Devrim ile başlayan hayal, Togg ile gerçeğe dönüştü

Devrim ile başlayan yerli ve milli otomobil hayalini Togg ile gerçeğe dönüştüren Türkiye, Gemlik’teki üretim tesislerinde Togg imalatına tam gaz devam ediyor. 1,2 milyon metrekarelik toplam alanda akıllı cihazlarla bezenmiş ve adeta bir teknoloji kalesi olan Togg tesisi, aynı zamanda Avrupa’nın en çevreci boya üretim noktası.. Çevre konusunda duyarlılığın pik yaptığı şöyle bir süreçte bu tesis, iş dünyasına da örnek oluyor. Türkiye’de İş Dünyası dergisi olarak tesisi en ince detayına kadar incelediğimiz basın gezisinde aynı zamanda test pistinde Togg’u da deneyimleme imkanı bulduk…

Bursa Gemlik'te bulunan tesislerde bir araya geldiğimiz Togg CEO'su Mehmet Gürcan Karakaş ve ekibi ile fabrikadaki üretimi yerinde inceledik. Karakaş ile Devrim’le başlayan hayalimizin Togg ile nasıl gerçeğe dönüştüğünü konuştuğumuz tesis gezimizde, Togg’un kaliteden ödün vermeden üretim adetlerini adım adım artırarak nasıl gerçekleştirdiğini de adım adım izlemiş olduk.

Bu yıl için 28 bin cihaz taahhüt eden Togg, bunun 20 binini nihai kullanıcılar için ayırdı. Togg Teknoloji Kampüsü’nün kapasitesi yılda 175 bin. 2030 sonu itibarıyla da 1 milyon üretim hedefi bulunuyor. 2023 yılında 28 bin adet üretim olacak ve 2026 yılında yeni akıllı cihazların aileye katılmasıyla birlikte kapasite yıllık 100 bin adede ulaşacak.  Evet yanlış duymadınız tam 100 bin adet yıllık üretim adedi var Togg’un.

Düşündük, tasarladık, ürettik. Ve şimdi bu hamlenin bir adım ilerisi var; ihracat… Türkiye'de belirli aşama kaydedildikten sonra 2024 sonu, 2025 başında yurt dışına açılması hedeflenen Togg, Avrupa pazarında yerini almak istiyor. İlk olarak İskandinav ülkelerinde pazara girecek Togg, ardından Almanya ve Fransa pazarına giriş yapmayı planlıyor.

Togg tesisini incelediğimiz basın gezisinde aynı zamanda test pistinde Togg’u da deneyimleme imkanı bulduk…Tam not verdiğimiz bu teknoloji harikasının namını ülke sınırlarını aşması çok yakın gibi gözüküyor.

AVRUPA'NIN EN MODERN TESİSLERİNDEN BİRİ

Yılda 100 bin araç üretecek düzeyde tasarlanan tesis, Sedan coupeden sonra gelecek araçlardan sonra bu rakamın 175 bin adete çıkarılması planlanıyor.100 bin adet demek, alt yapıda 3 dakikada bir araç üretecek şekilde ekipmanların kurgulaması anlamına geliyor.

Togg tesisinde şu an günde 80 araç üretilirken, her türlü kalite süreçlerinin üzerinden hummalı çalışmalarla geçiliyor. Tesisde tam kapasiteye ulaşılmasının ise temmuz sonunu bulacağı  belirtiliyor. Robotlarla birleştirilen gövde, Avrupa'nın en temiz boyahanesinde boyandıktan sonra en detayına kadar kontrolleri yapılarak sahiplerine teslim ediliyor.

Şu ana kadar 400 araç teslimatı gerçekleştirdiklerini dile getiren Karakaş, söz konusu araçların üçte birinin teslimatını Devlet Malzeme Ofisi (DMO) üzerinden gerçekleştirdiklerini ifade ediyor. Togg tesisinin Avrupa'nın en modern tesislerinden bir tanesi olduğuna dikkat çeken Karakaş, “Burada 209 robot ve 160 çalışanımız var.  İleride bir talep olması durumunda, farklı modellerin üretilmesi farklı iş birliklerinin yapılabilmesi için esnek bir alt yapıya sahibiz” diyor.

