Yazarlar

“Çark Değişir, Maliyet Yükselir”

Yüksek döviz kuru ve enflasyondaki yükselişin şirketlerin yatırım kararlarını nasıl etkilediğini anlatan Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, ekonomide yaşananları da değerlendirdi. Eczacıbaşı yatırımları ivmelendiren; talep artışı, teknolojinin yenilenmesi ve yeni pazarların doğuşu gibi kolay kolay önüne geçilemeyen konuların olduğuna dikkat çekti.

6dk okuma
Türkiye'de İş Dünyası16.05.2022
“Çark Değişir, Maliyet Yükselir”

Yüksek döviz kuru ve enflasyondaki yükselişin şirketlerin yatırım kararlarını nasıl etkilediğini anlatan Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, ekonomide yaşananları da değerlendirdi. Eczacıbaşı yatırımları ivmelendiren; talep artışı, teknolojinin yenilenmesi ve yeni pazarların doğuşu gibi kolay kolay önüne geçilemeyen konuların olduğuna dikkat çekti.

Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik şartlar dikkate alındığında şu anda yatırım maliyetlerinin yüksek olduğunu ancak yatırımı erteleme konusunun alternatifiyle hesapladığında uzun vadede zararı çok daha büyük olabileceğini belirten Bülent Eczacıbaşı, “O nedenle en zor dönemlerde bile yatırımların devam ettiğini görüyoruz” dedi. Ayrıca Eczacıbaşı, “Evet kur artışı vs. oluyor ama fiyatlar da bir şekilde kendini ayarlıyor” diyerek, talep artışı nedeniyle yeni üretim kapasitesine ihtiyaç duyan işlerde yatırımın ertelenemediğine vurgu yaptı.

Ekonomide her zaman sorunlar olabildiğini belirten Eczacıbaşı; “Biz sanayiciyiz. Geçmiş deneyimlerimizden de yola çıkarak bir değerlendirme yaptığımızda bu koşulların aşılacağını düşünüyoruz. Bu noktada moral bozmadan yatırımlara planladığı gibi devam ediyoruz” şeklinde konuştu.

“Yeni bir pazar açıldığında, yeni bir teknoloji geliştiğinde koşullar ne olursa olsun yatırım yapılır” diyen Eczacıbaşı, zorlukların da mutlaka göğüslenebileceğini söyleyerek; “Kurlara, maliyet artışına vs çözüm bulunur ve bir şekilde o yatırım yapılır. Aksi durumda çark değişir ve onun maliyeti her sene daha fazla olur. Ekonomik krizler gelir geçer, kurlar artar düşer, enflasyon artar düşer, bir şekilde denge bulunur ve çözüme kavuşulur. Ama yatırım yapmazsanız onun maliyeti katlanarak gider. Talebi karşılayamamak, pazarı yurt içi veya yurt dışında rakiplere kaptırmak, küçülen pazarın getirdiği maliyet artışlarını karşılamak gibi etkenlerin getirdiği fatura çok daha büyük olur. Ekonomik konjonktürde inişler çıkışlar her zaman olmuştur. Bu durumlar iş yapmanın doğal koşulları arasında yer alıyor. Buna ayak uydurmak ve işinizi sürdürmek zorundasınız. Biz konuya böyle bakıyoruz. Bazen bu iniş ve çıkışlar iş yapma süreçlerini zorlaştırabilir. Ama bu piyasalarda olduğunuz sürece ve rekabette sizi zorladığı sürece buna uyum sağlarsınız ve çözümleri oluşturursunuz” dedi.

ENERJİ SORUNU HEP GÜNDEMDE

Açıklamasında şirketleri zorlayan koşullara da dikkat çeken Eczacıbaşı, “Rusya-Ukrayna arasında yaşanan savaş,bu durumun yarattığı lojistik kopukluklar ve dünyada enflasyonun yükselmesi şirketleri zor bir eşiğe getirdi” diyerek enerji konusunun da her zaman gündemde olan bir sorun olduğunu dile getirdi.

“TEKNOLOJİ NEYİ MECBUR EDİYORSA ONA AYAK UYDURACAĞIZ”

Pandemi ile birlikte değişen çalışma düzeni ile ilgili de konuşan Bülent Eczacıbaşı, “Pandemi döneminde tüm dünyada uzaktan çalışmaya geçildi. Pandeminin etkilerinin geçtiği şu günlerde eski çalışma modeline geçilecek mi? Uzaktan çalışmaya nasıl bakıyorsunuz?” sorusuna şu yanıtı verdi;

“İnsanlar evden çalışmayı bir özgüvenlik olarak görüyor. Olduğu yerden dünyanın herhangi bir yerinde hizmet verebiliyor. Eski ortamlarda yetişmiş iş insanları için alışık olunan çalışma şekli değil ama belli koşullarda onlar da buna ayak uyduracak. Bu trend ilerleyen dönemlerde önemini daha da artıracak. Pandemi öncesi çalışma koşullarına tamamen dönüşten bahsetmek zor görünüyor. Eskiye dönüş ne zaman olacak ya da olacak mı, ne kadar olacak bilmiyoruz ama insanlar bu yeni çalışma modelini sevdi. Şimdi baktığınız zaman işlerin yürümesi açısından şikâyetçi miyiz, değiliz. Ama “Bir araya gelmeden insanlar ekip olabilir mi, bir ortak kültür oluşabilir mi?” bizi düşündüren konular bunlar. Bunların tam cevabı da yok. Geldiğimiz noktada yeni koşullara ayak uydurmak gerekiyor. İş dünyası olarak bizler de teknoloji neyi mecbur ediyorsa ona ayak uyduracağız.”

Şirket Haberleri
Yorum Yaz