ilk firmayız” diyorsunuz. Sosyal ağların sizin gelişiminize ne gibi katkıları oldu?

Sefamerve olarak stratejik büyüme planıyla uluslararası bir marka olmayı hedefliyoruz. Bu hedefe ulaşmak için de sektörde ve dijital dünyada gerçekleşen yıkıcı etkilere göre pozisyon almamız gerekiyor. Temellerini üç yıl önce kendi bünyemizde oluşturduğumuz yapay zeka birimi ile attığımız bu proje, WhatsApp’ın platform olarak sürece dahil olmasıyla birlikte daha da hızlandı. Tüm yazılım ve yapay zeka bileşenleriyle Ar-Ge’sini kendi bünyemizde gerçekleştirdiğimiz chatbotumuzun beklediğimizin üzerinde ilgiyle karşılaşmak bizi daha da cesaretlendirdi. Müşteri geri bildirimleri sonucunda gönderilen fotoğraflardan Görsel Arama özelliğini de ekleyerek bu alanda bir ilki gerçekleştirdik. WhatsApp chatbotumuzun özgün değeri Facebook tarafından da fark edildi ve yakın zamanda Facebook Business tarafından Case Study olarak yayınlandı. LiLa Assist isimli chatbot, site ziyaretçilerinin alışveriş oranlarını yüzde 2’den yüzde 14’lere kadar çıkarıyor. Yazılımımız, ürünü hazırlıyor, ödemeyi tahsil ediyor ve atılan konuma ürünü yolluyor. Yazılım, üye olmadaki, adres girişlerindeki, ödeme sırasındaki müşteri kayıplarını büyük oranda engelliyor. WhatsApp’tan ortalama bir ürün alma 50 saniyelerde sürüyor.

E-ticaret ülkemizde yeterli seviyede mi? Sizce Devletin bu konuda yapması gereken şeyler var mı?

İstanbul çevresinde e-ticaret ve e-ihracat şirketleri için maliyeti düşük depo ve lojistik alanları oluşturulması gerektiğini düşünüyorum. Eğer Yalova'da organize bir lojistik merkezi kurulursa tüm e-ticaret şirketleri depolarını buraya taşır. Paketleme ve ayrıştırma için ortak bir şirket kurulur. Tüm siteler ihracat ürünlerinin paketleme işini burada çözer ve böylece çalışan maliyeti de çözülür.

Ükemizde çok büyük başarılara imza atmış ve toplum tarafından sevilmiş bir markasınız. Globale baktığımızda durum nasıl? Yurtdışı projeleriniz var mı?

Dünyanın önde gelen e-ticaret firmaları ve e-ticaret dernekleri tarafından kurulan Ecommerce Europe’a Avrupa Birliği üyesi ülkeler haricinde ilk kez bir Türk markası olarak Sefamerve katıldı. Bu üyelikle birlikte Avrupa’daki ticaret hacmini geliştirmeyi hedefliyoruz. Ayrıca hem sek- törel iş birliği hem de kalkınma açısından Türk ve Avrupa pazarları arasında önemli bir köprü görevi görecek.

Sefamerve ile dünyada 2 milyar insana ulaşmayı planlıyoruz. Ayrıca Hollanda, Fas, Dubai ve Finlandiya’da ofisler açarak ve ortaklıklar kurarak küresel büyüme çalışmalarını sürdürmeye devam ediyoruz.

Söyleşi
E-Ticaret
Yorum Yaz