YENİ RENKLER YOLDA

Avrupa’nın en temiz boyahanesi kampüste. 5 gr/m2’den az “uçucu organik bileşen” salımı ile Türkiye’deki yasal sınırın 9’da 1’i, Avrupa’daki yasal sınırın ise 7’de 1’i bir değerle Avrupa’nın en temizi unvanını taşıyor.

Türkiye'nin güzelliklerinden ilham alarak renklerin tasarlandığını ve yeni renklerin de geliştirildiğini anlatan Karakaş, “Renklerimizin her şeyden önce formülü bize aittir. Bu renklerin hazırlanışından birkaç yoldan hareketle yola çıktı ve isimlendirirken de ülkemizi nasıl temsil ederek düşüncesiyle bu adlar verildi. Her şeyden önce dünyada belirli renklerin daha fazla tercih edildiğini ve hatta belli renklerin belli maksatla kullanıldığını görüyoruz. Biz ilk yola çıkarken, lacivertin ve turkuazın tonlarını içeren Gemlik tonu ile başladık. Daha sonra Anadolu ateşi, bayrağımızın rengi kırmızı ile devam ettik” dedi. Yeni renk çalışmalarının da bulunduğunun haberini veren Karakaş, “Her modeline bir lansman rengi üzerinde çalışıyoruz. Onlarla beraber en az bir muhtemel iki rengimiz daha gelecek. Bunun hazırlanış süreci bir boya formülü oluşturmak değil. Nihayetinde boyama sürecinde plastik, metal aksamların belli bir süre güneşte kaldıktan sonra, soğuğu ve ısıyı yaşadıktan sonra birbirileriyle uyumlu olması gerekiyor. O çalışmaları da iş ortaklarımızla yapıyoruz. Bu süreç bazen 8 ay, bazen 12 ay sürüyor” diyor.

TOGG’A DAİR RAKAMLAR NE DİYOR?

29 Ekim’de resmi açılışı yapılan Togg Teknoloji Kampüsü, Gövde, Boya ve Montaj tesislerinin yanı sıra Ar-Ge Merkezi, Stil Tasarım Merkezi, Prototip Geliştirme ve Test Merkezi, Strateji ve Yönetim Merkezi ile Kullanıcı Deneyim Parkı birimlerini de barındırıyor.

  • Kampüsün zemin güçlendirmesi için 44 bin beton kolon kullanıldı. Bu rakam 1500 metrekare tabanlı 7 tane 50 katlı gökdelene karşılık geliyor.
  • Üretim hatlarında toplam 250 robot var.
  • 1,2 milyon metrekarelik alan üzerine inşa edilen kampüs, 230 bin metrekare kapalı alana sahip.
  • Avrupa’nın en temiz boyahanesi kampüste. 5 gr/m2’den az “uçucu organik bileşen” salımı ile Türkiye’deki yasal sınırın 9’da 1’i, Avrupa’daki yasal sınırın ise 7’de 1’i bir değerle Avrupa’nın en temizi.
  • Kağıtsız, dijital çalışma prensiplerine göre dizayn edilen kampüs, yüksek otomasyona sahip.
  • Gövde atölyesinde yüzde 90 otomasyon.
  • Test pisti 1.6 kilometre uzunluğunda.
  • Togg Teknoloji Kampüsü inşaatında 9 bin kişi görev aldı, 3 milyon saatlik çalışma gerçekleştirildi.
  • Kampüs, üretim kapasitesi 175 bin adede ulaştığında toplam 4 bin 300 kişiye istihdam sağlayacak.
  • Togg’da 9 ülkeden 2200’ü aşkın çalışan var. Toplam çalışanların yüzde 26’sı kadın. Togg bu oranı yüzde 30’a çıkarmayı hedefliyor.
Yorum Yaz