Yazarlar

Burada her şey daha “Fazla”sı için

Fazla Gıda,2023 yılı itibariyletüm kurumsal kimliğini değiştirdi . Fazla ismini alan firma, gıdanın yanına tekstil, ambalaj ve kimyasal ürün dikeylerini de ekledi. Yeni yıla B Corp bir şirket olarak giren Fazla, 2023 yılında İspanya’ya açılacağını da duyurdu.

6dk okuma
Türkiye'de İş Dünyası15.12.2022
Burada her şey daha “Fazla”sı için

Dünyada tek bir gıdanın dahi israf olmaması adına 6 yıldır çalışmalarını sürdüren, bu anlamda bugüne kadar 58 bin tondan fazla gıdanın kurtarılmasını sağlayan Fazla Gıda, 2023 yılı itibariyle tüm kurumsal kimliğinde değişikliğe gitti. Söz konusu değişimle "Fazla" ismini alan firma, gıdanın yanına tekstil, ambalaj ve kimyasal ürün dikeylerini de ekleyerek farklı sektörlere de kucak açmış oldu. Diğer yandan yeni yıla B Corp bir şirket olarak giren Fazla, global arenadaki ilk duraklarının İspanya olacağını duyurdu.

2017 yılından bu yana gıdaların israfını engelleyerek, 82 bin ton karbon emisyonunun önüne geçen Fazla Gıda, bundan sonraki dönemlerde gıda dışı sektörler olan tekstil, ambalaj ve kimyasal ürün dikeylerinde de atık yönetimi sağlayarak israfa karşı “dur” diyecek. Yurt dışı açılımı, isminde yaptığı değişiklik ve şirket yapılanmalarında gerçekleşen dönüşümü 15 Aralık Perşembe günü Feriye’de gerçekleştirilen toplantıda katılımcılarla paylaşan firma, söz konusu buluşmada gıda ve gıda dışı alanda iki farklı panel de düzenlendi.

İLK DURAK İSPANYA

Toplantıda konuşan Fazla Kurucu Ortağı ve CEO’su Olcay Silahlı, “Bugün benim için çok önemli bir gün. Bugüne kadar gıda atığını nasıl azaltacağımızı ve yöneteceğimizi öğrendik artık daha da fazlasını öğreneceğiz. Bundan böyle sadece gıdada değil tekstil, ambalaj ve kimya sektöründe de yer alacağız. Şu an bu alanlardaki ilk adımlarımızı atıyoruz. 2023 yılı dikeylerde uzmanlığımızı artırdığımız bir yıl olacak. Önümüzdeki 5-10 yıl içerisinde çok daha farklı ve gelişmiş projeler içerisinde olacağız. Artık Fazla ismiyle yolumuza devam edeceğiz. 2023 yılında yurt dışı operasyonlarımıza başlıyoruz ve ilk durağımız İspanya olacak. Türkiye’de hayata geçirdiğimiz işimizi böylece yurt dışına da ihraç etmiş olacağız. Öte yandan Türkiye’de atık yönetimi sektöründeki tek B Corp şirket olduk. Sadece dünyanın en iyisi olmayı değil, dünya için en iyi olmayı amaçlayan şirketlerden biri olarak yolumuza devam edeceğiz. Sürdürülebilirliğin sağlanması için sistemlerin dönüşebilmesi şart. Sistemlerin dönüşebilmesi sadece dijitalleşme ile olmuyor. İşleyişlerin de değişmesi gerekiyor. Gıda israfının önlenebilmesi, israfı önleyebilmede bu noktaya gelinebilmesinin nedeni her işletmenin içerisinde bu konuda şampiyonlarının olması. Hep söyledik, tek başına başarmamız mümkün değildi, sektör oyuncuları bu konuyu önemsedi ve hazır hale geldi, biz de hızlandırıcı olduk” dedi.

