Söyleşi

Avrupa'daki lojistik ağı Almanya üzerinden kurulacak

Başarı yolculuğuna Tahtakale’de küçük bir sandık atölyesiyle başlayan Acar, bugün 2 bin 500 çeşit ürün gamıyla dünyanın bir çok noktasına ihracat gerçekleştiriyor. Firma olarak Almanya’da depo kurma hazırlığı içerisinde olduklarını söyleyen Acar Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Acar, “Özellikle Avrupa pazarındaki yerel halka daha rahat ulaşmamız için depo çok gerekli” diyerek, Avrupa ile olan lojistik ağlarını Almanya üzerinden kurmayı planladıklarının altını çiziyor.

6dk okuma
Türkiye'de İş Dünyası22.03.2023
Avrupa'daki lojistik ağı Almanya üzerinden kurulacak

Başarı yolculuğuna Tahtakale’de küçük bir sandık atölyesiyle başlayan Acar, bugün 2 bin 500 çeşit ürün gamıyla dünyanın bir çok noktasına ihracat gerçekleştiriyor. Firma olarak Almanya’da depo kurma hazırlığı içerisinde olduklarını söyleyen Acar Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Acar, “Özellikle Avrupa pazarındaki yerel halka daha rahat ulaşmamız için depo çok gerekli” diyerek, Avrupa ile olan lojistik ağlarını Almanya üzerinden kurmayı planladıklarının altını çiziyor.

Acar, başarı hikâyesine 1950 yılında Tahtakale'de ufak bir sandık atölyesiyle başladı. 1997 yılında züccaciye sektöründe bir gelecek görerek yine Tahtakale'de ilk züccaciye mağazasını açtı ve 2000'li yıllarda Acar markalı ürünlerin üretimine başladı. Kısa bir süre sonra ise Türkiye'de aranan, ulaşılabilir, kaliteli ürün algısına sahip bir marka haline geldi. Bugün 7 bin 500 metrekare lojistik merkezi, bin metrekare showroom alanı, sekiz AcarHome mağazası ve binlerce bayisi ile büyük bir firma haline dönüşen Acar, müşterilerden gelen talepler doğrultusunda birçok alt marka üretti. Yüksek kalite, özel tasarım ve üretim kategorisinde ACARPLUS, kaliteli, ulaşılabilir üretim kategorisinde ACAR, ulaşılabilirliği kolay ürün kategorisinde ise Kitchen Beyond ve Made By ACAR markaları bulunan firma, halkın her kesimine hitap eden ürünler geliştirdi. Gerçekleştirdiği ihracatla küresel bir marka olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Acar, bugünlerde önemli bir yatırım hazırlığı içerisinde. Almanya’da bir depo açmayı planlayan firma, bu hamlesi sonucunda Avrupa pazarına hızlı ve daha az maliyet ile ürünlerini ulaştıracak.

Acar’ın gelecek planlarını, yeni yatırımlarını ve İSTOÇ İş Adamları Derneği’nin faaliyetlerini konuşmak üzere İSTOÇ İş Adamları Derneği Başkanı & Acar Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Acar ile Almanya’da İş Dünyası’nda bir araya geldik…

İSTANBUL İHRACATININ YÜZDE 8’İ İSTOÇ’TAN

Öncelikle bize biraz İSTOÇ İş Adamları Derneği’nden bahseder misiniz?

İSTOÇ Yapı Kooperatifi 1979’da kuruldu. İSTOÇ İş Adamları Derneği ise 1998’de kurularak İSTOÇ Yapı Kooperatifi çatısı altında kendisine yer edindi. Hem İSTOÇ Yapı Kooperatifi hem de İSTOÇDER olarak İSTOÇ içerisinde 4 bin 200 üyeye sahip ve şu anda mevcut 7 bin 300 işyerine hizmet eden bir STK haline geldi.

İSTOÇ gibi büyük bir topluluğu rakamlarla anlatmanızı istesek neler söylersiniz? En çok hangi ülkelere ihracat gerçekleştiriyorsunuz ve Almanya bu ihracatta hangi noktada konumlanıyor?

