Yazarlar

2023 yılı ilk çeyreğinde rekor büyüme

Astor Enerji, 2023 yılının ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 75 artışla 1,9 milyar TL ciroya ve yüzde 90 artışla 453,2 milyon TL net dönem kârına ulaştı.

6dk okuma
Türkiye'de İş Dünyası05.05.2023
2023 yılı ilk çeyreğinde rekor büyüme

Astor Enerji, 2023 yılının ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 75 artışla 1,9 milyar TL ciroya ve yüzde 90 artışla 453,2 milyon TL net dönem kârına ulaştı.

Türkiye’nin lider yerli transformatör ve anahtarlama ürünleri üreticisi Astor Enerji, 2023 yılının ilk çeyreğine ilişkin finansal raporunu açıkladı. 2023 yılı ilk çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 75 oranında büyüyen Astor Enerji 1,9 milyar TL ciroya ve yüzde 90 artışla 453,2 milyon TL net dönem kârına ulaştı. Mart 2023 itibariyle bakıldığında brüt kâr marjı yüzde 30,66, FAVÖK marjı yüzde 28, net kâr marjı ise yüzde 24 oranlarında gerçekleşti. Şirketin tüm satışları içinde ihracatının payı ise %28 seviyelerine yükselerek, yüzde 40 yurt dışı satış hedefine uyumlu olarak artış gösterdi.

Avrupa’nın en büyük transformatör üretim fabrikasında, ulusal ve global müşterileri için hız kesmeden üretime devam ettiklerini belirten Astor Enerji Genel Müdürü Hakan Ünsal, "Bugün başta Avrupa, Orta Doğu ve Afrika olmak üzere dünyada 6 kıtada 90’ın üzerinde ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Satışlarımızı özellikle de yurt dışı kanalında hedeflerimiz doğrultusunda artırıyoruz. Tamamlanan fabrika yatırımlarımızla yarı mamul üretimlerin bir kısmını kendi bünyemizde yaparak maliyetlerimizde önemli bir iyileşme sağladık. Bununla beraber net faiz geliri artışı ve yabancı para döviz pozisyonunun yönetiminde sağladığımız verimlilikle kârlılığımız ve kâr marjlarımızdaki iyileşmenin devam etmesini bekliyoruz. Tüm bu gelişmeler ışığında 2023 yılı sonu hedefimizi 540 milyon dolar olarak belirledik. 1600'ün üzerinde çalışanımızla beraber Ar-Ge merkezli büyüme hedefimiz çerçevesinde çalışmaya devam ediyoruz. Bugüne kadar olduğu gibi yatırımcılarımız, sektörümüz ve ülkemiz için yarattığımız değeri artırmayı sürdüreceğiz” diye konuştu.

ASTOR ENERJİ, TEKNOLOJİK VE ÖZGÜN ÜRÜNLERİN ÜRETİMİNE ODAKLANIYOR

Bugün Ankara 2. OSB’de son teknoloji ile donatılmış 140.000 m2 açık alan üzerinde, 105.000 m2 kapalı alana sahip fabrikasında üretimlerine devam eden Astor Enerji, Türkiye'de Ar-Ge'ye en çok harcama yapan şirketler arasında yer alıyor. Şirket, 2016 yılından beri faaliyette olan ve 100’ün üzerinde uzman çalışan Ar-Ge Merkezi’nde başta yenilenebilir enerji sektörünün ihtiyaçlarına cevap veren teknolojik ürünlerin geliştirilmesi olmak üzere endüstrinin talebi olan özgün ürünlere odaklanıyor. Şirket aynı zamanda 2 bin 200 metrekare alanı ve teknik özelliklerine göre 1000 MVA 800kV kapasitesiyle Avrupa’nın en büyük test laboratuvarına sahip. Astor Enerji, son teknoloji teknik alt yapı ve Avrupa standartlarındaki akredite test laboratuvarlarıyla doğrulamalar yaparak ulusal bilgi birikiminin gelişmesine katkı sağlamaya çalışıyor.

2023 SONUNA KADAR 300 ŞARJ İSTASYONUNA ULAŞMAYI HEDEFLİYOR

Türkiye’de Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan 49 yıllığına “Şarj Ağı İşletmeci Lisansı” alan ilk firmalar arasında bulunan Astor Enerji, Astor Şarj markasıyla 2023 yılında 300 adetlik şarj istasyonuna ulaşmayı hedefliyor. Her 200 km’de bir Astor Şarj istasyonu hedefi bulunan şirket, kurduğu şarj istasyonlarının elektrik enerjisini de yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlıyor.

KURULU GES GÜCÜNÜ YIL SONUNA KADAR 20 MW ÜZERİNE ÇIKARMAYI AMAÇLIYOR

Sürdürülebilirliği şirket kültürünün önemli bir parçası olarak gören Astor Enerji 6,6 MW güce sahip GES ile tükettiği elektrik enerjisinin tamamına yakınını kendi ürettiği yenilenebilir enerjiden karşılıyor. Şirket, Ankara Bala’daki arazisi üzerinde hayata geçireceği GES yatırımıyla kurulu GES gücünü 20 MW üzerine çıkarmayı, kullandığı elektrik enerjisinin tamamını yenilenebilir kaynaklardan sağlamayı ve elektrik satışı yapmayı hedefliyor. Aynı zamanda karbon nötr hedefinde önemli bir yol kat etmeyi amaçlıyor.

Türkiye'de Gündem
Yorum Yaz