Konuşmasında sektörler bazında bazı çarpıcı verilere de değinen Silahlı; “Her yıl dünya genelinde 2 milyar ton kentsel atık oluşuyor.  Dünya çapında 800 milyondan fazla insan açlıkla mücadele ediyor.  Dünya genelinde her yıl üretilen gıdanın 3'te 1'i çöpe gidiyor. Ambalaj sektörüne bakıldığında; ambalajlar çöpümüzün 3'te 1'ini oluşturuyor.    Her yıl 8 milyon ton plastik atık denizlere ulaşıyor.  Dünya genelinde her dakika 2 milyon plastik poşet kullanılıyor.  Şimdiye kadar küresel olarak üretilen 7 milyar ton plastik atığın yüzde 10'undan azı geri dönüştürüldü. Tekstil sektörü özelinde; bir yılda 100 milyar adet giysi üretiliyor. Bu giysilerin %85’i maalesef çöpe gidiyor. Her yıl 92 milyon ton tekstil atığı oluşuyor.  1 kilogram pamuk üretimi için gereken su miktarı 20 bin litre. Bu sayı bir insanın 900 günde içtiği su miktarı ile aynı.  Kimyasaldaise; her saniye 13 ton tehlikeli atık oluşuyor. Bu insan başı her yıl 60 kilogram tehlikeli atık oluşumu demek. 100 milyondan fazla insan yapımı kimyasal madde birbirinden farklı sektörlerde kullanılıyor.  İşte tüm bu verileri de dikkate alarak Fazla olarak 2023 yılında gıdanın yanı sıra, tekstil, ambalaj ve kimyasal ürün atıklarında da israfa dur deme kararı aldık” diyerek sözlerini tamamladı.

Toplantıda aynı zamanda moderatörlüğünü Gazeteci Elif Ergu’nun gerçekleştirdiği iki panel de düzenlendi. Gıda panelinde; Metro Türkiye Sürdürülebilirlik Müdürü Betül Bildik, Migros Kalite ve Çevre Yönetimi Direktörü Hülya Günay, CarrefourSA  İSG, Kalite Güvence, Çevre ve Sürdürülebilirlik Grup Müdürü Tayfun Akusta, Divan Çevre ve Sürdürülebilirlik Müdürü Nur Çelik, Anadolu Efes Sürdürülebilirlik Müdürü Neriman Eralp Kalyoncuoğlu,Gıda Kurtarma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Berat İnci panelist olarak yer alırken, gıda dışı panelde ise; Mavi CEO’su Cüneyt Yavuz, Avon Türkiye Genel Müdürü Orkun Gül, Latro Kimya Ortağı Ayrin İbiş, Sun Tekstil Genel Müdür Yardımcısı Berna Adıgüzelkonuşmacı olarak yer aldı.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK RAPORUMUZU 2023’te YAYINLAYACAĞIZ

Divan Çevre ve Sürdürülebilirlik Müdürü Nur Çelik de, “Divan grubunun çok geniş bir hizmet alanı var. Sürdürülebilirlik bizim için olmazsa olmaz bir alan. Çalışmalarımızı hızlandırdık ve ilk sürdürülebilirlik raporumuzu 2023’te yayınlayacağız. Günümüzde evde tüketim azalırken, dışarıda tüketim arttı. Yeme içme sektöründe sadece gıdayı değil, suyu da, enerjiyi de israf ediyoruz. Fazla ile bu noktada yollarımız kesişti. Dünyanın en büyük sorunu gıda israfı. Biz de tüm gruplarımızda Fazla’nın desteğiyle israfı azaltıyoruz ve çalışmalarımız da hızla sürüyor. Akıllı tartıyı da restoran ve kafeteryalarımızda kullanıyoruz ve çıkan sonuçlardan anladık ki en büyük silahımız menü. Menülerimizi değiştirdik ve israfı azalttık. 2023’te de akıllı tartı ölçümlerine otellerimizde de başlayacağız” şeklinde konuştu.

Gıda Kurtarma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Berat İnci, “Yola çıkarken Türkiye’de gıda israfı konusunda önce farkındalığı artırmamız gerektiğini tespit ettik. Yaptığımız iletişimlerde atık kaynaklı cebimizden çıkan parayı paylaştığımızda çok büyük bir etki yarattığını gördük. Bugün 4 kişilik ortalama bir aile her yıl 2 asgari ücrete denk gelen gıdayı çöpe atıyor. Bu çok yüksek bir tutar. Farkındalıkla beraber gereken alt yapının kurulması ve yönetmeliklerin hazırlanması konusunda ciddi yol kat ettik. Yapılacak daha çok iş var. Gıda Kurtarma Derneği ve Fazla’nın iş birliği kurum ve derneklerin birlikte nasıl bir etki yaratabileceği konusunda çok güzel bir örnek. Ortak çalışmalarımız çarpan etkisi yarattı” dedi.

Şirket Haberleri
Yorum Yaz