İSTOÇ’un içerisinde 42 farklı meslek ağı bulunuyor. Züccaciyeden hırdavata, oyuncaktan kırtasiyeye, kozmetikten bijuteriye farklı çeşitlilikte dükkânlar var. İSTOÇ, Avrupa’nın en büyük toptan ticaret merkezi. Dünyada ise Çin’den sonra geliyoruz. Ancak dünyada 7 bin 300 iş yeri ve 42 meslek komitesinin olduğu İSTOÇ’a başka bir alternatif yok. İstanbul ihracatının yüzde 8’ini İSTOÇ yapıyor. Sektör çeşitliliğinin çok olmasının da etkisiyle yaklaşık 100 ülkenin üzerinde ihracat kapasitesi olan bir yer burası. İhracat anlamında Çin’in pandemi de kapalı olmasıyla birlikte insanlar ürünlerini tedarik etmek için Türkiye’ye yöneldi. İSTOÇ ise hızlı kabiliyeti ve stoklarının yeterli olması ile başlarda kısmen zorlansa da müşterinin ayağını İstanbul ve İSTOÇ’a atmasına kolaylık sağlamış olduk. Pandeminin etkisinin azalmasıyla Çin’in kapıları açılmış olsa dabiz müşterilerimizin listesine İSTOÇ’u yazdırmış olduk. İSTOÇ, ülke ihracatına sağladığı katkıları sürdürmeye devam edecek.

KONFOR HER DAİM ÖN PLANDA

İSTOÇDER Başkanlığınızın yanında bir de Acar’ın Yönetim Kurulu Başkanlığını yapıyorsunuz… Firmanız özelinde konuşacak olursak Acar’ın ürün çeşitliliği, iç pazardaki konumu ve bugün geldiğiniz noktayı anlatır mısınız?

Acar olarak hikâyemiz Mayıs 1997’de Tahtakale’de başladı. 2000 yıllarında markalaşma yolculuğuna adım attık. 2001 ile 2002 yıllarında markalaşmak adına attığımız adımlar, günümüzde yaklaşık 2 bin 500 kalem ürün gamıyla karşılık buldu. Ağırlıklı olarak mutfakta yer alan ürünler üretiyoruz. Son yıllarda ürünlerimizin tasarımını ve formlarını kendimiz oluşturuyor, üretimin büyük bir kısmını Türkiye’de yapıyoruz. Türkiye genelinde bin 200, Avrupa’da 200 bayiye hizmet eden bir markamız var. Aynı zamanda diğer ülkelere; Dağıstan, Çeçenistan, Ermenistan, Irak, İran ve Balkanlar ile komşu ülkeler olmak üzere yurt dışına yüzde 30’lara ulaşan bir iş hacmimiz ve ihracat kapasitemiz var. Ürün gamımızı ve çeşitliliğimizi devamlı artırarak markamızı ön plana çıkarmak için çalışıyoruz. Ürünlerimizi tasarlarken konforu her daim ön planda tutuyoruz. Acar olarak ürünlerimizin büyük bir kısmını da gündelik ve çeyiz eşyaları oluşturuyor.

Acar’ın gelecek projeksiyonunda neler yer alıyor? Globalde yapacağınız yeni plan ve projeler var mı, varsa bunlar nelerdir?

Acar’ın gelecekle alakalı kısa, orta ve uzun vadeli planları bulunuyor. Biz bir aile şirketi olduğumuz için geçmişten bugüne, bugünden ise geleceğe planlarımız olmalı. Bizde bu bilinçle hareket ediyoruz. Bu yıl ile ilgili ilk planımız, Almanya’ya bir depo kurmak. Bu depo sayesinde ürünlerimizin belli bir kısmını oraya göndereceğiz. Bu sayede tedarikte bir aksaklık yaşanmayacağı gibi hız olarak da oldukça önemli bir gelişme kat etmiş olacağız. Almanya üzerinden lojistiği sağlamayı düşünüyoruz. Özellikle Avrupa pazarındaki yerel halka daha rahat ulaşmamız için depo çok gerekli. Bunun haricinde ürün gamımıza elektrikli eşya grubunu dahil etmek gibi ikinci bir planımız var. Aynı zamanda tekstil sektörüne de ağırlık vermeyi düşünüyoruz.

Söyleşi
Almanya'da İş Dünyası
Yorum Yaz